Terug naar huis is niet zo makkelijk

11 reacties

Inleiding

Terug naar huis. Na een periode in het buitenland teruggaan naar Nederland. Een onderwerp waar niet veel over geschreven wordt en waar je ook niet meteen aan denkt als je naar het buitenland vertrekt. Laat staan dat die terugkeer ook nog eens erg tegenvalt. De terugkeer naar je ‘vaderland’ is namelijk niet zo gemakkelijk als je misschien zou verwachten. Norman Jansen, zelf teruggekeerd naar Nederland, werkt aan een boek hierover. En in dit blog geeft hij alvast een inkijkje in dit onderwerp. Meer informatie over Norman en zijn boek vind je op deze website: www.astorybynorman.com.

Terug

Norman

Terug naar huis

En dan keer je definitief weer terug naar je thuisland, daar waar je waarschijnlijk geboren bent of daar waar je roots liggen. Volgens velen de meest eenvoudige internationale verhuizing, terug naar thuis. Waar is dat eigenlijk, je thuis? Waar voel je jezelf überhaupt nog thuis en waar woont je huis eigenlijk? Dat zijn waarschijnlijk slechts een aantal van de vele vragen voor veel terugkerende emigranten of expats, wanneer zij weer terugkeren naar het land van oorsprong oftewel het thuisland. En niemand, vraag het ze maar eens, niemand verwacht bij terugkeer te maken te krijgen met aanpassingsproblemen. Het is immers toch vertrouwd, of niet dan?

terug

Reverse Culture Shock

Bij de terugkerende emigrant liggen er doorgaans (zware) emotionele redenen aan ten grondslag, meestal gedwongen door de omstandigheden. Je bent destijds immers niet voor niets vertrokken naar het andere land. Op zoek naar het geluk, vertrokken met een grote liefde of misschien wel vanwege de geweldige expansiemogelijkheden voor jouw bedrijf. De terugkerende expat heeft het ogenschijnlijk iets makkelijker. In de meeste gevallen is deze terugkeer vaak gepland, zag de expat deze al van verre aankomen en hield hier rekening mee. Toch? Helaas is dit niet zo. Uit internationale onderzoeken, maar deels ook uit eigen ervaring, blijkt dat terugkerende emigranten en expats veelal problemen kunnen ervaren bij de terugkeer naar het thuisland en onbedoeld én vaak onbewust tegen een zogenaamde Reverse Culture Shock aanlopen.

Maar hoe kan dit dan, de emigrant en expat hebben toch juist geleerd om zich in bijzondere omstandigheden aan te passen? Zijn doorgaans flexibel, hebben een groot aanpassingsvermogen en beschikken over interculturele sensitiviteit. (Toevoeging Aimee: bekijk ook eens de The Expat Curve in het blog over heimwee).

Eerste euforie

Deze zogenaamde remigrant of repat komt vaak in een soort van euforie weer aan in het eigen land. Opgewonden, emotioneel en gespannen over het terugkeren naar de vertrouwde omgeving van familie en vrienden. Misschien wel weer terugkeren naar de vertrouwde woonplaats of regio. Daar waar je alles nog kent, je bent er immers opgegroeid, in je jeugd heb je hier gespeeld met vriendjes en vriendinnetjes. Je bent bekend met het wisselen van de seizoenen, de Nederlandse mentaliteit en zelfs de bekende geur van vers gemaaid gras. Vertrouwde relaties, zoals familie en vrienden zijn verheugd om jou weer te zien, benieuwd naar je verhalen en ervaringen.

De eerste weken en wellicht maanden vliegen voorbij, praktische zaken worden geregeld, het gezin moet weer in het ritme komen. Iedereen is wel een keer op bezoek geweest, en de nieuwigheid van jullie terugkeer lijkt een beetje over het hoogtepunt heen te zijn. Het gewone leven in het thuisland begint weer, iedereen probeert weer een eigen plekje, een vertrouwd ritme te vinden. De aandacht voor jouw ervaringen en verhalen worden langzaamaan minder, logisch want de achterblijvers zitten niet altijd te wachten om al die verhalen opnieuw te horen. Zij delen immers ook niet de ervaringen die jullie wel hebben, ook al doen ze nog zo hun best om het wel te begrijpen.

Veranderingen

Je merkt dat na verloop van tijd de onderlinge relaties veranderd zijn, jullie zijn veranderd maar ook de achterblijvers met wie je altijd zo goed contact hebt weten te houden, zijn veranderd. Ook dat is logisch, zij hadden immers hun eigen leven hier in het thuisland terwijl jullie daar een heel nieuw leven probeerde op te bouwen. Dan volgt er vaak een gevoel van eenzaamheid, onbegrepen of soms zelfs buitengesloten worden. Alsof je er niet meer inpast. En dat kan vervolgens weer leiden tot verschillende emoties zoals verdriet, angst en soms zelfs woede. Of zoals wij als terugkerend gezin zelf hebben ervaren, het gevoel van een rouwproces waar je middenin zit.

Aanpassingsproblemen

En dat is nu juist een Reverse Culture Shock: onverwachte aanpassingsproblemen waar je tegenaan kan lopen bij de terugkeer naar het thuisland, na een langdurig verblijf elders in de wereld. Je had deze problemen zeker niet verwacht, het is immers je eigen thuisland, daarom komt de klap des te harder aan. Dat onbehagelijke gevoel, behorende bij een Reverse Culture Shock, kan wel een jaar of soms zelfs langer duren.

Kan je hier nog iets tegen doen, of moet iedere remigrant of repat het maar gelaten over zicht heen laten komen? Wees gerust, er is ook goed nieuws want je kan de kans op een Reverse Culture Shock verkleinen. Een van de belangrijkste tips is wel de bewustwording van de te verwachte aanpassingsproblemen. Besef dat jij bent veranderd, dat je familie en vrienden zijn veranderd maar dat ook het thuisland is veranderd. Hiervan alleen al bewust zijn scheelt een slok op een borrel.

Meer informatie over het boek en Norman

Norman heeft langere tijd met zijn gezin in het Caraïbisch gebied gewoond, waar hij vooral gewerkt heeft binnen het domein justitie/opsporing. Na zeven fantastische jaren, en een enorme berg aan ervaringen rijker, heeft hij zich nu ook toegelegd aan het schrijven van zowel non-fictie literatuur alsook een hulpboek voor terugkerende landgenoten. Vooral de ervaringen van het werken onder bijzondere omstandigheden, verschillende culturen en in landen zoals Haïti, Tortola, Belize maar bijvoorbeeld ook Aruba en Curaçao, gebruikt hij als bron voor zijn literatuur. Norman woont momenteel in Nederland, is getrouwd en samen hebben zij drie kinderen.

Het boek heeft als werktitel: “De zeven vette jaren van een expat, en dan weer terug naar je thuisland”. Het boek richt zich met name op de terugkerende emigranten en expats naar NL en BE. Meer informatie over vind je hier.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Of wil je eens van gedachte wisselen over jouw eigen emigratieplannen? Neem dan contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl

Please follow and like us:
error
Vorig bericht
Amerika – het verhaal van Merel
Volgend bericht
Waarom emigreren zo leuk is – vijf redenen

Gerelateerde berichten

11 reacties. Reactie plaatsen

Ik ben heel benieuwd naar dit boek. Komend weekend hebben wij zélfs het geluk de auteur en zijn vrouw te mogen ontmoeten. Kan mij er écht op verheugen.

Beantwoorden
Wilhelm v.d.Kolk
16 september 2017 1 h 36 min

Ik heb nu al de ervaring, als ik na een jaar Filipijen even terug ga naar Nederland, dat mensen je bijna vergeten zijn. De omstandigheden veranderen dagelijks. Je vraagt naar een oude bekende, Oh die is vorig jaar gestorven. Terwijl je via F.B. regelmatig contact hebt met bekenden en familie.

Beantwoorden

Heimwee… dat blijft zolang hangen…. wat hierboven al beschreven werd: je komt meestal terug door omstandigheden…tis zwaar.

Beantwoorden

Wij zijn twee maanden terug na een buitenland periode van drie jaar in de Caribbean. Ik moet zeggen dat het eigenlijk voelt alsof je ontheemd bent. Ik heb niet meer het gevoel dat ik in Nederland thuis hoor. Ik ben een ervaring rijker maar kan het niet goed delen en ik moet er voor waken dat ik er niet teveel over praat. Het tempo in Nederland ligt een stuk hoger dan in de Caribbean en ik vraag mij soms af waar het in Nederland naar toe gaat. Het gaat maar door. Ook loop ik tegen enorm veel bureaucratie. Zelfs op mijn werkplek. Overal zijn wel regels voor. Het heeft allemaal tijd nodig om weer te aarden in Nederland. Ik ben wel benieuwd naar het boek.

Beantwoorden

Heel herkenbaar allemaal!
Na bijna 3 jaar Nieuw Zeeland heb ik de behoefte aan een remigreer praatgroep. Bestaan die ook?

Beantwoorden

    Hoi Alice, bedankt voor je reactie. Of er een remigreergroep bestaat weet ik eerlijk gezegd niet. Ik zal eens voor je rondvragen. Goetjes, Aimée

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu