5 dingen die ik zeker doe als ik in Nederland ben

Geen reacties

Sinds mijn emigratie ga ik ieder jaar in april naar Nederland. Mijn dochter is jarig op de 19e en sinds we in het buitenland wonen, vieren we dit nog steeds in Nederland met vrienden en familie. Het is inmiddels een traditie geworden. Behalve haar verjaardag vieren zijn er nog meer dingen vaste prik bij een bezoek aan Nederland.

1 – Familie en vrienden zien!

Met stip op nummer 1! Nederland betekent mijn familie en vrienden zien. Nu met de verjaardag van mijn dochter is het heel handig dat ze naar ons toe komen. Maar anders maak ik een ‘kleine toer’ door het land. Het is fijn om hen een paar keer per jaar te kunnen zien. Ik ga meestal 3 x per jaar naar Nederland en sommigen van hen komen ook hier op bezoek.

Samen met de online mogelijkheden van Facetime en What’s app lukt het zo om een goed contact te onderhouden en deel uit te kunnen uitmaken van elkaars leven.

Ieder jaar is het weer feest om onze vrienden uit Nederland te zien.

2 – Nederland ‘opsnuiven’.

Het landschap

Mezelf even helemaal onderdompelen in het Nederlandse landschap. Dat vind ik heerlijk. Het begint al bij het komen aanvliegen over Nederland. De boerderijen, de weilanden (plat!) roepen al een echt Hollands gevoel op. In de auto of trein naar huis, de eerste koeien zien en nu in de periode april ook veel velden met bloemen.

De lapjesdeken Nederland

Leiden

Ik probeer iedere keer de stad Leiden te bezoeken. Ik heb er heel lang gewoond. Zowel tijdens mijn studie als een periode daarna. Ik vind het een geweldige stad. Als ik daar ben voelt het soms alsof ik nooit weg ben geweest.

De stad Leiden

De taal luisteren

Nederlands horen is fijn! In de winkels, op straat, gesprekken van andere mensen in de tram zomaar kunnen volgen. Het besef dat er zoveel mensen zijn die Nederlands spreken geeft me een bijzonder gevoel. Het gemak waarmee ik me verstaanbaar kan maken in winkels is ook zo heerlijk. Gewoon vertellen wat je zoekt. Alles kunnen lezen en begrijpen gaat zo moeiteloos. Dat is echt een verademing.

Jeugdherinneringen herbeleven

Dit jaar kreeg mijn dochter van mijn moeder een bezoek aan de Efteling cadeau. Het grootste attractiepark van Europa. Als kind ben ik daar vaak geweest want we woonden er dicht in de buurt. Daar zijn brengt jeugdherinneringen naar boven. En ik vind het heel leuk dat ik samen met mijn dochter weer nieuwe herinneringen kan maken. Ze vond het in ieder geval geweldig en zal het niet snel vergeten.

Naar De Efteling.
Samen mooie dingen beleven.

3 – Nederlands eten

Er zijn een paar dingen die ik lekker vind, die in Frankrijk niet te krijgen zijn. Als ik naar Nederland ga, kan ik me er al helemaal op verheugen om die weer te gaan eten. Dit keer heb ik me tegoed gedaan aan bami mét pindasaus, echte lekkere dikke.
Verder ging er een zak drop mee in de koffer. Heb ik dikke speculaas gegeten en friet met kroketten.

Vreselijk vet, maar zo lekker die kroketten en mayonaise zonder mosterd erin.

4 – Naar de boekhandel

Ik ben gek op lezen en Nederlandse boekhandels zijn een echt walhalla! Stapels met Nederlandse boeken en tijdschriften. De allernieuwste uitgaven, ik kan ze allemaal doorbladeren. Het feit dat ik deze in Frankrijk niet kan krijgen heeft de doorslag gegeven voor mij om een ereader te kopen. Aan Nederlandse boeken nu geen gebrek, maar er gaat niks boven een papieren exemplaar.

Deze keer had ik nog een extra reden om de boekhandels af te gaan. Ik heb meegewerkt aan een artikel in de Flow, mijn favoriete tijdschrift. En ik wist dat de uitgave uit zou komen. Helaas was hij er nog niet. Gelukkig heb ik een exemplaar opgestuurd gekregen, dus heb ik hem toch in huis.

Last but not least: in Frankrijk kennen ze geen ‘normale’ notitieblokken met gewone lijntjes. De meeste hebben ruitjes en dunne lijntjes. Of ze zijn heel duur, bijvoorbeeld 13 euro voor een notitieblok. Die vind je bij de Hema voor 2,50. Meestal gaan er dus ook wat schriften mee terug in de koffer.

Ik houd van Nederlandse tijdschriften. Dit keer sta ik er zelf in. Flow nummer 3 – 2019.

5 – Niet vergeten dat het een vakantie is – genieten.

Mijn bezoeken aan Nederland duren meestal een week. Het is vaak een intensieve week. Zoals je bij punt 1 t/m 4 kunt lezen zijn er een hoop dingen die ik wil doen en beleven. Voor dat je het weet zit de week helemaal vol en lijkt het meer op een werkbezoek dan een vakantie. Dat wil ik voorkomen, want als ik gestrest raak, dan geniet ik er helemaal niet van.

Ik denk goed na over wat ik ga doen. Dat betekent dat ik niet alles kan doen en niet iedereen kan zien die ik graag zou willen, maar dat ik wel kan genieten van datgene dat ik wel doe.

Wat is voor jou vaste prik bij een bezoek aan Nederland?

Please follow and like us:
Vorig bericht
Op naar succes! 5 tips om van je emigratie een groot succes te maken
Volgend bericht
5 eerste hulp tips bij een te lange to-do-lijst!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu