5 dingen die niemand je vertelt als je gaat emigreren

14 reacties

Als je jouw familie en vrienden over je emigratieplannen vertelt, levert dat vaak veel reacties op. Van enthousiaste opmerkingen, goed bedoeld advies tot ronduit negatieve opmerkingen. Iedereen heeft er wel een mening over. Sommige dingen moet je echter gewoon zelf meemaken. Hieronder een overzicht van 5 dingen die ik zelf heb ervaren.

1. Je navigatiesysteem is je beste vriend

De omgeving waar je woont is nieuw. In het begin heb je geen idee waar alles zich bevindt: de supermarkt, het postkantoor, de school etc. Straatnamen die je helemaal niet bekend voorkomen. Het navigatiesysteem is al snel je beste vriend en brengt je naar alle nieuwe belangrijke plekken in je leven. Langzaamaan zal je routes en markeerpunten gaan herkennen. Totdat je op een gegeven moment je ‘beste vriend’ iets minder nodig hebt.

Vertelt

Waar moet ik heen?

2. De roze wolk gaat voorbij

De eerste dagen, weken, maanden na de emigratie kunnen aanvoelen als vakantie. Je voelt je euforisch. Het is te vergelijken met een verliefdheid. Alles aan je nieuwe land is geweldig. Je ziet de tekortkomingen nog niet en de vlinders in je buik maken overuren. Je geniet van alles om je heen. Maar net als bij een verliefdheid gaat de roze wolk voorbij en ga je andere dingen, die niet zo leuk zijn, ook zien. De vlinders verdwijnen…

3. Je blijft dezelfde persoon

Als je emigreert ben je niet ineens een andere persoon. Nee, je neemt je eigen zorgen en angsten mee en die zijn niet weg in een andere omgeving. Zeker als de roze wolk over is (zie punt 2) kom je erachter dat je je nog steeds zorgen maakt om dezelfde dingen als in Nederland. Dat je nog steeds die vervelende onzekerheden hebt. Een nieuwe omgeving biedt wel veel kansen om te groeien en als persoon ‘opnieuw’ te beginnen, maar de kern van wie jij bent verandert niet. Die emigreert gewoon mee.

 4. Je kind echt niet binnen een paar weken een nieuwe taal spreekt

Kinderen zijn heel leergierig en afhankelijk van hun leeftijd pikken ze snel een nieuwe taal op. Maar het is een misverstand om te denken dat dit 1, 2, 3 gebeurt. Ze praten niet ‘ineens’ twee of zelfs drie talen. Dat kost tijd, gewenning en stimulans van de ouders (en school). Sommige kinderen stoppen zelfs een tijdje met praten of willen ineens hun moedertaal niet meer praten. Het kan dus even duren voordat de nieuwe taal er ‘normaal’ bij hoort.

5. Je niet durft te klagen als het tegenzit

‘Je hebt hier toch zelf voor gekozen’ en ‘je wist toch dat het daar warm zou zijn?’ Echt niet alles gaat van een leien dakje na de emigratie. Soms vallen hele triviale dingen tegen (aantal muggen bij een warm klimaat bijvoorbeeld), maar daarover klagen tegen je familie en vrienden is niet gemakkelijk. Jij hebt hier toch zelf voor gekozen?!

Heb jij emigratieplannen en wil je daarover eens van gedachte wisselen? Nemen dan contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl. Ook is er een besloten FB groep voor mensen die dromen van of plannen maken om te emigreren

 

Please follow and like us:
Volgend bericht
Emigreren: wat je van te voren had willen weten

Gerelateerde berichten

14 reacties. Reactie plaatsen

 • Klopt helemaal.

  Beantwoorden
 • Nr 1. Je navigatiesysteem is je beste vriend. Klopt helemaal. Maar wat vooral ook moeilijk is in het begin is dat je je eigen ‘kompas’ kwijt bent. Al die dingen die je (onbezorgd) op routine deed, op je eigen wijze voor elkaar kreeg, dat is allemaal weg.
  Een ander punt is dat je emoties uitvergroot zijn, of in ieder geval lijken. In je moederland kun je, als het tegenzit, nog wel eens denken: “hee, ik heb een baaldag”. Na emigratie komen de kleinere tegenslagen veel heftiger aan en denk je dingen als: “ja maar, wat doe ik hier ook!?!?”

  Beantwoorden
  • Hoi Simone, dank je voor je reactie! herkenbaar van je innerlijke kompas. Alles kost in het begin meer moeite omdat het anders is of gaat dan je gewend bent. En die andere herken ik ook 🙂 Fijn he dat emigreren 😉

   Beantwoorden
 • Dank je wel voor een interessant artikel. In het begin van mijn leven in Nieuw Zeeland (nu meer dan 30 jaar geleden) maakte het feit dat niemand mijn achtergrond kende het heel makkelijk een nieuw leven te beginnen. Maar dat brengt ook een groot probleem mee (waarschijnlijk met name voor mensen die alleen zijn geemigreerd ipv met een gezin); als er bijvoorbeeld iets ergs in Nederland gebeurde met een vriend of familie, kan je met niemand over die persoon praten op dezelfde manier als met iemand die hem/haar gekend heeft, met als gevolg dat het verwerken langer duurt.

  Beantwoorden
 • […] te vertellen waar je allemaal wel niet aan begint. En andere dingen vertelt juist niemand je (lees hier wat niemand mij vertelde). Er zullen altijd zaken of situaties zijn die je verrassen, die je van te […]

  Beantwoorden
 • Een navigatie systeem je beste vriend. Heb zo een ding nooit gebruikt. Maar als ik af en toe die verhalen lees denk ik wel eens: Bezint eer gij begint.
  Je emigreert niet naar een plek dat je alleen vanuit je huiskamer via Internet bezocht hebt. Ook niet naar een plek waar je nog geen locale mensen, hun cultuur en gewoonten kent, dus ik heb nooit in een roze wolk geleeft.
  Ik heb me aangepast aan de locale cultuur, dus ben ik wel een ander persoon geworden. Inderdaad duurt het langer om een taal te leren, maar als je je inzet gaat dat sneller dan je denkt.
  Klagen is iets lekker Nederlands, leer het al aardig af.

  Beantwoorden
 • En soms ben je hier de regie gewoon kwijt ,want alles loopt toch in Spanje anders .
  Ja ,en dat is best wel moeilijk ,geduld is dus een schone zaak ,(veel geduld voor ons ,hier )
  Wij zeggen ook tegen onze Familie en Vrienden gewoon hoe en wat wij zoal mee maken ,
  en geen toneel stukje opvoeren van Alles is hier Geweldig !
  trouwens inNederland is dat toch ook niet zo .
  Wij leven hier bij de dag ,en maken er wat van op onze manier .

  Beantwoorden
 • Ik had 30 jaar geleden geen navigate systeem en reed met een plattegrond door destijds Oslo en omgeving. Met twee jonge kinderen achterin de auto die me dan vroegen of ik de weg al weer kwijt was, ha, ha!
  Ik zeg maar zo: Beetje padvinderij hoort erbij!

  Beantwoorden
 • […] Vijf dingen die niemand je vertelt als je gaat emigreren […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu