Uit het oog uit het hart? 5 tips voor goed contact.

Als je in het buitenland gaat wonen maak je een heel avontuur mee. Heel vaak is dat ontzettend leuk en soms helemaal niet. Je gaat door allerlei fases heen en komt voor dingen te staan die je niet verwacht had. Eén van de dingen die tegen kan vallen is het contact met de mensen die in Nederland wonen, ‘de achterblijvers’. En dit is vaak onverwacht omdat ‘het missen van familie en vrienden’ van te voren vaak als moeilijkste wordt gezien en jullie allemaal het contact goed willen houden.

‘We houden we contact’ en ‘natuurlijk blijven we elkaar op de hoogte houden’, hoe vaak zal je het niet gehoord hebben? En toch blijkt het contact niet te lopen zoals je zou willen. Er zijn verschillende oorzaken waarom het uiteindelijk toch niet zo makkelijk gaat als je zou willen. In dit blog beschrijf ik ze. En ik geef je 5 tips om wél goed contact te houden.

Oorzaken vanuit jezelf

Communicatie gaat twee kanten uit. Jij en degene waar je mee communiceert zenden en ontvangen allebei informatie. Je bent dus allebei onderdeel van het communicatieproces. En de eerste redenen die ik ga noemen zijn de oorzaken die je zelf in de hand hebt.

Je houdt je in over de leuke dingen

Je houdt je in met wat je vertelt. Hoe leuk je het hebt. Wat je allemaal voor fantastische dingen gedaan hebt. Hoe lekker de zon schijnt, terwijl de regen in Nederland weer met bakken uit de lucht komt vallen. Je bent bang om te laten zien hoe goed je het hebt omdat het dan misschien lijkt dat jij denkt dat anderen het minder goed voor elkaar hebben.

Ook wil je misschien niet te veel vertellen omdat je anderen geen verdriet wilt doen door ze eraan te herinneren dat jij bent weggegaan. Je wilt niemand verdrietig maken en daardoor scherm je (onbewust) een deel van je leven af.

Je durft niet te klagen

Het kan ook zijn dat je ‘negatieve’ dingen voor je houdt. Je durft niet te klagen. Als het even tegenzit vind je het moeilijk om dat te delen. Dat kunnen overigens ook hele ‘gewone’ dingen zijn: te veel muggen, te heet, geen pindakaas meer kunnen eten. Maar ook ‘grotere’ dingen zoals te weinig vrienden kunnen maken, heimwee of  het feit dat je kinderen niet goed aarden. Je hebt het gevoel dat je niet mag klagen, want jij hebt hier toch zelf voor gekozen. En dat wordt ook vaak zo tegen je gezegd. Want als je het wel vertelt stuit je vaak op onbegrip.

Mijn man ik maakten in het begin wel eens een grapje tegen elkaar: ‘zet die mooie foto maar niet op Facebook want dan hebben we weer een paar vrienden minder’.

Oorzaken van buitenaf

Het leven gaat door. De dagelijkse beslommeringen zorgen ervoor dat iedereen weer in zijn normale ritme zit. Voor dat je het weet is er een week voorbij, en nog een en nog een. En je zult merken dat je dingen gaat ‘missen’. Jij bent er niet bij als je neefje geboren wordt. Je goede vriendin is 40 geworden en heeft een leuk feest gegeven. Jij kon er niet bij zijn. Dit hoeft overigens helemaal geen probleem te zijn zolang je daar bij betrokken wordt en erover kunt praten. En daar gaat het nog wel eens ‘fout’.

Je wordt bijvoorbeeld niet uitgenodigd omdat je toch niet kunt komen. Vaak bedacht om jou ‘te sparen’. Er wordt voor je bedacht dat je dat misschien pijnlijk vindt. Je wordt niet op de hoogte gehouden van belangrijke dingen omdat men je niet onnodig ongerust wilt maken (in het verre buitenland).

contact

Het leven gaat door en dat betekent soms dat jouw plek door iemand anders wordt ingenomen.

Praktische omstandigheden

Niet alle redenen waarom het contact minder soepel verloopt komen door ‘een persoon’. Sommige zaken hebben puur te maken met de wereld waarin we leven.

Tijdsverschil

Tijdsverschil kan echt een stoorzender zijn als het gaat om contact. De ritmes van jou en je achterblijvers verschillen zo dat ze het contact moeilijker maken. Terwijl aan het ontbijt zit, is de ander in zijn avondrush of zelfs al naar bed aan het gaan. Het blijkt moeilijk om door het tijdsverschil een goed contactmoment te vinden.

Happy

Techniek

Met de huidige techniek is tegenwoordig heel veel mogelijk: bellen, videobellen, e-mailen etc. En maakt juist qua communicatie heel veel mogelijk, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Bijvoorbeeld ouderen die niet met die techniek kunnen omgaan of die vanwege ouderdom (dementie bijvoorbeeld) niet meer begrijpen hoe ze dit moeten doen.

Afstand

Afstand kan een echte spelbreker zijn. Op meerdere manieren. Het kan zijn dat het erg duur is om naar je familie te reizen waardoor je het je gewoon weg niet kunt veroorloven. En ook te duur voor familie en vrienden om naar jou toe te komen. Het kan ook zijn dat jij of ‘de achterblijvers’ de reis fysiek niet meer kunnen maken.

5 Tips om goed contact te blijven houden

Is het contact met ‘jouw achterblijvers’ niet zoals je het zou willen. Wil je dit veranderen zodat je een beter contact met hen hebt? Ik geef je nu 5 tips hoe je dat kunt doen.

Tip 1. Maak een vaste afspraak

Maak een vaste afspraak om contact te hebben, bijvoorbeeld 1 keer per week. Laat het niet van ‘het moment’ afhangen. Het voordeel hiervan is dat je altijd contact hebt. Of het nou goed of slecht gaat, de afspraak staat. En heb je elkaar weinig te vertellen dan is dat ook geen probleem. Je kunt rustig samen kijken welk tijdstip voor beide partijen fijn is. Bovendien heb je een moment om naar uit te kijken als je jouw familie mist. En je kunt dit al bespreken voordat je naar het buitenland vertrekt.

contact

Tip 2. Spreek je uit

Maak van je hart geen moordkuil. We denken heel vaak dat we weten wat de ander denkt. Dat we geen uitnodiging krijgen omdat we ‘vergeten’ zijn. Maar dat is vaak niet zo. Anderen denken ook weer voor ons en nodigen ons niet uit omdat ze ons niet onnodig verdriet willen doen. Dus spreek je uit. Vertel wat belangrijk voor je is en dat je wel die uitnodiging wilt ontvangen en dat je wel die leuke schattige babyfoto’s wilt zien. Voel je je een keer ‘vergeten’, spreek dit dan uit en check of het klopt wat jij denkt. Doe geen aannames over waarom iets zou zijn.

Tip 3. Neem zelf het initiatief voor contact

Onderneem actie om te krijgen wat jij wilt. Wacht niet af totdat je benaderd wordt, maar kom zelf met een plan, een voorstel. Stuur regelmatig kaarten, cadeautjes en bloemen of wat je maar leuk vindt. Ook al krijg je niet altijd iets terug, blijf het gewoon doen.

Tip 4. Betrek iedereen bij jouw avontuur

Deel je avonturen en belevenissen vanuit jezelf. Schrijf bijvoorbeeld een blog. Zo kun je vertellen over jouw avonturen en iedereen die het leuk vindt kan lekker meelezen. Als jij vertelt over wat je allemaal meemaakt, maak je het voor anderen makkelijker om daar met je over te praten. Er zijn sites waarop je gratis blogs kunt plaatsen (bijvoorbeeld bij WordPress) of gebruik je Facebookpagina om je verhalen te delen.

Tip 5. Accepteer en laat los

Last but not least: accepteer dat sommige relaties veranderen. Het leven gaat door, dat zou ook gebeurd zijn als je wel in Nederland was gebleven. Ook dan veranderen vriendschappen en (familie)relaties. Trek het niet te persoonlijk aan. Laat het los en geniet van leven in je nieuwe woonland.

Geniet met elkaar

Een goed contact met je familie en vrienden in Nederland is heel waardevol. Met bovenstaande tips kun je een goede basis leggen om dit voor elkaar te krijgen. Om samen van jouw mooie avontuur te genieten.

Wil jij n.a.v. deze blog over jouw leven in het buitenland praten? Schrijf je dan in voor een gratis sessie of neem contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl. Ik kom graag met je in contact.

Vorig bericht
Niet happy na je emigratie? Werk aan deze 9 levensgebieden.
Volgend bericht
Voorkom dat je té afhankelijk wordt van je partner

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu