Als je gaat emigreren, komt er een hoop op je af. Hoe zit het met uitschrijven, hoeveel kost wonen in het buitenland en wat komt er allemaal bij kijken? Je zoekt en vindt allerlei (verschillende) informatie over emigreren en wonen en werken in het buitenland. Je vraagt je af wat je niet moet vergeten etc. Dit alles kan behoorlijk overweldigend zijn. Hoe hou je tijdens de voorbereidingen het hoofd cool? In dit blog geef ik je 5 tips die je daarbij helpen.

Tip 1  – Centrale plek

Maak vanaf het allereerste begin een centrale plek voor alle informatie die je gaat tegenkomen. Maak op je computer een centrale map waarin je alles opslaat. Denk hierbij aan interessante websites, digitale documenten en mailtjes die je hebt verstuurd. Op deze manier voorkom je dat je later tijd kwijt bent aan het zoeken naar informatie die je eerder al hebt gezien.

Er is niks zo frustrerend als iets zoeken waarvan je zeker weet dat je het al een keer hebt opgezocht en je kunt het niet meer vinden.

Maak voor papieren en andere fysieke dingen ook een centrale plek in huis.

Tip 2 – Personaliseer je checklist

Maak gebruik van een uitgebreide checklist en de 100 emigratietips om je voor te bereiden. Bepaal welke zaken voor jou van toepassing zijn en welke niet. Heb je geen huisdieren, dan streep je die actiepunten meteen van je lijstje af. Maak het overzicht zo persoonlijk mogelijk zodat je echt alleen bezig bent met die dingen die voor jou gelden.

cool
Personaliseer je checklist

Tip 3 – Begin bij het begin

Maak een (globale) planning. In deze planning verdeel je de tijd tussen nu en de datum van emigratie in vier delen. Bijvoorbeeld: ‘1 jaar van te voren’, ‘zes maanden van te voren’, ‘drie maanden van tevoren’ en ‘4 weken van te voren’. Verdeel de acties van je checklist en alle andere dingen die je wilt/moet doen over de vier tijdsperiodes. Voorbeeld: het vernieuwen van je paspoort doe je zo laat mogelijk. Dan heb je daar het langste plezier van. Deze actie zet je dus in de periode ‘4 weken van te voren’.

Mocht je nog niet weten wanneer je gaat emigreren houd je de datum gewoon open en gebruik je de globale planning zonder definitieve datum.

Onderlinge afhankelijkheid

Houd bij het verdelen van je acties ook rekening met onderlinge afhankelijkheid. Stel dat je eerst een baan moet vinden voordat je een huis gaat kopen. Dan komt dus een ‘baan zoeken’ voor ‘huis kopen’. Het gaat erom dat je je focust op de punten die op dat moment van toepassing zijn zodat je geen energie kwijt raakt aan acties die je toch nog niet kunt doen.

Tip 4 – Zorg voor voldoende ontspanning

Bouw rustmomenten in en zorg voor voldoende ontspanning tijdens de voorbereidingen. Onderzoek wat jou helpt om te ontspannen. Mij hielp het heel erg om mijn angsten en zorgen van me af te schrijven. Als ik me bijvoorbeeld zorgen maakte of het financieel allemaal wel haalbaar was dan schreef ik daarover in een schriftje (wat ik bewaarde op de centrale plek – zie tip 1).

Mocht je enthousiasme met je op de loop gaan, neem dan even een moment om bij te komen.

Cool
Zorg voor voldoende ontspanning

Tip 5 – Plan je agenda niet vol

Houd in de laatste weken voor je emigratie extra tijd vrij voor ‘de allerlaatste dingetjes’ en ‘afscheid nemen’. Plan die laatste weken in Nederland niet helemaal vol want er zijn altijd dingen die nog op het laatste moment moeten gebeuren. En er zijn altijd mensen die nog een extra keer langs willen komen. Houd hier van te voren rekening mee en voorkom daarmee dat je op het einde geleefd wordt.

Houd het hoofd cool

Deze vijf tips dragen bij aan een goede voorbereiding van jouw emigratie. Ze helpen je om je hoofd cool te houden tijdens de hectische periode vooraf aan een emigratie. Zolang je ontspannen blijft, heb je meer en beter overzicht in wat er allemaal moet gebeuren. Je ervaart minder stress en daardoor kan je beter genieten van de mooie stap die je gaat zetten.

Wil jij het hoofd cool houden tijdens de voorbereidingen van jouw emigratie. Heb je behoefte aan meer tips en advies. Wil je een persoonlijk overzicht maken zodat je niks vergeet, wil je geen tijd en energie verliezen aan het wiel opnieuw uitvinden? Meld je dan aan voor persoonlijke begeleiding en je we gaan aan de slag! Stuur me een bericht op contact@deemigratiecoach.nl. Ik kom graag met je in contact.

 

Please follow and like us:
5 tips om het hoofd cool te houden bij emigratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.