6 Mythes over emigreren naar het buitenland

2 reacties

Veel mensen denken na over wonen in het buitenland en ieder jaar zijn er duizenden mensen die de stap ook daadwerkelijk zetten. Iedereen heeft zo zijn eigen beeld bij het wonen, werken en leven in een ander land. Vaak is dit beeld ‘geromantiseerd’, denken we dat alles ‘vanzelf’ gaat en ‘wel goedkomt’.  In dit blog prik ik 6 mythes door over het wonen in het buitenland.

Mythe 1 – Nieuwe vrienden heb je zo

Dat je door een emigratie sociaal een jasje uit doet zal je niet verbazen. Je weet immers dat je vrienden en familie achterlaat en op een nieuwe plek opnieuw gaat beginnen. Je hebt er vast al wel een aantal ideeën over hoe je weer snel nieuwe vrienden kunt maken. De buren nodig je een keer uit, gaat op een sportclub en via je kinderen leer je vast snel andere ouders kennen.

Nieuwkomer

Maar zo makkelijk gaat nieuwe vrienden maken niet. Het vraagt energie en doorzettingsvermogen. Jij bent immers de nieuwkomer. Die andere mensen hebben hun sociale leven al, en jij bent op zoek. Je zult merken dat jij degene bent die vaak het initiatief zal moeten nemen. Niet 1, 2 of 3 keer, maar misschien nog wel vaker.

Nieuwe vriendschappen kosten tijd

Daarnaast vragen nieuwe vriendschappen tijd. Je bent niet ineens ‘bff’s’ na 1 gezellige middag. Dat gevoel moet groeien. Daar heb je meerder contactmomenten voor nodig. En dat vraagt dus geduld. Soms kom je erachter dat het toch niet zo klikt en ga je op zoek naar iemand anders.

Je bent anders

Een ander belangrijk aspect zijn de culturele verschillen tussen mensen. Nederlanders staan bekend om hun directheid. Ze zeggen wat ze denken. In het buitenland zitten ze daar vaak helemaal niet op te wachten en gaan ze op een meer indirecte manier met elkaar om. Je lijkt dan wel een nieuw goed contact te hebben opgebouwd, maar echt een verbinding aangaan blijkt dan moeilijk.

Mythe

Vrienden maken kost tijd.

Mythe 2 – Je voelt je meteen thuis

Vol optimisme vertrek je naar het buitenland. Je hebt een mooie plek waar je naar toe gaat. Je hebt er zin in, vol energie en dus zul je je wel snel thuis voelen. Alleen gebeurt dat niet altijd. Ook al ben je fysiek verhuisd, dat wil nog niet zeggen dat je je meteen thuis voelt. Bij je thuis voelen komt een hoop meer kijken dan alleen je huis.

Weer in balans

Een verhuizing naar het buitenland is een grote verandering in je leven. Je wordt echt even door elkaar geschud. Al ben je je daar op het moment zelf misschien niet zo bewust van. Het duurt even voordat je weer in balans bent. En je in het hier en nu kunt genieten van je nieuwe omgeving.

De roze bril gaat af  – de eerste ergenissen

In de periode vlak na je emigratie heb je vaak een roze bril op. Alles is leuk, mooi en positief. Net als bij een verliefdheid. Maar die roze bril gaat op een dag af. Of het nou na een paar weken of maanden is; er gaan je dingen opvallen die toch niet zo leuk zijn. De ondraaglijke hitte die maar voortduurt, de houding van de mensen om je heen, de hoeveelheid muggen, de andere opvoeding van de kinderen etc. Er komt geheid iets op je pad waar jij helemaal niet blij mee bent en dat je doet twijfelen of je wel op de juiste plek bent beland.

Mythes

Die roze bril gaat een keer af.

Mythe 3 – Contact met Nederland gaat vanzelf

‘Ja, natuurlijk houden we contact! We bellen, we appen, we Skypen, schrijven, Facetimen etc’. Met de huidige technologische middelen kun je het zo gek niet bedenken of er is wel een manier om contact te onderhouden. En dat zijn we voor vertrek ook écht van plan.

Contacten verwateren

Maar na vertrek blijkt dat toch niet zo vanzelf te gaan en contacten verwateren. Het dagelijkse leven gaat weer zijn gangetje en voordat je het weet is er weer een week om zonder contact. Je mist belangrijke momenten omdat je te er weg woont, soms wordt je gewoonweg niet meer uitgenodigd, want ‘je zult toch wel niet kunnen komen’.

Ze begrijpen je niet (meer)

Een andere reden dat contact verwaterd is omdat je het zelf moeilijk vindt om over je leven in het buitenland te praten. De omgeving begrijpt vaak niet goed waar je allemaal doorheen gaat en dat leidt tot soms tot ‘nare’ reacties van ‘je hebt hier toch zelf voor gekozen’ of ‘dan kom je maar weer terug’. Je houdt je dan maar in over wat er echt in je omgaat wat tot minder contact kan leiden.

contact

Uit het oog – Uit het hart.

Mythe 4 – Iedereen die zegt dat hij op bezoek komt, komt ook.

Aansluitend op Mythe 3. Niet iedereen die zegt dat hij komt, komt ook. Ik kan het mezelf nog goed herinneren toen mijn collega naar Zweden vertrok. Ik en mijn andere collega’s zagen het al helemaal voor me: we zouden haar gaan opzoeken en lekker een week in een blokhut in de sneeuw gaan zitten. Het zo echt helemaal gezellig en leuk worden. Uiteindelijk gingen we niet.

Toen ging ik zelf naar Zuid-Frankrijk verhuizen naar een huis met een zwembad. En er kwamen enthousiaste reacties uit mijn omgeving. Gelukkig zijn er ook wel mensen gekomen, maar het was niet zo dat de deur plat werd gelopen (misschien maar goed ook 😉 ). Het dat is ook heel begrijpelijk. Op het moment zelf ben je écht van plan om langs te komen, maar de realiteit is dat je leven gewoon doorgaat en dat je er niet zomaar even tussen uit kan. En ja soms ook gewoon: uit het oog – uit het hart.

Mythe 5 – Je problemen verdwijnen door deze nieuwe start

Een nieuw avontuur tegemoet. Een nieuwe start van jouw leven. Ergens anders helemaal opnieuw beginnen geeft je de mogelijkheid om de zaken anders aan te pakken. Veel mensen zien een verhuizing naar het buitenland als een mooie kans om een nieuwe start te maken.

Je neemt jezelf mee

En hoewel je omgeving wel verandert, ben je zelf niet ineens een heel ander persoon. Als jij in Nederland verlegen was, ben je in het buitenland niet ineens een extraverte persoonlijkheid. Als je angsten of onzekerheden hebt, neem je die gewoon mee. Je relatie is ook niet ineens koek en ei.

De invloed van stress

Sterker nog: wonen in het buitenland is spannend, brengt onzekerheden met zich mee, er wordt meer van je gevraagd dan je wellicht had verwacht en brengt dus meer stress met zich mee. En dat kan eventuele problemen juist verergeren.

Waarom vertrek je?

Voordat je naar het buitenland vertrekt, denk voor jezelf eens eerlijk na waarom je weggaat uit Nederland. ‘Vlucht’ je ergens voor en ga je er van uit dat iets wel zal veranderen? Wees je dan bewust dat dat niet zomaar gaat. Je neemt jezelf gewoon mee.

Mythes

Je bent niet ineens een andere persoon na je emigratie.

Mythe 6 – De kinderen zijn snel gewend

‘Kinderen zijn zo flexibel’, dat wordt vaak gezegd. Zeker over kleine kinderen. En ja dat klopt ook wel. Kinderen zijn flexibel en passen zich over het algemeen snel aan. Maar ze hebben daar wel begeleiding bij nodig. Want voor de kinderen verandert er veel. Ze laten vriendjes achter, ze gaan naar een andere school, moeten een andere taal gaan leren. Er wordt dus nogal wat van ze gevraagd. De meeste kinderen zijn gelukkig erg nieuwsgierig en leren snel, dus ze pikken veel gemakkelijk op.

Help je kinderen

Toch is het belangrijk de impact van een emigratie op kinderen niet te onderschatten. Als ouder speel je daar een belangrijke rol in. En je bent daarin ook een voorbeeld. Praat jij positief over je nieuwe omgeving? Moedig jij je kinderen aan om nieuwe vriendjes te maken? En doe je daar ook actief moeite voor. Er van uitgaan dat het met de kinderen allemaal vanzelf wel goed komt is niet zo verstandig. Help ze bewust om zich goed te voelen in hun nieuwe situatie.

Mythe

Help je kinderen bij de verandering.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Heb jij emigratieplannen of ben je net verhuisd naar het buitenland? Houd dan deze mythes in je achterhoofd. Het helpt je om je sneller thuis te voelen voor jou en je gezin en ze geven je een idee wat je te wachten staat. Een gewaarschuwd mens telt voor twee 😉 . Zo kun je snel genieten van jouw buitenlandavontuur.

Meer lezen en weten over emigreren? Volg dan de Facebookpagina van De Emigratiecoach.

 

Vorig bericht
Geniet jij eigenlijk wel van al dat moois?
Volgend bericht
Terug naar Nederland? 6 mogelijke oorzaken.

Gerelateerde berichten

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu