Een verhuizing naar het buitenland is een behoorlijke aanslag op je sociale leven. Je laat vrienden, familie, collega’s en kennissen achter en belandt in een nieuwe omgeving. Misschien ken je al iemand op de nieuwe plek, maar de kans is groot dat je sociaal gezien helemaal opnieuw begint. En hoewel de gewenste mate van contact voor iedereen anders is, is het weer opbouwen van je sociale leven een belangrijke stap. Belangrijk voor je integratie en het kunnen aarden in je nieuwe omgeving. Uiteindelijk hebben we allemaal behoefte aan menselijk contact. Daarnaast is het ook nog eens heel erg handig om mensen te kennen als je hulp of informatie nodig hebt. Hieronder geef ik je zes tips om je sociale leven weer op te pakken.

1.     Zorg voor de juiste mindset

Het is van belang je te realiseren dat jij de nieuwkomer bent en dat het initiatief meestal van jouw kant ‘moet’ komen. Stap zelf op iemand af, of knoop een praatje aan met iemand. Ook al vind je dit misschien (heel) spannend of vind je dat mensen ‘ook best’ op jou kunnen afstappen, zo werkt het meestal niet. Neem zelf het initiatief en geef anderen de gelegenheid om jou te leren kennen.

sociale leven

2.      Zoek (vrijwilligers)werk

Als je verhuist voor je werk zal je snel nieuwe collega’s hebben. Dit is een mooie aanleiding om mensen te ontmoeten. Stel je open voor hen en kijk of je samen iets kunt doen, bijvoorbeeld met elkaar lunchen. Is er borrel of een uitje van het werk, ga dan mee en ontmoet nieuwe mensen.

Als je geen werk hebt, bijvoorbeeld omdat je met je (werkende) partner meeverhuist, dan is vrijwilligerswerk een goede gelegenheid om je sociale kring uit te breiden. Al naar gelang je interesses informeer je bij de gemeente of bij bibliotheken en dierenasiels of er vrijwilligers worden gezocht..

Heb je kinderen die naar school gaan? Vraag dan of je als vrijwilliger op school kunt werken (bijvoorbeeld in de schoolbibliotheek) of meld je aan als begeleider voor schooluitjes. Op deze manier leer je weer andere ouders kennen.

3.     Nodig je buren uit

‘Beter een goede buur dan een verre vriend’ is het gezegde en dat is niet voor niets. Contact met je buren is hartstikke handig. Ze weten veel over de omgeving. Naar welke winkel kan ik het beste gaan voor…? Waar kan ik…..? Allemaal vragen waar je buren vast het antwoord op weten. Daarnaast is het ook heel erg fijn dat je in een noodgeval bij iemand in de buurt kunt aankloppen. Laat weten aan je buren dat jij daar nu ook woont, nodig ze een keer uit voor de koffie, thee of een drankje.

sociale leven

4.     Zoek een leuke hobby/sportclub

Niks verbroedert zo als een club gelijkgestemden. Pak de hobby’s die je had weer op en ga bij een club. Voetbal,  tennis, yoga of zwemmen: kijk bij jou in de buurt welke sporten er worden beoefend. Het voordeel van een sport is dat je iets ‘kunt doen’. Je hoeft niet meteen hele gesprekken met iemand te voeren, maar je bent gewoon lekker bezig. Voor de meeste hobby’s (niet alleen sport) is er wel een club te vinden.

Heb je de taal nog niet onder de knie dan is taalles volgen (in een groepje) natuurlijk ook een goede zet. Op die manier leer je én de taal én je ontmoet anderen die hier ook mee bezig zijn. Misschien zijn ze ook wel nieuw in de omgeving en kun je eens met elkaar afspreken buiten de les.

5.     Leer jouw gemeente kennen

Informeer eens bij de gemeente wat er zoal te doen is. Zijn er bepaalde ontmoetingspunten, is er een lokaal krantje wat je kunt lezen met tips over wat er te doen is? Wat moet je als ‘nieuwkomer’ weten? Ik heb dat dus niet gedaan en pas maanden later kwam ik erachter dat er een speciale avond was georganiseerd voor alle nieuwkomers in de gemeente. Erg jammer, want daar had ik graag naartoe gewild.

Bezoek regelmatig lokale ontmoetingsplaatsen (café, restaurant, bakker, lokale supermarkt). Misschien kom je steeds dezelfde mensen tegen die je ‘gaat herkennen’. Knoop eens een praatje met hen aan. Raak bekend met je omgeving. Lees aankondigingen van lokale gebeurtenissen Wie weet zit er iets tussen waar je naar toe wilt gaan.

6.     Gebruik social media

In de huidige tijd is internet niet meer weg te denken uit onze samenleving. Je kunt dit heel goed gebruiken om online mensen te ontmoeten. Er zijn veel Facebookgroepen waar je je kunt aanmelden om zo in eerste instantie online met iemand in contact kunt komen. Als het klikt en je woont bij elkaar in de buurt kan je het contact ‘in real life’ voorzetten.

Daarnaast zijn er verschillende sites die je kunt gebruiken om gelijkgestemden te vinden. Een voorbeeld hiervan is meetup.com. Hier kun je aan de hand van je interesses je aanmelden voor lokale activiteiten en zo anderen met diezelfde interesses of hobby’s ontmoeten.

Droom jij van emigreren? Of heb je al concrete plannen en wil je daar eens over van gedachte wisselen? Stuur me dan een berichtje op contact@deemigratiecoach.nl. Ik hoor graag van jou. Wil je meteen aan de slag om jouw emigratieplan te maken? Dan is het ‘Maak in 30 dagen jouw emigratieplan‘ iets voor jou.

Please follow and like us:
6 tips om je sociale leven op te pakken

11 gedachten over “6 tips om je sociale leven op te pakken

 • 11 juni 2017 om 1 h 34 min
  Permalink

  Allemaal goed. Ik zou zeggen stel je verwachtingen bij, je maakt niet in een paar weken of zelfs maanden vrienden voor het leven. Je moet niet een keer het initiatief nemen maar wel 100 keer. En als je niet meteen terug wordt uitgenodigd betekent dat niet meteen dat ze jou niet aardig vinden maar dat ze gewoon al een grote vriendenkring hebben. Ik zou verder zeggen grijp de kans aan om je leven opnieuw uit te vinden. Ga voor een carriere switch ook wat betreft je hobbies. Have fun.

  Beantwoorden
  • 12 juni 2017 om 9 h 53 min
   Permalink

   Beste Gerry, bedankt voor je reactie en waardevolle toevoegingen. Ik vind het heel mooi wat je sschrijft over het niet worden terug uitgenodigd. Het is inderdaad belangrijk om dat los van jezelf te zien.

   Beantwoorden
 • 13 juni 2017 om 11 h 57 min
  Permalink

  Hi Aimee,
  Mooie tips. Een aantal had ik best wat aan gehad toen ik 15 jaar geleden emigreerde naar Suriname. Ik kwam toen terecht tussen mensen die mijn man al jaren kende. Dat was aan de ene kant fijn maar niet iedereen ligt je uiteraard. Je zult net als wat Gerry zegt meer moeite moeten doen om in contact te komen. Vooral niet op jezelf betrekken als het niet altijd lukt. Ik vind het vrijwilligerswerk een hele goede tip, vooral op school!

  Beantwoorden
 • 13 juni 2017 om 13 h 51 min
  Permalink

  Erg herkenbaar en jouw tips werken inderdaad. Het jezelf de tijd geven, is voor ons als gezin ook een belangrijke (geweest). Wennen en integreren kost tijd en dat accepteren helpt. Interessant en ik blijf je blog volgen.

  Beantwoorden
  • 13 juni 2017 om 14 h 09 min
   Permalink

   Hoi Wendy, dank je voor je reactie. Het kost inderdaad tijd.

   Beantwoorden
 • 13 juni 2017 om 13 h 51 min
  Permalink

  Goeie punten, denk dat ze allemaal wel werken. Punt 5 was een nieuwe voor mij, ik ga het lokale krantje nog maar eens beter bekijken. Eentje die je nog zou kunnen toevoegen: kinderen, heb je ze, gebruik ze om contacten te leggen, in de speeltuin, in de bieb :). Oh en nog eentje, ga steeds naar hetzelfde leuke buurttentje rond dezelfde tijd, ik heb er nu steeds een gezellige koffiedate, ongedwongen.

  Beantwoorden
  • 13 juni 2017 om 14 h 09 min
   Permalink

   Hoi Sanne, Goede toevoegingen dank je. Ik heb inderdaad ook meerdere contacten via mijn dochter gelegd.

   Beantwoorden
 • 6 oktober 2017 om 1 h 07 min
  Permalink

  Ook muziek is een goede contactmaker. Ik heb door een jamsession te bezoeken en mijn niet terughoudende instelling vele vrienden gevonden. En hier op de Filipijen is het niet terug gevraagd te worden, vaak de schaamte van de mensen. En inderdaad geef jezelf,dan zie je vanzelf de reactie. Een klein voorbeeld: Ik zat te kijken naar Habal,,habal drivers. Dat zijn motormensen die mensen van de hoofdweg het binnenland inbrengen. Vorm van inkomen. Zeg ik op een gegeven ogenblik: ik koop morgen ook een motor en ga habal..habal werk doen. Mijn pensioen is te laag, dus extra inkomsten zijn welkom. Ongeloof op de gezichten. De andere morgen kom ik weer bij ze zitten en ze vragen; waar is je motor? Ik zeg: je hebt niet goed geluisterd, ik zei morgen. Toen ging er een lichtje branden, het blijft altijd morgen. Als ik nu voorbij kom of ze zien me op straat roepen ze: Hello mister Tomorrow. En verder mis mijn thuisland totaal niet.

  Beantwoorden
  • 6 oktober 2017 om 15 h 13 min
   Permalink

   Dat is een mooie toevoeging. Muziek en ook andere hobby’s verbroederen snel 🙂 En leuk die anekdote van ‘de motor’.

   Beantwoorden
 • Pingback:De blogs van De Emigratiecoach in 2017 - De Emigratiecoach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.