Amerika – het verhaal van Merel

Geen reacties

Verhalen van Nederlanders die naar het buitenland vertrokken. In de rubriek – Het verhaal van – lees je iedere maand een persoonlijk emigratieverhaal. Aan de hand van een aantal vragen geven ervaringsdeskundigen een inkijkje in hun emigratie en hun persoonlijke leven. Vandaag vertelt Merel, die naar Texas in Amerika verhuisde.

Wanneer dacht je voor het eerst na over emigreren?

Zelf heb ik eigenlijk nooit aan emigreren gedacht. Ik woonde heerlijk in Nederland en ging wel altijd naar het buitenland in de vakanties, maar emigreren was nooit in me opgekomen. Ook omdat ik twee jonge kinderen heb en mijn man en ik allebei een leuke baan hadden in Nederland hebben we het er nooit over gehad. Maar toen mijn man een aanbieding kreeg om een paar jaar in Amerika te gaan werken heb ik geen moment getwijfeld. Ik wist meteen dat we deze kans met beide handen aan moesten grijpen. Dus we zijn er meteen helemaal voor gegaan.

Hoe ben je begonnen met je voor te bereiden op je vertrek naar Amerika?

De periode voordat we zouden vertrekken was best onrustig, omdat we een visum moesten regelen via het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam. Het papierwerk duurde lang … heel lang en het was een onzekere tijd, maar uiteindelijk kregen we eind juni 2014 onze visa. Pas toen was het voor mij echt zeker dat we zouden vertrekken. Intussen werkte ik gewoon door, mijn man vloog heel veel naar Amerika om al op het kantoor daar te werken, dus het was best hectisch allemaal. Intussen werden alle spullen ingepakt om naar Amerika te verschepen.

De laatste weken woonden we in een leeg huis en sliepen we op geleende matrasjes en zaten we op een geleende bank. Wel een heel bijzondere tijd als ik daar nu op terugkijk. Op 1 augustus vertrokken we dan echt. Als ik er nu aan terug denk heb ik die hele dag in een soort roes beleefd heb. Geen idee hebbende wat ons te wachten zou staan zaten we met z´n vieren in het vliegtuig op naar een groot avontuur.

Wil jij ook weten waar je allemaal aan moet denken bij emigreren? Download dan de gratis checklist + globale planning.

Amerika

Merel Westenberg

Wat vond je het moeilijkste aan de verhuizing?

Hoop regelwerk

De eerste maanden vond ik geweldig. Alles was nieuw en leuk. We zijn meteen al veel van de omgeving (Texas) gaan bekijken en genoten echt van de nieuwe omgeving waarin we woonden. Daarna volgde een hoop regelwerk qua belastingen, werkvergunning, rijbewijs en mijn dochter moest regelmatig naar de dokter. Toen merkte ik dat dat wel veel energie kostte allemaal. Ik spreek op zich goed Engels, maar de termen waarmee gesproken wordt bij allerlei instanties en doktoren waren allemaal nieuw. Best intensief dus. Niets ging ook in één keer goed, dus ik heb in ontzettend veel rijen en wachtkamers zitten wachten tot ik eindelijk ergens aan de beurt was en vaak kon ik dus ook nog een tweede keer terug, waardoor de frustraties soms hoog opliepen.

Familie & vrienden missen

Ook het gemis van familie en vrienden is er altijd wel geweest. Met name op verjaardagen en rond de feestdagen voel ik wel dat we niet compleet zijn. Ik ben niet het type om bij de pakken neer te gaan zitten, dus laat ik het ik gemis niet de overhand nemen en genieten we ontzettend van het avontuur dat we aangegaan zijn. De energievretende zaken wegen absoluut niet op tegen deze hele ervaring en de persoonlijke groei die ik hierdoor doormaak.

Wat vond je het makkelijkste aan de expat-uitzending?

Er zijn niet echt dingen die ik heel makkelijk vond gaan eigenlijk. Het wennen aan de nieuwe omgeving, vrienden maken en me thuis voelen heeft best veel energie gekost. Ook emotioneel vind ik het als expat-leven best pittig, met name het feit dat je weet dat je tijdelijk in een ander land woont en dus niet echt iets kan opbouwen voor de langere termijn. Wel was ik snel gewend aan de ruimte om ons huis, het mooie weer en mijn grotere auto 😉.

Texas

Welke tip wil je meegeven aan toekomstige expats?

Laat het vooral allemaal op je afkomen. Je kan je wel voorbereiden, maar veel dingen zul je toch moeten ervaren op het moment dat je daadwerkelijk in het buitenland woont. Wat ik wel aan expat-partners zou willen meegeven is: zorg dat er een mogelijkheid is voor je om te kunnen werken of om je in ieder geval nuttig te maken in de periode in het buitenland. Je weet nooit hoe dingen lopen. Hoe lang je precies uit Nederland weg bent, dus probeer een werkvergunning te krijgen. Dan kan je in ieder geval alle kanten op. Maar bovenal, geniet van deze bijzondere periode. Niet iedereen krijgt de kans om voor een paar jaar in het buitenland te wonen, dus haal er alles uit!

Amerika

Dallas – foto van Pixabay

Meer over Merel

Vanuit Amerika ben ik mijn eigen coachingspraktijk gestart. Ik wilde mezelf verder wilde ontwikkelen op werkgebied en graag mijn eigen inkomen hebben. Ook wilde ik de vrijheid behouden die ik nu gewend ben en een bedrijf hebben dat ik overal ter wereld mee naar toe kan nemen. En dat is gelukt. Ik haal zoveel voldoening uit het coachen van expatvrouwen en geëmigreerde vrouwen die een eigen online bedrijf willen beginnen vanuit het buitenland. Die voldoening, persoonlijke groei en daarmee ook een duidelijk toekomstperspectief gun ik iedere vrouw. Dus mocht je willen weten hoe ik je daar eventueel mee kan helpen, ga dan naar mijn website merelwestenberg.nl. Ik help je graag.

Bedankt

Bedankt Merel voor het delen van jouw persoonlijke verhaal.

Heb jij ook emigratieplannen en wil je daarover eens van gedachte wisselen? Nemen dan contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl. Ook is er een besloten FB groep voor mensen die dromen van of plannen maken om te emigreren.

 

Please follow and like us:
Vorig bericht
Emigratiegolven: waarom emigreren mensen?
Volgend bericht
Terug naar huis is niet zo makkelijk

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu