Per jaar vertrekken heel veel mensen naar het buitenland. Bijvoorbeeld voor een baan, de liefde of voor een betere toekomst. We zien de verhalen op TV of lezen erover in een tijdschrift. We zien prachtige plaatjes van mensen die ‘de stap’ hebben gezet en genieten van hun nieuwe leven. Maar hoe doe je dat nou precies? Hoe geef je handen en voeten aan zo’n geweldig buitenlandavontuur? Hoe kom je van waar jij nu bent op die mooie toekomstige plek? In een serie van 4 blogs ga ik je laten zien hoe je dat kunt doen.

Ieder blog behandelt een onderwerp:
1. Het begin
2. Het plan
3. De uitvoering
4. Na de emigratie

Het blog van vandaag gaat over de eerste periode na je vertrek naar het buitenland. Je bent op je nieuwe bestemming aangekomen. Alle acties en voorbereidingen heb je gedaan. Jouw buitenlandavontuur begint nu echt. Het is het begin van een mooie, nieuwe en misschien ook wel spannende tijd. In dit blog geef ik je een aantal tips om jouw avontuur zo goed mogelijk te beginnen. Hoe jij de start maakt, beïnvloedt in grote mate hoe jij jouw hele buitenlandavontuur ervaart.

Om een goede start te maken heb ik een paar tips:

1. Maak gebruik van de energie in je ‘wittebroodsweken’

De eerste weken of maanden in je nieuwe omgeving barst je over het algemeen van de energie. Alles is leuk en geweldig en je geniet volop van de stap die je hebt gezet. In deze video (Engelstalig) wordt dat heel leuk in beeld gebracht. De eerste tijd net na je vertrek noemt men ‘de wittebroodsweken‘. Alles is leuk en positief en je kunt de hele wereld aan.

Maak gebruik van deze positieve energie om een goede basis te leggen voor jouw verdere leven in het buitenland. Geniet van je omgeving, maak je van je huis een echt thuis, regel alle administratieve zaken en bereid je voor op noodgevallen.

Een overzicht van dingen  waar je je energie op kunt richten zijn:

 • de taal leren
 • nieuwe mensen ontmoeten
 • van je huis een thuis maken
 • (vrijwilligers)werk zoeken
 • Je nieuwe omgeving ontdekken
 • De adminstratie in orde maken

2. Zorg dat alle levensgebieden genoeg aandacht krijgen

Wat ik hiermee bedoel is dat je zeker in het begin heel veel door een roze bril bekijkt. Nieuwe vrienden? Dat zal toch wel vanzelf gaan… De taal leren? Ach ik red me heus wel… In deze, vooral positieve, periode onderschatten we nog wel eens wat er allemaal voor nodig is om echt goed te aarden in een nieuw land.

Maar echt, geloof, me. Er zullen scheurtjes ontstaan in jouw buitenlandavontuur. Het blijkt toch wel moeilijk om contact te maken met de lokale bevolking. Je emoties uiten in een andere taal blijkt heel moeilijk. Of je gaat ineens cultuurverschillen heel duidelijk zien en zoekt naar een manier om hier mee om te gaan.

Geef voldoende aandacht aan onderstaande ‘levensgebieden’ en je legt een goede basis om met de moeilijkere momenten om te gaan:

 • je sociale leven
 • familie/gezinssituatie
 • werksituatie
 • je (nieuwe) rol in de maatschappij
 • het contact met de ‘achterblijvers’
 • de taal
 • je thuis (maak van je huis een thuis)
 • hobby’s en vrije tijd

3. Zorg goed voor jezelf

Houd voldoende aandacht voor jezelf. Naar het buitenland vertrekken is niet niks en gaat je zeker niet in de koude kleren zitten. Voor de een zal het makkelijker zijn dan voor de ander, maar neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen. Een paar voorbeelden:

 • Alle voorbereidingen hebben je ongetwijfeld energie gekost. Nu het allemaal achter de rug is kan je vermoeidheid voelen.
 • Het gemis. Het besef dat je echt bent weggegaan van familie en vrienden kan ineens toeslaan.
 • Heimwee. Ja, het kan gebeuren dat je last hebt van heimwee. Fysiek ben je al verhuisd, maar je gedachten zijn misschien nog in je oude vertrouwde omgeving.

Wees je ervan bewust dat naar het buitenland vertrekken een emotionele impact kan hebben. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen in dezelfde mate, maar het is goed om hier bij stil te staan. En als je er van te voren al over nadenkt of bewust van bent, dan overvalt het je ook niet zo. En kun je nog meer genieten van de bijzondere stap die je hebt gezet.

buitenlandavontuur

 

4. Geniet van jouw buitenlandavontuur!

Gefeliciteerd! Je bent van A naar B gekomen. Je bent jouw droom achterna gegaan en hebt het gewoon gedaan! Geniet van deze stap en je nieuwe leven in het buitenland.

Wil jij ook op buitenlandavontuur? Dan is het ‘Jouw emigratieplan in 30 dagen‘ pakket echt iets voor jou!

Heb je vragen of wil je gewoon eens praten over jouw plannen? Stuur me dan een bericht op contact@deemigratiecoach.nl en ik neem contact met je op.

Please follow and like us:
Een buitenlandavontuur – hoe doe je dat? Deel 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.