Per jaar vertrekken heel veel mensen naar het buitenland. Bijvoorbeeld voor een baan, de liefde of voor een betere toekomst. We zien de verhalen op TV of lezen erover in een tijdschrift. We zien prachtige plaatjes van mensen die ‘de stap’ hebben gezet en genieten van hun nieuwe leven. Maar hoe doe je dat nou precies? Hoe geef je handen en voeten aan zo’n geweldig buitenlandavontuur? Hoe kom je van waar jij nu bent op die mooie toekomstige plek? In een serie van 4 blogs ga ik je laten zien hoe je dat kunt doen.

Ieder blog behandelt een onderwerp:
1. Het begin
2. Het plan
3. De uitvoering
4. Na de emigratie

Het blog van vandaag staat in het teken van het begin.

Het begin van je buitenlandavontuur

Wanneer dacht jij voor het eerst aan wonen in het buitenland. En wat was de aanleiding daarvoor? Misschien sloeg je hart op hol tijdens een vakantie, ontdekte je een heel mooi plekje waar je je meteen thuis voelde. Of trof Cupido je met een van zijn pijlen en werd je verliefd op iemand die in het buitenland woonde…

De meest voorkomende redenen waarop we tegenwoordig naar het buitenland willen, zijn het verlangen naar rust, ruimte, natuur. Het klimaat is ook een belangrijke drijfveer om je geluk elders te beproeven.

Hoe je uitgangssituatie ook is, het is goed om je bewust te zijn van ‘waarom’ je naar het buitenland wilt. De redenen waarom je dit wilt zijn belangrijk om te onderzoeken. Weten wat je wilt zorgt namelijk voor enthousiasme, dat je keuzes maakt en dat je positief blijft gedurende de voorbereidingen en eventuele tegenslagen. Weten wat je wilt vormt de basis voor een geslaagd avontuur. Het zorgt voor:
• Inzicht
• Enthousiasme
• Focus
• Richting aan de keuzes die je maakt

Wat wil jij?

Weten wat je wilt

De eerste stap in het hele buitenlandavontuur is dus om te weten wat je wilt. Voor de een is dat al duidelijk en voor de ander nog heel ‘vaag’. Om er achter te komen wat jouw drijfveren zijn kun je ze opschrijven en jezelf dan nog een paar vragen stellen. Stel jezelf de vraag ‘waarom wil ik dat?’ Neem niet te snel genoegen met je antwoord, maar graaf echt dieper en ontdek welk verlangen er achter zit. Je kunt ook iemand vragen je hierbij te helpen. Iemand met een objectieve blik die doorvraagt waar je zelf zou stoppen.

Vragen die je helpen met het opschrijven van je droom zijn:
• Waar denk je aan als je aan emigreren denkt?
• Wat is de reden dat je wilt emigreren?
• Waar ben je naar op zoek? Of wil je ergens vandaan?
• Omschrijf het landschap, het klimaat, de omgeving.
• Wanneer dacht je voor het eerst na over emigreren? Welk gevoel had je toen?
• Wat zou je in de toekomst graag willen?
• Hoe ziet je dag eruit als je geëmigreerd bent? Wat doe je? Waar ben je mee bezig?
• Ben je alleen of met iemand? Welke mensen zijn er bij je?
• Wat voor werk doe je?

De antwoorden op de vragen maken inzichtelijk waar je precies naar op zoek bent. Wat je écht wilt. Dit legt de basis voor jouw buitenlandavontuur. Schrijf alles op wat in je opkomt. Er is geen goed of fout. Het gaat om jouw ideeën, dromen en verlangens.

Buitenlandavontuur
Waarom wil jij naar het buitenland?

Met meerdere mensen op pad gaan

Als je met meerdere mensen wilt vertrekken is een goede communicatie belangrijk. Wat jij belangrijk vindt hoeft niet hetzelfde te zijn als dat van je partner. Je hebt misschien allebei andere redenen om te willen emigreren. Dit geldt ook voor meeverhuizende kinderen. Het is belangrijk om hier goed met elkaar over te (blijven) praten en ideeën af te stemmen. Soms zal het nodig zijn een compromis te sluiten.

Tip: laat iedereen die mee verhuist een overzicht maken wat voor hem/haar belangrijk is. Ga met elkaar om de tafel zitten om dit met elkaar te bespreken. Een leuke manier om dit te doen is in de vorm van een presentatie. Iedereen kan zo zijn resultaten laten zien. Je kunt dan met elkaar in gesprek gaan over wat iedereen belangrijk vindt.

Met meerdere mensen vertrekken? Praat met elkaar!

Begin dus bij ‘het waarom’

De eerste stap om je buitenlandavontuur aan te gaan is dus het weten wat je wilt. Als je dat weet en ook waarom je dat wilt, ben je klaar voor de volgende stap. En dat is het uitzoeken van de mogelijkheden waarop je jouw avontuur kunt waarmaken. Daar ga ik in het blog van volgende week verder op in. Ik wens je veel plezier bij stap 1 van jouw buitenlandavontuur. Als je wilt; laat dan in een reactie weten wat jouw ‘waarom’ is.

Ps. Wil jij niet wachten en nu meteen aan de slag met jouw buitenlandavontuur? Kies dan voor ‘Jouw emigratieplan in 30 dagen’.

Wil jij eens van gedachte wisselen over jouw plannen stuur me dan een berichtje op contact@deemigratiecoach.nl. Er is ook een Facebookgroep voor mensen met emigratieplannen.

Please follow and like us:
Een buitenlandavontuur – hoe doe je dat? Deel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.