Hoe dankbaarheid je helpt om je sneller thuis te voelen

Geen reacties

Dankbaarheid is een van de peilers om je snel thuis te voelen in het buitenland. Je dankbaar voelen voor de dingen in je leven helpt je om een positieve basis te leggen om je nieuwe omgeving te leren kennen. Om vanuit een positieve houding de zaken te doen die nodig zijn om je thuis te voelen op je nieuwe plek.

Waarom dankbaar zijn zo belangrijk is

Ik refereer hier graag aan een oud Indianenverhaal.

Op een avond vertelde een oude Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon over de strijd die zich binnenin mensen afspeelt.
Hij zei: “Mijn zoon, de strijd gaat tussen twee ‘wolven’ binnen ieder van ons. De ene heet Kwaad. Het is woede, afgunst, jaloersheid, verdriet, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaar-digheid, leugen, valse trots, superioriteit en ego. De andere heet Goed. Het is vreugde, vrede, liefde, hoop, sereniteit, nederigheid, vriendelijkheid, trouw, medeleven, grootmoedigheid, waarheid, compassie en geloof.”

De kleinzoon dacht er even over na en vroeg dan aan zijn grootvader: “Welke wolf wint?” De oude Cherokee antwoordde eenvoudig: “Diegene die jij voedt.”

Er is ook een mooie stripversie van dit verhaal.

Dankbaarheid

Welke wolf voed jij?

Richt je aandacht op dankbaarheid

Als je niet lekker in je vel zit, ben je vaak gericht op de die dingen die niet goed gaan. Je hebt geen overzicht meer, je weet niet wat je moet doen, waar je mee moet beginnen. Je twijfelt aan jezelf en het nemen van beslissingen is moeilijk. Of je weet wel wat je moet doen, maar je ziet niet goed hoe je dat kunt doen. De zwarte wolf groeit.

Door je aandacht te richten op dat waar je dankbaar voor bent groeit de witte wolf. Dit doe je door iedere dag te kijken naar wat je wel hebt, wat goed ging en daar dankbaar voor te zijn. Hierdoor voel je je positiever, je zelfvertrouwen groeit en je vastberadenheid neemt toe.

Dankbaarheid

Waar richt jij je aandacht op?

Hoe ik zelf met dankbaarheid in aanraking kwam

Als kind leerde ik al om dankbaar te zijn. Als je een cadeautje krijgt leer je om ‘dank je wel’ te zeggen. Gevoelens van dankbaarheid heb ik altijd wel gekend. Maar de dankbaarheid waar ik nu mee bezig ben en ook om dankbaarheid te gebruiken als positieve basis voor verandering komt uit het begin van 2018.

Via internet was ik in aanraking gekomen met Maartje Koper. Zij schrijft veel over de wet van aantrekkingskracht en hoe je dingen in je leven kunt manifesteren. Hoe het precies ging weet ik niet meer, maar toen ben ik voor het eerste begonnen om iedere dag de dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor ben. In het begin 3 en nu minimaal 5 dingen per dag.

Hoe ik dankbaarheid gebruik

Ik schrijf iedere dag voor het slapengaan 5 dingen op waar ik die dag dankbaar voor ben. Dat kan van alles zijn, van ‘klein’ tot ‘groot’. In het begin was het best moeilijk om iedere dag, consequent, minimaal 3 dingen op te schrijven. Op sommige dagen moest ik er echt over nadenken. Maar het gaat steeds makkelijker. Mijn notitieboekje ligt naast mijn bed en heb ik dus zo bij de hand.

Een paar voorbeelden van mij van de afgelopen dagen:

 • Kattenfilmpjes gekeken op Youtube (nieuw kanaal ontdekt van Kitten Lady)
 • Bus kwam meteen aanrijden
 • Mooie foto’s van Sophie gemaakt (licht viel mooi)
 • Naar de brillenwinkel geweest
 • Campings gezocht voor de zomervakantie
 • Lekkere koffie (deze staat er heel vaak bij 😉 )

Juist op dagen dat het tegen zit

Als je leven makkelijk verloopt, is het ook makkelijker om dankbaar te zijn. Je maakt leuke dingen mee, het gaat allemaal lekker etc. Het is mooi om daarvan te genieten! In moeilijkere tijden kan het juist moeilijk zijn om toch te kijken waar je dankbaar voor bent. Je bent misschien overweldigd door verdriet of teleurgesteld omdat de dingen niet lopen zoals je wilt. Juist dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar die dingen waar jij die dag wel dankbaar voor bent.

Als ik een ‘rotdag’ heb weet ik dat ik juist de dankbaarheidoefening moet doen. Dat helpt me om de positieve dingen van die dag onder woorden te brengen en ze te voelen.

Dankbaarheid

Jij kunt dit ook doen! De dankbaarheidoefening

Schrijf iedere avond aan het einde van de dag 3 dingen op waar jij dankbaar voor bent. Dit mag van alles zijn. Denk niet teveel na over of het iets ‘groot’ of ‘klein’ is. Het gaat erom dat jij er dankbaar voor bent. Luister hierbij naar je gevoel. Wees echt eerlijk naar jezelf toe. Wat voel jij? Ga je glimlachen als je aan iets denkt, voel jij je warm van binnen worden, voel je energie gaan stromen… Schrijf die dingen op!
Denk net zo lang totdat je er drie hebt. Ook al kun je in eerste instantie niks bedenken. Je komt echt wel tot 3 per dag. Oefen jezelf in het zoeken naar dingen waar je dankbaar voor bent.

Deze oefening is één van de tips uit het gratis ebook: 3 geheime tips om je snel thuis te voelen in het buitenland; Wil jij ook de andere 2 tips lezen? Het ebook kun je hier gratis opvragen.

Dankbaarheid

Waar ben jij dankbaar voor?

Wat dankbaarheid mij brengt

De dankbaarheidoefening consequent doen (al sla ik soms echt wel eens een dag over) brengt mij heel veel.

 • Ik richt mijn aandacht makkelijker op dingen die goed gaan in mijn leven.
 • Vaak herken ik momenten van geluk al tijdens de dag. Ik weet dan ‘hé, dat is een moment om vanavond op te schrijven’. Ik geniet er dus eigenlijk dubbel van.
 • Momenten waarop het minder goed gaat kan ik makkelijker accepteren omdat ik weet dat er ook veel goeds tegenover staat. Het is niet zo dat ik vervelende momenten of gedachten wegstop. Daar ben ik geen voorstander van. Het is niet erg om verdrietig, boos of teleurgesteld te zijn. Dat hoort ook bij het leven. Het is wel belangrijk om er niet in te blijven hangen.
 • Ik heb een naslagwerk waarin ik kan bladeren als ik behoefte heb aan wat positieve energie. Als ik het dan even niet zie zitten kijk ik terug naar de dagen ervoor. Daar word ik dan vaak alweer vrolijker van.
 • Ik ga met een dankbaar gevoel slapen.
 • Dankbaar zijn geeft mij een positieve levenshouding en kracht in moeilijkere tijden.

Veranderen vanuit dankbaarheid

Het laatste wat ik nog wil benadrukken is het belang van dankbaarheid als kracht om je situatie te veranderen. Als je niet tevreden bent met jouw situatie in het buitenland, je je niet thuisvoelt, je niet goed weet wat je wilt, twijfels hebt over jouw toekomst. Dan is het belangrijk hier iets aan te doen. Verandering en groei gebeuren vaak vanuit uit pijn. Als je namelijk nergens last van hebt dan ga je ook niet veranderen. Dankbaar zijn geeft je een positieve houding en dat maakt het makkelijker om je pijn te gebruiken om te groeien en je situatie te veranderen. Daarom is dankbaarheid ook 1 van de peilers om je snel thuis te voelen in het buitenland.

Wil jij meer weten over dankbaarheid en het je sneller thuisvoelen in het buitenland? Stuur me dan een bericht via contact@deemigratiecoach.nl of via Facebook.

Please follow and like us:
Vorig bericht
Het verhaal van – Marjolijn over Amerika & Frankrijk
Volgend bericht
Het verhaal van – Griet uit Kroatië

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu