Denemarken

Denemarken – Het verhaal van Caryn

2 reacties

Verhalen van Nederlanders die naar het buitenland vertrokken. In de rubriek – Het verhaal van – lees je iedere maand een persoonlijk emigratieverhaal. Aan de hand van een aantal vragen geven ervaringsdeskundigen een inkijkje in hun emigratie en hun persoonlijke leven. Deze keer vertelt Caryn, die naar Denemarken emigreerde.

Wanneer dacht je voor het eerst na over emigreren?

Toen ik gedurende mijn afstudeerjaar iets kreeg met Allard, woonde hij in Londen. Zo maakte ik dus kennis met het idee van wonen in een ander land. Toen hij terugkeerde naar Nederland, hebben we altijd gezegd dat we wonen in het buitenland niet uit wilden sluiten. En toen zijn grote kans kwam, zijn we hier in Kopenhangen beland. Dat ging heel snel.

Denemarken

Caryn en haar man

Hoe ben je begonnen met je voor te bereiden?

Toen Allard de baan kreeg en naar Kopenhagen verkaste, ben ik niet meteen meegegaan. Ik had namelijk zelf net een nieuwe baan als universitair docent. We spraken af dat ik in ieder geval het collegejaar zou afronden in Nederland. We hebben dus een jaar heen en weer gereisd om elkaar te kunnen zien en ik heb dus een hele tijd de kat uit de boom kunnen kijken en kunnen wennen aan het idee van emigreren naar Denemarken.

Kijk, wat je in ieder geval kunt doen, is de taal leren, je verdiepen in het land, praten met anderen die dezelfde stap hebben gemaakt. Dat heb ik gedaan. Via Twitter zocht ik bijvoorbeeld andere Nederlanders op die in Denemarken wonen en ik ging koffie met hen drinken in Kopenhagen.
Ik heb in Nederland Deense les gevolgd en ik heb veel gelezen en programma’s gezien over Denemarken.
Maar, weet je, je kunt een emigratie niet echt voorbereiden. Je hebt geen idee hoe het is om ergens daadwerkelijk te wonen. Je weet het pas wanneer het menens is.

(Meer tips over voorbereiden vind je in de gratis checklist + globale planning.)

 

Wat vond je het moeilijkste aan de emigratie?

Geen werk

Het moeilijkste is, dat ik nog geen baan heb hier. In Nederland werkte ik vaak zo’n 40 a 60 uur en hier heb ik een lege agenda. Ik ben hard aan het zoeken, maar het gaat niet enorm vlot. Je moet natuurlijk ook eerst nog even zien hoe het werkt in het nieuwe land, hoe je een baan zoekt. Werken zou er niet alleen voor zorgen dat ik lekker bezig zou zijn, ik mis ook het gevoel dat ik meebouw aan de samenleving, onderdeel uitmaak van het grote radarwerk.

Sociaal leven

En als ik nou toch eerlijk ben: dat heb ik ook een beetje op sociaal gebied. In Leiden, waar we woonden voordat we naar Kopenhagen vertrokken, had ik een grote groep vrienden. Ik mis mijn vrienden heel erg, dat geborgen gevoel dat je altijd ergens bij iemand terecht kunt die jou kent. Maar ja, ik moet ook niet vergeten dat ik dat in Leiden heb opgebouwd in 10 jaar. Je hebt zoiets niet zomaar van de één op de andere dag.

Mijn man is lid geworden van een hardloopclub. Het is een groep met heel leuke, fanatieke mannen en vrouwen, ze lopen zeker drie keer per week en ze drinken daarna een biertje. Buiten het hardlopen gaan ze ook met elkaar om, zo plannen ze tripjes om te gaan lopen in andere steden en ze helpen elkaar bijvoorbeeld ook met verhuizen. Zo’n clubje zou ik ook wel willen. Die geborgenheid lijkt me erg prettig.
Gelukkig word ik wel heel lief opgenomen door het hardloopclubje. Ik heb laatst ook geholpen bij een verhuizing van één van de lopers en omdat ik hen heb aangemoedigd bij de halve marathon.

Langzaam heb ik ook wat meer vriendschapsdates en mensen met wie ik omga. Zo kan ik het enorm goed vinden met Christina, de vriendin van een vriend van mijn man, met haar ga ik nu altijd spinnen. Ze is Deens, dus ik kan ook met vragen over Denemarken bij haar terecht. Binnenkort ga ik lunchen met één van de hardloopvrouwen. En ik ben goed bevriend geraakt met Caroline, een Nederlands meisje dat ook hier in Kopenhagen woont!

Caryn ging meteen vrijwilligerswerk doen.

​​Wat vond je het makkelijkste aan de emigratie naar Denemarken?

Het gekke is: ik zie er blijkbaar heel Deens uit. Continu word ik voor een Deense aangezien, op in winkels, in de sportschool en op straat. Denen vragen mij de weg. Zelfs mijn Deense huisarts begint altijd Deens tegen me te praten om zich na een minuut te verontschuldigen.
Hoe dat komt? Tja, ik ben een lange, blonde vrouw en draag veel zwart en dan het liefst zwarte jurkjes met sportschoenen eronder. Dat hebben ze hier ook allemaal. En, volgens Christina heb ik “jutlandse jukbeenderen”. Ik zie zelf ook dat veel mensen hier op me lijken, dat veel voorbijgangers zo neven of nichten van mij zouden kunnen zijn. Best gek, want dat had ik in Nederland nooit.

Mijn –blijkbaar – Deense uiterlijk zorgt dat ik me enerzijds op mijn plek voel, maar anderzijds ook dat ik vaak bezig ben om uit te leggen dat ik echt nog niet vloeiend Deens spreek en me te verontschuldigen omdat ik toch heus geen Deen ben. Gek he!

Denemarken

Wat ik echt heel interessant vind, is dat we in een heel andere cultuur zijn terecht gekomen. Kopenhagen is maar 850 kilometer van Leiden en toch is het heel anders. Ik verwonder me over van alles en hoe beter mijn Deens wordt, hoe meer nieuwe dingen ik ontdek hoe meer ik me verbaas. Daar schrijf ik ook over op mijn blog.
Je ziet je eigen betrekkelijkheid, de betrekkelijkheid van je land en je opvoeding. Gerrit Krol schreef in “In dienst van de ‘Koninklijke”’ dat je elke dag met een stok in je ziel moet roeren, omdat je anders dichtvriest. Dát is emigreren: met een stok in je ziel roeren. Dat is prettig maar ook soms ook onaangenaam. Maar je vriest in ieder geval niet dicht.

Welke tip wil je meegeven aan toekomstige emigranten?

Zorg dat je niet de volgende Ik Vertrek wordt 🙂
Het is echt zinloos om zonder plan en zonder talige of culturele kennis op pad te gaan. Dus, gebruik je verstand en tref de nodige voorbereidingen.

 1. Besef dat je, in Nederland, je zelfbeeld baseerde op je omgeving. Dat moet je in een nieuw land opnieuw doen. Je zult je ook moeten aanpassen aan je nieuwe omgeving. Misschien zul je een heel andere kant van jezelf ontdekken. Dat is best interessant!
 2. Realiseer je, dat nieuwe vrienden maken altijd tijd kost. Neem het niet te persoonlijk als het allemaal niet meteen lukt.
 3. Ga hoe dan ook taalonderwijs volgen. Zelfs als je de taal van het land al spreekt, valt er er nog wel iets te leren.
 4. Wees nederig. Voorbeeldje: in Kopenhagen wachten alle voetgangers voor het rode licht. Er zijn dan Nederlanders die zo’n houding hebben van: “er komt toch geen verkeer? Nou, waarom steek je dan niet over?”  Ja, gewoon, omdat je dat niet doet in Denemarken. Kijk eerst even goed om je heen en wees bescheiden. Wij Nederlanders hebben nog wel eens de neiging om bepaalde gewoonten belachelijk te vinden, maar je een beetje aanpassen is echt zo gek nog niet.

Meer over Caryn

Caryn schrijft zelf ook blogs over haar leven en avonturen in Denemarken. Deze vind je via deze link.
Caryn, heel erg bedankt voor het delen van jouw verhaal! Lees ook de verhalen van Merel, Jasmijn, Alex en nog vele anderen.

Heb jij ook emigratieplannen en wil je daarover eens van gedachte wisselen? Nemen dan contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl.

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
Vorig bericht
Van emigratiedroom naar ACTIE
Volgend bericht
Heimwee na emigratie – wat nu?

Gerelateerde berichten

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Wilma Overbeeke
  29 mei 2018 8 h 05 min

  Hallo Caryn, wij, pensionada’s, zijn helemaal verliefd op het eiland Fyn. We zijn er meerdere keren geweest en willen dolgraag naar Fyn verhuizen. Dit brengt behoorlijke problemen mee daar we niet weten hoe het met de koop van een huis en de daarbij komende maandelijkse vaste kosten gaat. Met Engels kunnen we uit de voeten maar we willen graag in contact komen met iemand van een Deense Bank die als Nederlander daar ook werkt. Of iemand die ook, net zoals wij, verliefd is op Denemarken en daar is gaan wonen????

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu