Hoe stel je doelen die je ook echt haalt?

Geen reacties

Als je wilt emigreren heb je vaak een hoop ideeën en dromen die je wilt waarmaken. Om uiteindelijk die stap te zetten is het nodig een plan te maken hoe je dat gaat doen. De tussenstap tussen dromen en daadwerkelijke actie is het stellen van doelen. Het bedenken en uitwerken van doelen heeft een paar voordelen:

  • Je wordt ‘gedwongen’ je gedachten onder woorden te brengen
  • Het helpt je om keuzes te maken
  • Je krijgt (meer) focus op wat je belangrijk vindt

Stel doelen die je haalt

Het formuleren van doelstellingen is dus een goede manier om je ideeën om te zetten in acties. Maar we kennen ook allemaal wel de actielijstjes waar je vol goede mee aan de slag wilt gaan en waar uiteindelijk weinig of niks van terecht komt. Er is een manier om je doelstellingen zo te formuleren dat de kans dat je ze ook doet het grootste is. Hoe meer je doelstellingen aan SMARTI kenmerken voldoen, hoe groter de kans dat je ze haalt.

SMARTI staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden en Inspirerend

S = Specifiek: beschrijf concreet wat je gaat doen. Benoem je actie en bekijk of je het nog specifieker kunt maken.

M = Meetbaar: kun je meten of je het gedaan hebt Ja/Nee. Je kunt eenduidig antwoord geven op de vraag of het wel of niet klaar is.

A = Acceptabel: Sta je achter deze afspraak (dit is vooral belangrijk als je samen met anderen een doelstelling maakt).

R = Realistisch: Is het realistisch wat je afspreekt? Hoeveel tijd kost het om dit doel te realiseren. Heb je daar de tijd voor. Hangt vaak samen met de T van tijdsgebonden. Denk ook goed door over hoeveel tijd iets kost. Vaak zijn we geneigd dit ‘te rooskleurig’ in te zien.

T = Tijdsgebonden: Wanneer ga je het doen? Voor wanneer is het af. Welke deadline heeft de doelstelling? Schrijf ook op wanneer je deze actie gedaan wilt hebben.

I = Inspiratie: Krijg je inspiratie van dit idee/dit doel? Maakt je hart een sprongetje, voel je je blij? Als dat niet zo is kijk dan of je wat kunt toevoegen waardoor dat wel gebeurt.

Doelen

Voorbeeld

Stel dat je niet weet of je je al moet uitschrijven of niet. Vergelijk dan deze twee doelstellingen eens:

1) Ik ga hierover op internet informatie opzoeken.

2) Morgenavond ga ik op internet informatie opzoeken over de regels rondom het uitschrijven uit Nederland zodat ik weet of en wanneer ik me moet uitschrijven en mijn emigratie weer een stapje dichterbij komt.

Welke van de twee doelstellingen denk je dat de meeste kans heeft om daadwerkelijk gedaan te worden?

Inspiratie nodig wat er allemaal komt kijken bij een emigratie? Meld je hier aan voor de gratis emigratiechecklist & globale planning.

Overal toepasbaar 🙂

Het goed en bewust nadenken over je acties kost in het begin meer tijd, maar levert je uiteindelijk veel op. Als je vooruitkomt en jouw doelen haalt geeft dat een positief gevoel en je komt ook echt dichter bij je doel. Acties die maar blijven liggen en niet gehaald worden zorgen juist voor een negatief gevoel en uiteindelijk zelfs frustratie. Wil je meer weten over hoe je dromen kunt omzetten naar actie, lees dan ook het blog ‘Van emigratiedroom naar actie‘.

Het leuke van deze werkwijze is dat hij niet alleen van toepassing is bij emigratieplannen, maar ook in andere gebieden van je leven.

Wil je meer informatie hebben over het maken van SMARTI doelstellingen stuur me dan een berichtje en ik neem contact met je op.

Heb jij ook emigratieplannen en wil je daarover eens van gedachte wisselen? Neem dan contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl.

Please follow and like us:
Vorig bericht
Emigreren – hoe doe je dat financieel?
Volgend bericht
Zit je in de wachtkamer? Zo ga je er mee om.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu