Eenzaamheid

Alleen op de wereld. Eenzaamheid na emigratie.

Geen reacties

Emigreren is prachtig. Een droom die uitkomt. De kans om een nieuw land te ontdekken. Een bijzondere stap in je leven te zetten. Nieuwe culturen te ontdekken. Emigreren is een verrijking van je leven. Maar emigreren kent ook een andere kant: die van eenzaamheid.

Eenzaamheid na emigratie komt in vele vormen. In dit blog wil ik er een paar noemen. Niet om je af te schrikken, maar om inzicht te geven in de andere kant van de medaille. Om je te laten zien wat er óók bij een emigratie hoort. De kant waar je niet zo snel over verteld wordt.

Remy, alleen op de wereld

De bekendste eenzaamheid is die dat je nog niemand kent. Je bent naar een nieuwe plek verhuisd waar je nog niemand kent. Nieuwe buren, nieuwe mensen om je heen, je kind naar een nieuwe school… De meeste mensen die emigreren krijgen met deze vorm van eenzaamheid te maken.

Afhankelijk van het type mens dat je bent zal je dit erg of niet erg vinden. En ook bepaal je zelf over het algemeen hoe lang deze periode duurt. Een vriendin van mij stapt op iedereen af en die heeft dan ook binnen een uur nieuwe vrienden gemaakt. Bij mij duurt het over het algemeen wat langer. Hoe je het ook doet, onder het opbouwen van een nieuw sociaal leven kom je bijna niet uit.

Eenzaamheid

Eenzaamheid komt in vele vormen.

Niemand om mee te praten

Als je nog niemand kent in je nieuwe omgeving heb je daar ook niemand om mee te praten. Om even een kopje koffie mee te drinken of om eens te vragen waar je het beste naar toe kunt voor de kapper, garage, boodschappen etc. Iemand die de omgeving wel al goed kent en die jou daar ook bij kan helpen.

Ik weet nog goed dat ik een school moest kiezen voor mijn dochter en ik kende helemaal niemand. Ik kon me dus nergens informeren. Zo’n belangrijke beslissing en eigenlijk niemand om mee over te praten. Toen voelde ik me wel eenzaam. Het besef dat ik hier echt nog niemand kende was heel groot.

Uit het oog – uit het hart

Je zult merken dat het contact met het thuisfront verandert. Hoe goed de bedoelingen ook zijn en hoe groot de beloftes ook waren om goed contact te houden en elkaar van alles op de hoogte te houden, het verandert. Misschien langzaam of ineens snel, voel je je ‘uit het oog – uit het hart’.

Vriendschappen waarvan je het niet verwachtte verwateren (anderen verrassen je positief). Belangrijke nieuwtjes worden niet meer met je gedeeld of je hoort ze pas later. Mensen die beloofden absoluut langs te komen laten niks meer van zich horen. Het kan je het gevoel geven dat je er niet meer echt bij hoort.

contact

Je bent niet overal bij – fysieke afstand

Je kunt niet overal bij zijn. Een kindje dat wordt geboren, een verjaardag, een gezellig etentje. Er zullen dingen komen waar je normaal naar toe zou zijn gegaan, maar wat nu vanuit het buitenland niet lukt. Je ‘beste vriendinnen club’ die een avond op stap is geweest en jij kon niet mee. Je voelt je daardoor wellicht alleen.

En ook verdrietige gebeurtenissen zoals overlijden en ziekte kunnen je doen beseffen dat je alleen staat. Dat het moeilijker is om samen met familie en vrienden te rouwen.

Jij verandert

Emigreren is een bijzondere stap in je leven. En ik ben er ook van overtuigd dat je er door verandert. Emigreren en de periode daarna is 1 grote persoonlijke groei. Alles wat je meemaakt zorgt dat je groeit, en verandert. Voor degenen die niet zijn geëmigreerd is het soms moeilijk om voor te stellen hoe je precies verandert. Welke invloed zo’n stap heeft op je leven en op je gezin.

Ik denk dat Facebookgroepen zoals bijvoorbeeld ‘Wereldvrouwen’ daarom ook zo succesvol zijn. Je kunt daar je ei kwijt over het leven in het buitenland wat echt begrepen wordt door vrouwen die zelf ook in het buitenland wonen. Dat je veranderd bent kan voor eenzame gevoelens zorgen. De mensen thuis begrijpen je niet meer. Ze begrijpen niet goed waarom je bepaalde gevoelens hebt. Dat zie je vaak terug in de reacties die je krijgt. Reacties als ‘je hebt daar toch zelf voor gekozen’, of ‘had je maar niet weg moeten gaan.’

Eenzaamheid

Emigreren is een grote persoonlijke ontwikkeling

Eenzaam in de cultuur

Cultuurverschillen zijn geniepig. Natuurlijk weet bijna iedereen wel dat je met cultuurverschillen te maken krijgt als je in een ander land gaat wonen. En in eerste instantie is het ervaren van verschillen ook leuk, het is juist een deel van de spanning en het avontuur. Je verbaast je en kijkt je ogen uit en vindt waarschijnlijk, zeker in het begin alles ‘prachtig’.

Maar dan, als je langer ergens woont, merk je pas hoe diep die cultuurverschillen gaan. Hoe anders de mensen in je omgeving zijn opgevoed, wat zij al sinds hun jeugd kennen. En daar ben jij met jouw cultuur en opvoeding. Je spreekt figuurlijk een andere taal en dat leidt tot misverstanden. Sommige dingen wéét je gewoon niet hoe dat gaat in je nieuwe land. En daar kan je je heel eenzaam in voelen.

Zo werd ik een keer uitgenodigd voor een ‘gouter’. Ik had geen idee hoe laat dit zou zijn en of ik iets mee moest nemen. Ik voelde me echt dom, dat was geen fijn gevoel. Voor degene die mij uitnodigde was het zo vanzelfsprekend dat ik dit wel zou weten…Gelukkig heb ik me over mijn schroom heen gezet en het maar gewoon gevraagd. Alles kwam uiteindelijk goed.

Marouschka schreef een mooi blog voor Globalicious over in hoeverre je je aanpast aan een nieuwe cultuur met daarin 3 vragen die jezelf kunt stellen die je helpen om te bepalen in hoeverre je jezelf aanpast.

Eenzaamheid in taal en communicatie

De taal leren is misschien wel het meest gehoorde advies aan mensen die een emigratie overwegen. Taal is ontzettend belangrijk voor de communicatie, omgang met anderen en de integratie. Als je de mensen om je heen niet verstaat en jij kunt je zelf ook niet verstaanbaar maken kun je je heel eenzaam voelen.

Praten over je gevoelens in een andere taal vind ik nog extra moeilijk. Ook al red je je dan aardig in de taal, over je gevoelens praten lukt nog niet altijd.

Ik weet nog goed dat mijn kat erg ziek was en ik haar naar de dierenarts bracht. De vrouw stelde me allemaal vragen en ik begreep er niks van. Misschien ook wel omdat ik zenuwachtig was. Ik kon haar ook niet uitleggen water aan de hand was. Het was echt een nare situatie. Gelukkig kwamen we er toen achter dat we allebei Engels spraken en liep het goed af. Maar wat was ik blij dat het in het Engels kon.

Heimwee

Je gaat dingen missen. Familie en vrienden, Nederlandse producten, maar ook ervaringen. Dit hoeft helemaal niet erg te zijn, maar het kan ook gebeuren dat je heimwee krijgt. Heimwee na emigratie komt best vaak voor en kan je een eenzaam gevoel geven. Misschien dat je je zelfs binnen je gezin eenzaam voelt. Als jij de enige bent met heimwee en de rest van je gezin geniet met volle teugen van dit nieuwe leven vraag je je wellicht af of het aan jou ligt. Onthoud dan dat heimwee niet erg is, dat je niet de enige bent en dat het accepteren van de heimwee de eerste stap is bij het er mee leren omgaan.

Eenzaamheid

Heimwee naar Nederland.

Eenzaam in je nieuwe rol in de maatschappij

Als je met je partner meeverhuist naar het buitenland verandert je rol binnen de maatschappij  misschien erg. Stel dat je altijd werkte in Nederland en nu blijf je thuis voor de kinderen is dat een grote overgang. Misschien mag je niet werken omdat je geen werkvergunning hebt. Of je er nu voor kiest of niet het  is een grote aanpassing. De rol die jij vervult is veranderd en ook daarin kun je je eenzaam voelen.

Het missen van het contact met collega’s, de mentale uitdaging die een baan met zich meebrengt en niet te vergeten je financiële positie binnen het gezin. Verdiende je je ook een inkomen en droeg je daarmee bij aan het gezin en is dat er nu niet meer? Het kan je afhankelijkheid van je partner vergoten en zelfs invloed hebben op je eigenwaarde.

Eenzaamheid hoort erbij

Iedereen die emigreert zal op enige manier met een vorm van eenzaamheid te maken krijgen. Het verschilt natuurlijk erg per persoon in hoeverre je er ook ‘last’ van hebt. Weet dat het erbij hoort en dat het onderdeel is van deze bijzondere ervaring in je leven.

Via verschillende links in dit blog vind je een hoop tips om het jezelf makkelijker te maken. Je vindt tips over het leren van de nieuwe taal, over het opbpouwen van je sociale leven, het onderhouden van contact met het thuisfront en nog veel meer.

Mocht je een keer over jouw situatie willen praten meld je dan aan voor een gratis sessie. Ik kom graag met je in contact!

 

Vorig bericht
Verdriet op afstand. De keerzijde van de medaille.
Volgend bericht
Praat jij nog Nederlands in het buitenland?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu