Eerste hulp na emigratie – Pak die verbandtrommel!

Geen reacties

De periode na je emigratie is een bijzondere tijd. Je steekt energie in het opbouwen van een nieuw leven in het buitenland. Je gaat nieuwe contacten aan, leert de taal en ontdekt de omgeving. Daarnaast heb je aandacht voor je partner en je kind en zorgt dat voor hen ook alles soepel verloopt. Je bent vol enthousiasme dit avontuur aangegaan en hebt volop genoten van deze mooie kans.

Maar nu realiseer je je dat het allemaal niet zo makkelijk gaat zoals je van te voren had gedacht. Dat verhuizen naar het buitenland echt niet alleen maar over rozen gaat. Dat het gaat met ups en downs, het is net een rollercoaster.

In dit blog wil ik 4 onderwerpen uitlichten die in deze situatie kunnen meespelen en je tips geven hoe je daar mee om kunt gaan. De tips zijn eigenlijk meer acties die je kunt doen om je situatie te veranderen. En die je helpen meer grip te krijgen op jouw situatie na de emigratie.

1. Het gevoel ‘is dit het nou?’

De plannen waren zo mooi. Je keek heel erg uit naar je nieuwe leven. Vol met ideeën en verwachtingen vertrok je. Je wilde voor de kinderen gaan zorgen, je zou lekker genieten van de omgeving. Het enthousiasme kon niet op. Toch bekruipt je nu het gevoel van ‘is dit het nou?’

Dit kan aan een aantal dingen liggen. Een paar voorbeelden:

 • De nieuwe (maatschappelijke) rol die je hebt gekregen past toch niet zo goed bij je. Stel dat je nu fulltime voor je kind zorgt, maar je daar toch niet genoeg voldoening uithaalt.
 • Je hebt je vaste baan in Nederland opgezegd en hebt nu geen werk. Of je doet vrijwilligerswerk, maar daar haal je niet voldoende voldoening uit. Je wilt meer uitgedaagd worden en ‘nuttig’ zijn.
 • Je bent financieel afhankelijk geworden van je man. En dat vind je geen fijne situatie. Je mist je onafhankelijkheid.
 • En zo zijn er nog meer oorzaken waarom je het gevoel hebt ‘is dit het nou?’

Tips/acties

 • Schrijf iedere dag 3 dingen op waar je echt dankbaar voor bent. Structureel opschrijven waar je dankbaar voor bent helpt je om een positiever gevoel te krijgen. Vaak vergeten we snel wat we op de dag gedaan hebben en daarmee ook de mooie momenten. Door deze oefening word je je daar bewuster van.
 • Onderzoek waar je onvrede van vandaan komt en hoe je dit kunt veranderen. Wees eens eerlijk naar jezelf toe. Waar ben je niet tevreden over. Voel je je niet nuttig  genoeg, mis je sociale interactie, wil je weer werken?

2. Remy, alleen op de wereld

Je partner is naar zijn werk, je kind naar school en jij zit alleen thuis. Er is niemand waar je mee af kunt spreken, die je kunt bellen.  Je kent niemand. Het opbouwen van een sociaal leven blijkt veel moeilijker dan je dacht. De mensen zijn helemaal niet zo open. Dit kan al zo zijn bij een relatief kleine verhuizing naar een buurland.

Eenzaam door de taal

De taal blijkt een struikelblok. Het blijkt toch moelijker te zijn om te communiceren in de taal van het land. Zeker als je wilt praten over je gevoelens of moeilijke situaties.

Tips/acties

 • Maak een overzicht wat jij kan doen om mensen te leren kennen.
 • Doe iedere week 1 ding om een nieuw iemand te ontmoeten.
 • Nodig zelf iemand uit om af te spreken. Neem zelf het initiatief. Realiseer je je dat jij de nieuwkomer bent.
 • Is de taal het probleem, ga die dan leren.

Alleen op de wereld?

3. Er blijkt niks veranderd te zijn na je emigratie

De eerste weken na je emigratie zijn vaak heel fijn. Alles is leuk en je geniet volop. Dit worden niet voor niets de wittebroodsweken genoemd. Maar na een tijd worden de meeste dingen weer normaal. En dan kom je erachter dat sommige dingen helemaal niet veranderd zijn. Je hebt jezelf namelijk gewoon meegenomen. Misschien heb je nog steeds snel last van stress. Ben je nog steeds jaloers op je partner. Of je maakt je nog steeds zorgen om geld.

Verwachtingen die niet uitkomen

Het kan zijn dat je met bepaalde verwachtingen was vertrokken. Dat je relatie beter zou worden, dat je meer tijd voor je kind zou hebben etc. En kom je erachter dat dat niet zo is. Mijn ervaring is dat je wel veel leert over jezelf door zo’n grote stap als een emigratie, maar in de kern ben je nog steeds dezelfde persoon. En dat geldt natuurlijk ook voor jouw partner.  De kans is groot dat jullie nog steeds over dezelfde dingen ruzie maken.

Tips/acties

 • Accepteer dat dit zo is. Het heeft geen zin om je hier tegen te verzetten. Het is zoals het is. Laat dat besef maar indalen, want dan kun je er iets aan gaan doen.
 • Wat wil je graag veranderen? Bedenk een manier waarop je dit kunt doen.

4. Heimwee

Je denkt veel aan Nederland. Fysiek ben je wel verhuisd, maar je gedachten zijn nog daar. Je mist je oude leven. Je denkt veel aan je familie en vrienden daar. Heimwee na emigratie komt regelmatig voor en is niet zo makkelijk op te lossen door terug te gaan. Dat is meestal niet eens mogelijk. Gelukkig kun je wel wat doen aan heimwee. Je leest er alles over in dit blog over heimwee.

Contact loopt niet zo soepel

Het kan ook zijn dat het contact met Nederland niet zoals je zou willen.  Je hebt het idee dat je dingen mist en er niet meer bij betrokken wordt. De mensen in Nederland laten ‘niks’ van zich horen terwijl jij al wel een paar keer hebt gebeld. Misschien voel je je wel ‘vergeten’.

Tips/acties

 • Bedenk wie jij vandaag wil spreken
 • Bel, mail of app die persoon. Neem zelf het intiatief

contact

Aan de slag met die verbandtrommel!

Het is niet vanzelfsprekend dat je na een emigratie vanzelf gelukkig bent. Dat alles gaat zoals je had verwacht en je je helemaal ‘happy’ voelt. En dat is heel normaal. Je gaat door allerlei fasen en emoties heen en daar horen ook de mindere momenten bij. Het goede nieuws is dat je hier gelukkig wel zelf wat aan kunt doen. Het is echter wel nodig dat je daarvoor in actie komt. Je situatie verandert namelijk niet vanzelf.

Is het voor jou tijd om in actie te komen dan kun je meteen beginnen met de tips uit dit blog.  Wil je dit samen doen met iemand die zelf ook geëmigreerd is en de ups en downs kent. Neem dan contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl zodat we kunnen kennismaken. Of kijk op de Facebookpagina van De Emigratiecoach voor meer berichten, informatie en tips over de periode na emigratie.

Vorig bericht
Oost West Thuis Best – Voel je weer thuis!
Volgend bericht
Tips om de lange zomervakantie te overleven

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu