Emigreren – hoe doe je dat financieel?

Geen reacties

Geld zal ongetwijfeld ter sprake komen als je gaat nadenken over emigreren. Hoeveel kost een emigratie? Hoe kom je daar aan inkomsten en hoeveel heb je nodig om te kunnen leven? Hoe doe je dat financieel allemaal? Het is goed om van te voren over je financiële situatie na te denken. Het slechte nieuws is dat een emigratie in de meeste gevallen (extra) geld kost. Het goede nieuws is dat je je er op voor kunt bereiden en dat je hier in een vroeg stadium al mee aan de slag kunt gaan. Ik beschrijf vijf dingen die je kunt doen om je financieel voor te bereiden.

1. Maak een financieel overzicht van je huidige situatie

Als je al een budget hebt is dit een makkelijke stap. Je weet hoeveel geld er binnenkomt en waar het geld naar toe gaat. Als je dit nog niet hebt is het verstandig dit te maken. Het voordeel van dit overzicht is:

1) dat je weet hoeveel je kunt sparen (zie ook punt5) en

2) dat je kunt onderzoeken hoe die kosten in je nieuwe land gaan worden (zie punt2). Je kunt dan een vergelijking maken tussen je huidige en toekomstige financiële situatie.

Liza de Boer van De Boer BudgetCoaching biedt een mooi overzicht wat je als uitgangspunt kunt gebruiken.

2. Maak een financiële schatting van je nieuwe situatie

Zoals je jouw huidige situatie in kaart hebt gebracht kun je dit ook doen voor na je emigratie. Wat wordt je nieuwe salaris? Weet je ook hoeveel je netto overhoudt? Ga je een huis huren: hoe hoog is de huur? Ectera. Je zult voor sommige zaken misschien een schatting moeten maken. Informatie die je kunt opzoeken is bijvoorbeeld:

 • Kosten van levensonderhoud
 • De huizenprijzen
 • Salarisberekeningen van bruto naar netto
 • Hoeveel belasting je gaat betalen

Op internet is veel nuttige informatie te achterhalen. Je kunt ook contact leggen met Nederlanders die al in het buitenland wonen en vragen wat hun ervaringen zijn. Facebookgroepen zijn een goede manier om met mensen in dezelfde situatie in contact te komen. Een paar voorbeelden van nuttige groepen vind je hier. Zorg wel dat jezelf kritisch blijft en niet zomaar vertrouwt op de informatie die je van anderen krijgt. Iedere situatie is namelijk uniek en kijk dus goed naar wat voor jou wel en niet geldt.

financien

3. Denk na over extra eenmalige kosten

Het is handig om je voor te bereiden op eenmalige extra kosten. Ook als je binnen Nederland verhuist, maak je meestal extra kosten. Zo ook een verhuizing naar het buitenland. Eenmalige kosten kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Verhuiskosten: international verhuizer/busje of vrachtwagen huren/container huren
 • Spullen die je extra moet aanschaffen (denk bijvoorbeeld ook extra winterkleding, meubels)
 • Reis- en verblijfkosten (extra keer op een neer om huizen te kijken bijvoorbeeld)
 • Huurauto
 • Tijdelijk een dubbele huur (of hypotheekkosten)
 • Je auto importeren
 • Kosten vervoer huisdieren
 • Extra afscheidfeestjes in Nederland
 • Leven als een toerist de eerste paar maanden (extra uitjes, de buurt ontdekken, restaurantjes, cafeetjes)

financieel

4. Eenmalige inkomsten?

Naast extra uitgaven heb je misschien ook eenmalige inkomsten, zoals:

 • Overwaarde huis bij verkoop
 • Verkoop auto
 • Inboedelverkoop
 • Extra vergoeding van nieuwe werkgever
 • Belastingteruggave

Neem de extra inkomsten op in je overzichten, zodat deze zo volledig mogelijk zijn.

5. Vul je spaarpot 🙂

Spaargeld is altijd handig als je gaat emigreren en hier kan je ook niet vroeg genoeg mee beginnen. Je weet waar je het voor doet en dat maakt voor mij in ieder geval sparen een stuk makkelijker. De overzichten van je inkomsten en uitgaven geven je al een goed beeld hoe je financiële situatie eruit ziet en hoeveel je overhoudt om opzij te zetten.

Hoe de situatie na de emigratie is weet je nooit 100% zeker. Sommigen kosten vallen misschien mee en andere weer tegen. Of je loopt toch tegen onverwachte uitgaven aan waar je van te voren helemaal niet aan gedacht had. Bijvoorbeeld ‘een belasting’ waar je nog nooit eerder van gehoord had, of een extra vliegreis naar Nederland i.v.m. een noodgeval. Het is fijn om dan een spaarpotje te hebben waar je dat van kunt betalen.

Financieel

Conclusie

Het is goed om je financiële situatie in kaart te brengen en na te denken over je inkomsten en uitgaven. Hoe meer inzicht je financieel hebt hoe, beter je weet waar je aan toe bent. Op basis hiervan kun je ook weer keuzes maken die je helpen je emigratie te realiseren. Naast je financiele voorbereiding zijn er natuurlijk nog veel meer zaken waar je je op voor kunt bereiden. Vraag de 100 emigratietips aan.

Heb jij ook emigratieplannen en wil je daarover eens van gedachte wisselen? Neem dan contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl. Ook is er een besloten FB groep voor mensen die dromen van of plannen maken om te emigreren.

 

 

 

 

Please follow and like us:
Vorig bericht
Heimwee na emigratie – wat nu?
Volgend bericht
Hoe stel je doelen die je ook echt haalt?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu