scenario's

Emigratieplannen? Vergroot je kansen met scenario’s!

Geen reacties

Je weet dat je wilt emigreren. Dan komt de vraag hoe je dat gaat doen. Je hebt vast wensen en ideeën, maar op welke manier is misschien nog niet concreet. Een handige stap die je daarbij kan ondersteunen is het bedenken van scenario’s. Een scenario is een mogelijke manier waarop jij jouw emigratie kunt gaan uitvoeren. In dit blog vertel ik over het belang van scenario’s en hoe je jouw kansen op succes kunt vergroten.

Meerdere wegen leiden naar Rome

Op welke manier kan jij je ideeën waarmaken? Hoe meer mogelijkheden je voor jezelf creëert hoe groter de kans dat het je lukt. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden. Als je weet wat jouw prioriteiten zijn bij je emigratie kun je daar verschillende scenario’s bij bedenken (mocht je nog niet goed weten wat je wilt, dan is de oefening: in vier stappen van droom naar actie iets voor jou).

Waarom scenario’s bedenken?

Het bedenken van verschillende mogelijkheden heeft een aantal voordelen:

• Hoe meer scenario’s je bedenkt hoe groter de kans dat er één tussen zit die voor jou werkt.
• Meerdere mogelijkheden hebben geeft hoop.
• Meerdere scenario’s hebben maakt inzichtelijk welke manier jouw voorkeur heeft en welke niet
• Het maakt je creatief, het stimuleert ‘out-of-the-box’ denken.
• Het maakt het makkelijker om om te gaan met tegenslag. Je kunt namelijk overschakelen naar een andere mogelijkheid.

scenario's

Vergroot je kansen, bedenk meerdere scenario’s

Valkuilen bij het bedenken van scenario’s

Er zijn een paar valkuilen waar je tegen aan kunt lopen bij het bedenken van scenario’s. Die valkuilen zitten hem vooral in de manier waarop je denkt en welke gedachten je hebt.

• Je richt je vanaf het begin teveel op 1 bepaalde uitkomst
• Je doet aannames over hoe iets zal zijn (zonder deze te checken)
• Je trekt conclusies zonder de juiste informatie te hebben
• Je oordeelt te snel of iets wel of niet kan

Wellicht heb je al een idee hoe jouw emigratie ‘moet’ gaan verlopen. Maar wees je ervan bewust dat dat je beperkt in de mogelijkheden die je voor jezelf creëert. Als je maar 1 weg voor je ziet, kom je in een soort ‘alles-of-niets’ situatie terecht. Dat is zonde want daarmee verklein je de kans op succes. Als er dan iets tegenzit denk je misschien (onterecht) dat het niet gaat lukken.

Voorkom dat je vastloopt met maar 1 mogelijkheid.

Persoonlijk voorbeeld: bij mijn eigen emigratie wilde ik naar Zuid-Frankrijk verhuizen. Ik dacht daarbij ook aan de Côte d’Azur. En eerlijk gezegd dacht ik dat het veel te duur zou zijn (hoge huizenprijzen en dure levenstandaard) en bijna trok ik de conclusie dat die regio geen optie zou zijn. Maar ik nam het wel op als scneario en deed onderzoek naar de prijzen daar en gelukkig bleek dit mee te vallen. Daardoor bleef de Côte d’Azur een optie en nu woon ik er 🙂 

Wel doen bij het bedenken van scenario’s

• Houd een open mind
• Denk out-of-the-box
• Stel je oordeel uit
• Geef ruimte aan creativiteit
• Parkeer gevoelens van ‘dit kan niet’

Het gaat er bij scenario’s om dat je voor jezelf mogelijkheden gaat bedenken en creëren. Als je er een paar hebt bedacht, kun je die verder gaan zoeken. Begin met het scenario dat jouw voorkeur heeft en ga het toetsen op haalbaarheid. Mocht je tegen dingen aanlopen die niet kunnen pas je scenario dan aan of ga kijken naar een andere mogelijkheid die je al hebt bedacht.

Het gaat erom dat hoe meer mogelijkheden je bedenkt, de kans groter is dat je jouw plan ook echt uitvoert. Onderaan dit blog vind je een extra brainstormoefening die je kunt doen om je creativiteit te laten stromen.

Wees creatief

Voorbeeld van een uitwerking

Stel dat ‘een inkomen  hebben’ een eis is om je emigratie door te zetten. Dan kun je meerdere scenario’s’ bedenken hoe je aan inkomen kunt komen:

  1. Solliciteren vanuit Nederland via internationale banensites en een (vaste) baan vinden.
  2. Eerst twee jaar sparen en dan pas vertrekken. Je hebt dan genoeg geld om vooruit te komen.
  3. Geld van iemand lenen om te kunnen gaan.
  4. Tegen kost en inwoning voor iemand werken en ter plekke een baan/inkomen zoeken.

Je hebt vast voorkeuren bij bovenstaand rijtje. Het gaat erom hier zo open mogelijk mee verder te gaan en te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Conclusie

Als je wilt emigreren en je gaat bedenken op welke manier je dat kunt doen, bedenk dan meerdere scenario’s. Hoe meer mogelijkheden je voor jezelf bedenkt, hoe groter de kans dat jouw emigratie gaat lukken. Het vraagt dat je creatief en open over je mogelijkheden nadenkt, maar het levert je heel veel op.

Heb jij emigratieplannen en wil je daarover eens van gedachte wisselen? Nemen dan contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl. Ook is er een besloten Facebook groep voor mensen die dromen van of plannen maken om te emigreren.

Extra oefening – Brainstormen over jouw emigratie

Een manier om erachter te komen welke scenario’s mogelijk zijn is het doen van een brainstormoefening. In deze oefening laat je jouw gedachten de vrije loop. Je schrijft alles op wat in je opkomt dat te maken heeft met jouw emigratie idee. Je kunt deze oefening ook met meerdere mensen tegelijkertijd doen. Bij deze oefening is het belangrijk dat je ontspannen bent en dat ‘alles’ mag. Je geeft geen enkel waardeoordeel over de dingen die je opschrijft. Niks is stom of onmogelijk.

1) Pak een (groot) leeg vel papier en schrijf het woord ‘scenario’ in het midden.
2) Schrijf dan alle woorden en zinnen op die bij je opkomen de te maken hebben met jouw emigratie en hoe je die zou kunnen verwezenlijken. Je kunt dit met meerdere mensen tegelijkertijd doen.
let op: geef geen commentaar als iemand iets zegt, ook al vind het een stom idee. Het is belangrijk dat je creativiteit en ideeën blijven stromen.
3) Schrijf door en vul aan totdat je geen nieuwe ideeën/woorden meer hebt
4) Kijk naar wat je hebt opgeschreven en welke scenario’s je daaruit kunt gebruiken. Misschien kun je combinaties maken. Wat valt er meteen af en wat wil je verder onderzoeken?

Ps. Wil jij onder begeleiding van mij een (online) brainstormsessie doen? Neem dan contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Please follow and like us:
Vorig bericht
9 manieren om een taal te leren
Volgend bericht
Emigratieplannen – hoe serieus ben je?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu