Bij emigreren hoort ook afscheid nemen, het gedag zeggen. In eerste instantie denk je hierbij waarschijnlijk aan je familie en vrienden, maar je neemt van veel meer dingen afscheid. Bijvoorbeeld:

  • Je vertrouwde omgeving (het huis waar je jaren hebt gewoond, dat leuke favoriete winkeltje in de stad)
  • Jouw vaste routines en gewoontes (dat ene verkeerslicht dat altijd op rood springt als je eraan komt, het geluid van de krantenbezorger, je maandelijkse filmavondje met vrienden)
  • Je hobby’s en vrije tijdsbesteding (je dansles, sportklas, leesclub etc.)

Afscheid nemen klinkt voor sommigen erg definitief. Het wordt vaak geassocieerd met het overlijden van een dierbare. Zo definitief is emigreren gelukkig niet. Maar er verandert wel veel. En bewust afscheid nemen is een belangrijke stap om goed met deze verandering om te kunnen gaan. Het legt de basis voor het maken van een nieuwe start.

Afscheid

Bewust dag zeggen, help je kinderen hierbij.

Gedag zeggen en afscheid nemen is niet altijd makkelijk. Je krijgt te maken met gevoelens van verdriet van jezelf, maar ook van degene waar je gedag tegen zegt. Misschien weet je niet goed wanneer je wat moet zeggen, voelt het ongemakkelijk. Toch is het goed aandacht te geven aan het op een goede manier gedag zeggen. Dit geldt ook voor kinderen.

Bewust gedag zeggen is een onderdeel van de emigratie waar je jouw kinderen heel goed bij kunt helpen. Je kunt ze helpen bij het besef dat ze sommige dingen voor het laatst doen, dat ze bepaalde vriendjes veel minder vaak gaan zien. Je kunt ze ondersteunen bij het herkennen en omgaan met hun gevoelens.

Wat je hierin voor je kind kunt betekenen is natuurlijk erg afhankelijk van de leeftijd en hoe ze omgaan met verandering. Wat dat betreft ken je jouw kind het beste een weet je als ouder wat bij jouw kind past. Ik geef je een paar ideeën die je kunt gebruiken om je kinderen te helpen in deze periode.

Jonge kinderen

Voor jonge kinderen die zich nog niet goed verbaal kunnen uiten zijn er andere manieren om met het thema ‘gedag zeggen’ bezig te zijn:

  • Laat ze tekenen en kleuren wat ze voelen of maak een tekening hoe het nieuwe huis eruit komt te zien (De gratis emigratiekleurplaten kunnen je hierbij helpen. Je vindt ze bij de gratis tools op deze webiste.)
  • Gebruik liedjes en muziek. Kijk bijvoorbeeld eens op deze site met allerlei kinderliedjes met als thema afscheid.
  • Boeken (voor)lezen. Kijk eens op de site van Emigratieboek.
  • Zoek films op die gaan over verhuizen of nieuwe vrienden maken.

Je kunt al deze middelen gebruiken om je kind bewust te maken van het feit dat je gaat verhuizen, wat dat voor ze betekent en er met ze over te praten.

Afscheid
Hier neemt mijn dochtertje afscheid van haar klas. Met een echte ‘feestmuts’ en er werden liedjes gezongen. Ze kreeg van ieder kindje een tekening waar ze veel aan gehad heeft net na de emigratie.

Oudere kinderen/tieners

  • Er zijn een aantal boeken met het thema verhuizen en emigreren. Zo vond ik de website ‘Expatmam’ en die heeft er een blog over geschreven.
  • Eerder maakte Mariëlle een vlog voor De Emigratiecoach waarin zij interessante informatie en tips geeft over hoe tieners omgaan met afscheid, wat voor hen belangrijk is en geeft voorbeelden op welke manier je afscheid kunt nemen. Klik hier naar het vlog.
  • Geef ruimte aan je kinderen om er over te praten (als ze dat willen). Het mag er zijn.

Welk afscheid past bij jou?

Wat past bij jou? Geef je liever 1 groot feest met iedereen tegelijkertijd of liever in kleine groepjes. Zelf werd ik 40 voordat we gingen emigreren. Het was nog niet helemaal definitief dat we zouden gaan, maar ook geen geheim meer. Ik heb die gelegenheid toen meteen gebruikt als en soort afscheidsfeest. Toen de emigratiedatum dichterbij kwam heb ik verschillende kleinere afscheidfeestjes gehad, zoals een etentje met mijn collega’s.

Tip: Er zijn altijd mensen die op het laatste moment nog een keertje langs willen komen. Houdt hier tijd voor vrij en beslis voor jezelf voor wie je nog tijd wilt vrij maken, anders word je voordat je het weet helemaal geleefd.

Een goed afscheid zorgt voor een goede start

Goed afscheid nemen is niet makkelijk en misschien doe je het liever niet, wil je er niet over nadenken of ‘zie je het wel’. Wees je ervan bewust dat het een belangrijke stap in het maken van een nieuwe start. Zie het als ‘een goede afsluiting, zorgt voor een goed begin’. Probeer er ook van te genieten, het is een bijzondere periode die je doormaakt. Een unieke tijd die hoort bij het hele emigratieproces. Daarnaast geef je ook anderen de kans om op een goede manier ‘gedag te zeggen’.

Heb jij emigratieplannen en wil je daarover eens van gedachte wisselen? Neem dan contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl. Ook is er een besloten FB groep voor mensen die dromen van of plannen maken om te emigreren.

 

 

 

 

Please follow and like us:
Emigreren betekent ook afscheid nemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.