Emigreren, een vat vol mixed emotions

Geen reacties
You’re not the only one
With mixed emotions
You’re not the only ship
Adrift on this ocean
You’re not the only one
That’s feeling lonesome
You’re not the only one
With mixed emotions
Uit Mixed Emotions van The Rolling Stones

Mixed Emotions

Drie maanden geleden was ze verhuisd. Ze had inmiddels alles redelijk op de rit. De drie kinderen waren weer naar school. Zij en haar man weer aan het werk. Alles was dus helemaal in orde en het leven waar ze al jaren van droomde kon beginnen. ‘En toch voel ik me raar’, zei ze tegen me. ‘Ik kan het niet goed uitleggen. Er gaat van alles door mijn hoofd en ik weet niet goed wat er aan de hand is’.

Ze realiseerde zich nu pas écht hoever ze van haar familie was. Dat de taal moeilijk was. Dat het eten helemaal anders was. Je zou misschien denken dat ze onvoorbereid naar het buitenland was vertrokken, maar dat was zeker niet zo. Ze had zich goed voorbereid en alles degelijk gepland. En toch overvielen haar sommige dingen. ‘Je wéét het wel’ zei ze, ‘maar het ervaren is toch anders’. Ze zat er middenin en toch ook weer niet. Mixed Emotions.

Mixed Emotions

Mixed Emotions

Ervaren in plaats van weten

Het is heel normaal dat je gemengde gevoelens hebt na je emigratie. Aan de ene kant het positieve besef dat je het echt gedaan hebt. Dat je je droom achterna bent gegaan. Dat je het plan wat je misschien al jaren had hebt uitgevoerd. Maar ook het besef wat je nu écht hebt gedaan. Dat alles anders is. Je ervaart hoe het voelt om ver van familie te zijn. Dat het te lang vliegen is om even op een neer te gaan. Dat je geen toerist bent, maar ook niet tot de lokale bevolking hoort.

Ik denk dat je vaak na al het geregel in een soort gat valt. Al die tijd heb je je gericht op 1 vastomlijnd doel; je vertrek naar het buitenland. Alles wat je doet staat in het teken van je vertrek. En daar komt bij dat je meestal positief bent over de verandering die je te wachten staat. Je kijkt er naar uit, hebt er zin in. De eerste tijd is vaak alles geweldig, de zogenaamde wittebroodsweken. Je bent op je bestemming aangekomen.

Emigreren is net het lopen van een marathon

De parallel met een het lopen van een marathon kwam bij me op. Je loopt, je richt je op de eindstreep, je denkt niet na, probeert de pijn in je lichaam te negeren. En als je dan over de finish komt voel je pas dat je uitgeput bent, alle energie, alle inspanning hebben het resultaat gebracht dat je verlangde. De finishlijn is een moment van omschakeling. Het is een moment van uitrusten en voelen wat je nou daadwerkelijk hebt gedaan, met alle uitputting en pijnen die daarbij naar boven komen.

Mixed Emotions

Emigreren is net als het lopen van een marathon.

Belang van een ritme

Ik vroeg haar wat ze nu heel graag wilde. Ze antwoordde dat ze haar routine terugwilde. Ze wilde weer gaan joggen en wandelen. ‘Ik wil een vast ritme vinden dat me houvast geeft om deze nieuwe wereld te ontdekken.’ Haar antwoord verbaasde me niet echt. Ik hoor het vaker tijdens coachingsgesprekken. In alle verandering die we ondergaan zoeken we naar vaste ijkpunten. Naar een ritme, een bepaalde mate van voorspelbaarheid. Om vandaar uit met optimisme onze nieuwe wereld tegemoet te treden en ons weer thuis te voelen.

Ik schreef eerder een blog over het belang van een vaste dagstructuur. De tips daaruit zet ik nog even kort op een rijtje:

  • Neem iedere ochtend een moment voor jezelf
  • Bepaal 2 dingen die je die dag echt gedaan wilt hebben
  • Houdt tijd vrij om te ontspannen
  • Kom in actie
  • Houd je focus over de dag door te terug te kijken naar wat je had opgeschreven

Enthousiasme

We bespraken wat zij graag die dag wilde doen en welk dagritme bij haar paste. Ik hoorde het enthousiasme in haar stem om hiermee aan de slag te gaan. Ze had er zin in. We sloten het gesprek af en ik dacht er nog even over na. Over hoe belangrijk het is dat je je eigen balans weer terugvindt na een verhuizing naar het buitenland. Na alle mooie dingen die je meemaakt en alles wat veranderd is, komt het er toch op neer dat je zelf weer weet wat je wilt en een manier vindt om daar uiting aan te geven. Alleen dan kun je ten volle genieten van de bijzondere stap die je hebt gezet.

Heb jij ook last van ‘mixed emotions‘ en wil je daarover een keer contact hebben? Meld je dan aan voor een gratis sessie. Ik kom graag met je in contact. Er is ook een Facebookgroep waar je terecht kunt.

Please follow and like us:
Vorig bericht
Gaat het niet lekker? Kom uit die cocoon!
Volgend bericht
Verdriet op afstand. De keerzijde van de medaille.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu