Enkele reis

17 maart 2015. De motoren van het vliegtuig zwengelen aan en ik stijg op van Nederlandse bodem. De huizen, snelwegen en rivieren veranderen al snel in kleine miniaturen totdat ik de wolken in ga. Samen met mijn dochter van vier ben ik op weg naar een nieuwe bestemming. Ik kijk nog een keer naar buiten. Daar ergens beneden rijdt mijn man met de verhuiswagen met onze spullen. Na de landing wenst de piloot ons een fijne vakantie. ‘Je moest eens weten’, denk ik. Dit is een enkele reis. Ik ga niet op vakantie, ik ga emigreren naar Frankrijk.

Op die dag begon een avontuur waarvan ik eigenlijk geen idee had hoe het zou worden. Ik had er veel zin in, voelde me nieuwsgierig en enthousiast. Maar achteraf gezien wist ik niet waar ik aan begon. Nu drie jaar later weet ik pas wat er komt kijken bij een emigratie. Wat er écht voor nodig is om een nieuw leven op te bouwen in een ander land. En dan bedoel ik niet alleen de praktische zaken, maar juist de emotionele kant van dit hele avontuur.

emigreren
Op naar een nieuwe bestemming

Emigreren – een echte rollercoaster

De afgelopen drie jaar waren intens met hoge pieken en ja, die ook, diepe dalen. Een echte rollercoaster dus. Terwijl ik zo achter mijn laptop zit wil ik jullie hier over vertellen. Jullie meenemen in mijn reis en een inkijkje te geven in hoe het is om te emigreren. Maar om eerlijk te zijn weet ik niet eens goed waar mee te beginnen. Het begint natuurlijk al lang voordat je jouw koffers pakt. Het eerste moment dat je je familie vertelt dat je gaat vertrekken. En ook al wensen ze je het allerbeste, je ziet het verdriet in hun ogen. De allerlaatste keer door je favoriete stad lopen en weten dat het voor altijd anders gaat worden. Proberen je omgeving zo goed mogelijk in je op te nemen en tegelijkertijd weten je dat je veel gaat vergeten.

Dan is daar die ontlading. Je hebt het gewoon echt gedaan! Ik was meteen verliefd op mijn nieuwe omgeving. Op wat een prachtig stukje aarde was ik terecht gekomen. Ik zag alleen maar meer mooie dingen om me heen. De zon, de natuur, pittoreske Franse dorpjes en die prachtige Middellandse zee. Het was het allemaal waard. Het is een ongelofelijk goed gevoel als je weet dat je dit voor jezelf gecreëerd hebt. Dat het prille idee dat je ooit had is uitgegroeid tot werkelijkheid. Je zelfvertrouwen krijgt een enorme boost.

emigreren
Blijdschap

De eerste scheurtjes

En dan komen de eerste scheurtjes. Je roze bril gaat af en je ontdekt de minder leuke kanten van de beslissing die je hebt genomen. Zoals die keer dat mijn dochter huilend naar school ging omdat ze zich een buitenbeentje voelde. ‘Mama, ik versta ze niet en ze vinden mij raar omdat ik geen Frans spreek’. Ik kan je verzekeren dat ik mezelf met ‘mijn leuke ideeën’ wel even vervloekte toen ik haar met zachte drang naar binnen schoof. Mijn moederhart heeft heel wat klappen gehad en ik heb in mijn eentje heel wat afgehuild in de auto. Gelukkig zijn kinderen nieuwsgierig en flexibel. Het eerste schoolvriendje kwam al snel (godzijdank) en ook de taal liet niet lang op zich wachten. En als ik haar zie genieten van de zee, de natuur, de zon en het buitenspelen dan gloeit mijn moederhart en weet ik dat het goed is.

 

Het dagelijkse leven – weer in balans

Naast alle emotionele uitschieters wordt het leven ook gewoon. Je hervindt je dagelijkse ritme. De boodschappen moeten gewoon gedaan worden en ook hier wordt de wc vies… Daar verandert een emigratie (jammer genoeg) niets aan. Je komt in rustiger vaarwater terecht. Zelf vind ik het heel fijn om weer de dagelijkse structuur te hebben. Na die enorme verandering, die heel intens en bijzonder was, weer rust te voelen en met de dagelijkse dingen bezig zijn. Al blijft het heel bijzonder om in een ander land te wonen waar ik niet geboren ben. Waar een taal gesproken wordt die niet mijn moedertaal is. Waar cultuurverschillen op de meest onverwachte momenten naar bovenkomen. Het heeft mij als persoon sterker gemaakt en ik ben dankbaar voor deze ervaring.

Hoe kijk jij terug op jouw emigratie? Ik ben heel benieuwd en zou het graag horen in een reactie.

Meer weten over emigreren en alles wat daarbij komt kijken? Volg De emigratiecoach Facebookpagina.

Please follow and like us:
Emigreren – hoe kijk ik daar op terug?

4 gedachten over “Emigreren – hoe kijk ik daar op terug?

 • 7 juni 2018 om 12 h 42 min
  Permalink

  Leuk geschreven Aimee! Dapper dat je (ook) die kant deelt. Mooi om te lezen hoe je (jullie) je draai gevonden hebt.
  Geniet!

  Beantwoorden
 • 8 juni 2018 om 2 h 11 min
  Permalink

  Mooi blog, mooi geschreven en heel herkenbaar, zonder kinderen dan, dit maakt het mijn inziens nog gecompliceerder. Groetjes

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.