Emigreren met kinderen: hoe doe je dat?

4 reacties

Emigreren is een stap die je niet zomaar neemt. Over het algemeen (uitzonderingen daargelaten) is het een weloverwogen beslissing om naar een ander land te verhuizen. Als je emigreert met kinderen neem je ook voor hen deze beslissing. Hoe maak je het voor hen zo makkelijk mogelijk? Hieronder geef ik je vijf tips (en handige gratis tools) om de emigratie voor je kinderen soepeler te laten verlopen.

Foto komt van Pixabay

1. Betrek je kinderen op een positieve manier bij de plannen

Kinderen nemen veel van jou, als ouder, over. Ze voelen vaak goed aan hoe je over iets denkt. Als jij positief tegen de emigratie aankijkt, zullen je kinderen dat merken. Benader de voorbereidingen en plannen positief en betrek je kinderen er op een leuke manier bij. Leg rustig uit waarom jullie gaan emigreren. Laat zien dat je er zin in hebt en er naar uitkijkt. Kies je woorden positief en bemoedigend. Zo help je jouw kind om op een positieve manier naar deze (grote) verandering te kijken.

2. Blijf realistisch en duidelijk

Positief zijn betekent niet dat je alles ophemelt en dat negatieve dingen er niet mogen zijn. Emigreren heeft gevolgen voor de kinderen en het is belangrijk die niet te ontkennen. Ja, ze gaan naar een nieuwe school. Ja, opa en oma wonen dan inderdaad verder weg. (H)erken verdrietige of angstige gevoelens. Luister aandachtig naar je kinderen als ze vragen hebben of als ze ergens meezitten en praat er met elkaar over.

Wees duidelijk. Als de beslissing is genomen is hij genomen. Je gaat niet half emigreren. Vertel waar je heengaat en hoe lang (is het tijdelijk of permanent). Het kan je helpen om als ouder van te voren te bepalen waar er nog ruimte is om je kinderen mee te laten beslissen en waar niet. Denk bijvoorbeeld aan het soort huis dat je gaat huren, hebben de kinderen hier iets over te zeggen of niet? Dit zal overigens per leeftijd en per kind variëren, dat kan je als ouder het beste inschatten. Bij kleinere beslissingen die genomen moeten worden kan je jouw kinderen uiteraard wel betrekken.

3. Laat je kinderen meehelpen.

Betrek je kinderen bij de voorbereidingen van je emigratie. Zo maak je ze onderdeel van het geheel waardoor ze aan het idee kunnen wennen en hun eigen bijdrage kunnen leveren. Manieren om kinderen erbij te betrekken zijn:

  • Pak een atlas en kijk samen waar jullie naar toe gaan. Hoe kan je daar naar toe reizen. Hoe gaan jullie het doen? Wat moet er dan geregeld worden?
  • Laat ze hun eigen spullen en speelgoed uitzoeken en verhuisdozen zelf inpakken. Welke spullen hoeven niet mee, welke wel etc.
  • Leer samen de eerste woordjes van de nieuwe taal (indien van toepassing).
  • Zoek samen op internet naar informatie over het nieuwe land.

Maak er samen een positieve en leuke tijd van.

Meehelpen inpakken

4. Neem bewust afscheid

Laat je kinderen bewust afscheid nemen van vriendjes en klasgenoten. Sta stil bij het naderende afscheid. Dit laat je kind wennen aan het idee en het geeft hem/haar de gelegeneheid om hier over te praten. Organiseer bijvoorbeeld een feestje. Of vraag of je in de klas iets mag komen vertellen over het nieuwe land. Maak hiervan ook foto’s zodat je er later naar terug kunt kijken.

Mijn dochter kreeg een feestje in de klas, georganiseerd door de juffen. Ze kreeg een mooie feestmuts op en er werd gezongen, net alsof ze jarig was. Zo kreeg de verhuizing positieve aandacht. En we gingen pannenkoeken eten met haar allerbeste vriendin. Het was een topavond en ze heeft er hele goede herinneringen aan over gehouden.

Trakteren op school met mooie feestmuts

5. Maak er een avontuur van

De meeste kinderen zijn nieuwsgierig en houden van avonturen. Gebruik dit ook voor de emigratie. Wat kunnen jullie gaan doen als jullie daar zijn? Wat wil je kind graag doen? Bekijk van te voren alvast welke leuke dingen er te doen zijn voor kinderen. Koop bijvoorbeeld een verrekijker, kompas of ander ‘safarimateriaal’ om het avontuur levendiger te maken voor je kind.

Overige Tips & Tools

  • Gebruik boeken zoals ‘Mijn eerste Atlas’ of een normale atlas om te praten met je kind over het nieuwe land.
  • Gebruik een (kinder)woordenboek om woorden op te zoeken in de nieuwe taal.
  • Leen in de bibliotheek boekjes over verhuizen op het niveau van je kind.

Emigreren met kinderen

Meer informatie?

Heb je behoefte aan meer informatie of wil je eens van gedachten wisselen over jouw emigratieplannen? Stuur dan een mailtje naar contact@deemigratiecoach.nl Ik kom graag met je in contact!

Please follow and like us:
error
Vorig bericht
Uruguay – Het verhaal van Jasmijn
Volgend bericht
Een egeltje – het begin van mijn emigratiedroom

Gerelateerde berichten

4 reacties. Reactie plaatsen

Wat leuk om te lezen. Bedankt voor de tips.
liefs sabrina steffan.

Beantwoorden

[…] De emigratiecoach biedt individuele coachingstrajecten en blogt over emigratie. […]

Beantwoorden

Het lijkt me ook niet makkelijk om te emigreren met kinderen. Ik geloof wel dat het belangrijk is om je kinderen zoveel mogelijk te betrekken in dit proces. Ook denk ik dat het goed is om het als een nieuw avontuur te zien. Een positieve houding als ouder draagt daar ook aan bij.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu