Uruguay – Het verhaal van Jasmijn

6 reacties

Verhalen van Nederlanders die naar het buitenland vertrokken. In de rubriek – Het verhaal van – lees je iedere maand een persoonlijk emigratieverhaal. Aan de hand van een aantal vragen geven ervaringsdeskundigen een inkijkje in hun emigratie en hun persoonlijke leven. Vandaag het bijzondere verhaal van Jasmijn. Zij emigreerde naar Uruguay en zet zich daar (onder andere) in voor een duurzamere wereld. Jasmijn heel erg bedankt voor je mooie bijdrage!

 

Uruguay

Jasmijn

Wanneer dacht je voor het eerst na over emigreren?

Toen ik afgestudeerd was kon ik maar moeilijk een baan vinden die echt bij mij paste. Ik had werk en mocht niet klagen maar toch vind je dat het dan jammer dat je niet iedere dag doet waar echt je passie ligt. Bij vrienden en kennissen zag ik hetzelfde en steeds meer mensen kregen een burn-out of zakten weg in een depressie.
Ik ging er over nadenken en mij verdiepen in andere landen. Leven mensen in de hele wereld op deze manier en is het noodzakelijk om op deze manier te moeten leven? Ik zag steeds minder de passie voor het leven om mij heen en steeds meer ‘het moeten leven’.

Ik besloot om op reis te gaan naar Zuid-Amerika om na te denken wat ik echt zou willen en dan zou ik in Nederland met nieuwe energie opnieuw kunnen beginnen.

Zo ging het niet. Ik kwam in Uruguay en het was liefste op het eerste gezicht. De mensen, het leven en de cultuur lieten mij een manier van leven zien wat erg overeenkwam met mijn gedachte van hoe het zou kunnen zijn. Je werkt om te leven, je geniet en je neemt de rust om te kunnen genieten. Niks moet en alles mag, niemand heeft haast en niemand maakt zich druk om zichzelf of een ander.

In Uruguay heb ik de keuze gemaakt om niet terug te gaan naar Nederland maar om hier te leven. Op de manier die beter bij mij past en die mij ook echt gelukkig maakt. Je werkt om te leven, je hebt tijd en alles gaat hier een stuk langzamer, geen haast en niemand die zich met jou of jouw leven bemoeid.

 

Hoe ben je begonnen met je voor te bereiden?

Terwijl ik hier was ben ik mij er in gaan verdiepen. Ik had natuurlijk veel achter gelaten in Nederland en dat moest geregeld worden en voor Uruguay had ik bepaalde papieren nodig zodat ik een verblijfsvergunning kon krijgen.

Ik ben dus geëmigreerd terwijl ik al in het land zelf was en in sommige opzichten was dat niet praktisch maar het heeft heel veel voordelen gehad omdat ik direct contact heb met de immigratiedienst en meteen onderdeel ben van het land

Wat vond je het moeilijkste aan de emigratie?

Niet vergelijken

Het is niet moeilijk maar het is iets wat we allemaal met ons meedragen en we op een gegeven moment allemaal moeten afleren. Dat is het nieuwe land vergelijken met je geboorteland.
Bijvoorbeeld: ‘’ In Nederland hoef je niet zo lang te wachten in de rij van de supermarkt.’’
‘’ In Nederland zijn de bruggen een stuk beter.’’
‘’ In Nederland werken ze efficiënter.’’
‘’ Zo zouden ze het nooit doen in Nederland.’’
‘’ Dit zou nooit werken in Nederland.’’

Het zijn twee verschillende landen en ik denk dat het belangrijk is om het niet te vergelijken. Het zijn twee hele verschillende werelden en ieder land heeft zijn mooie kanten en minder mooie kanten en ze zullen nooit op elkaar gaan lijken. Gelukkig niet want dan zouden ze ook meteen hun charme verliezen.

Om dit los te laten moet je oefenen en ik denk ook dat het tijd kost. Nog steeds merk ik dat mensen in Nederland het moeilijk te begrijpen vinden dat alles hier meer tijd kost en ze soms even moeten wachten op mij. Hier kost alles gemiddeld sowieso een paar dagen meer en ik heb er geen problemen meer mee maar als je samenwerkt met Nederlanders dan is dat soms lastig omdat zij gewend zijn aan een zeer hoog tempo.

Dus een weg vinden tussen de twee verschillende landen vond ik wel lastig.

Niet altijd evenveel begrip

Daarnaast vond ik dat er niet altijd evenveel begrip was vanuit Nederland voor mijn keuze. Dat heeft het soms ook wel moeilijk gemaakt voor mij en vooral de momenten dat ik moest uitleggen waarom ik Nederland ‘achter mij heb gelaten’ vond ik lastig omdat ik het niet zie alsof ik Nederland achter heb gelaten. Dat zal altijd een onderdeel van mij blijven. De sceptische opmerkingen vond ik erg lastig omdat ik ter plekke ervoer dat het niet klopte. In Nederland viel ik meteen buiten de maatschappij en na aan paar maanden al horen dat je geen idee meer hebt hoe het werkt in Nederland doet best pijn. Dat vond ik lastig maar ook dat is iets wat je achter je moet laten en boven moet staan.

Wat vond je het makkelijkste aan de emigratie naar Uruguay?

Mijn plekje vinden in Uruguay. Ik heb geen probleem gehad met mij thuis te voelen in Uruguay en ik voelde mij ook meteen geaccepteerd door de lokale bevolking. Eigenlijk zie ik mijzelf niet eens als een emigrant maar als een inwoner van Uruguay. Ik woon op het platteland en ik heb nooit het gevoel gehad dat ik een buitenbeentje ben of iemand die moet vechten om een plekje te vinden in de maatschappij. Mensen zijn erg behulpzaam, trots dat heb gekozen voor Uruguay. Zij vinden het leuk dat ik geïnteresseerd ben in hun cultuur en manier van leven.

Welke tip wil je meegeven aan toekomstige emigranten?

Ga! Als je droomt van emigreren naar een ander land en het is je grote wens, dan doe het. De wereld is niet zo eng meer en er is tegenwoordig zoveel informatie en hulp te vinden. Het maakt je zoveel rijker om te proeven van een andere cultuur en afstand te nemen van je eigen land.
Probeer weinig verwachtingen te hebben want geen enkel land is perfect, maar sta open voor nieuwe belevenissen. Je zult zien dat er zoveel mooie dingen zijn. Hoe meer open je kunt zijn, hoe meer je zult genieten van je nieuwe land. Probeer het niet te vergelijken met Nederland want ook Nederland is uniek.

Meer over Jasmijn:

In Uruguay ben ik een bedrijf begonnen om toekomstige emigranten op weg te helpen en een plekje voor ze te vinden waar ze zich thuis voelen. Waar ze kunnen leven op de manier waarop zij dat graag zouden willen. Ik geef informatie, help met de papieren, bied kavels aan voor een lokale prijs . Ik gebruik mijn netwerk om de emigratie van anderen zo fijn mogelijk te maken.

Daarnaast bied ik handgemaakte sieraden aan en blog ik over mijn ervaringen in dit kleinste landje van Zuid-Amerika.

Mijn website is: www.mijnjas.com en ik ben ook te volgen op Facebook: https://www.facebook.com/MijnJasisJasmijn/

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact op en ik help je graag op weg!

    

Please follow and like us:
Vorig bericht
Emigreren: wat je van te voren had willen weten
Volgend bericht
Emigreren met kinderen: hoe doe je dat?

Gerelateerde berichten

6 reacties. Reactie plaatsen

 • Leuk stukje Jas en Aimee 🙂

  Beantwoorden
 • Marja Dennink
  8 april 2017 15 h 06 min

  Fijn om te lezen dat jij je goed voelt in Uruguay Jasmijn! Leuk verteld en ik wens je een fantastisch verblijf daar. Dikke kus 😘

  Beantwoorden
 • Wat mooi om te lezen Jasmijn! Knap dat je die stap voor jezelf hebt genomen! Mijn man wil al langere tijd graag emigreren, wat mij tegenhoud is eigenlijk onze 4 kinderen van bijna 14, 12, 10 en 8. Hun levens op hun kop zetten, de sociale contacten die ze hebben opgebouwd op school, sport etc. We kijken wekelijks met onze 2 oudste kids het programma “Helemaal het einde” 3 Nederlandse gezinnen die naar Chili zijn vertrokken en geld mee hebben gekregen om binnen een jaar daar een huis en leven op te bouwen. Geweldig om te zien, maar om zelf die grote stap te zetten best eng!

  Beantwoorden
  • Hoi Carmen, bedankt voor je reactie. Emigreren doe je inderdaad niet alleen. Het heeft effect op je hele gezin en natuurlijk ook op je kinderen. Ik ken het TV-programma niet, maar het klinkt wel heel interessant. Mocht je eens van gedachte willen wisselen over emigreren met kinderen stuur me dan een mailtje. Groetjes, Aimee

   Beantwoorden
 • […] ook het verhaal van Jasmijn. Zij emigreerde vrij onverwachts naar Uruguay. Heb je zelf ook emigratieplannen en wil je hier mee […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu