Emigreren: wat je van te voren had willen weten

3 reacties

Wat weet je nu waarvan je wilde dat je het voor je emigratie had geweten?

Ik stelde deze vraag in de Facebookgroep ‘Wereldvrouwen’. Deze groep bestaat uit Nederlandstalige vrouwen die zich over de hele wereld bevinden. De antwoorden waren heel divers. Zo uniek als we als mens zijn zo veelzijdig waren de antwoorden. Emigreren is een persoonlijke ervaring, maar er zijn ook veel overeenkomsten en grote lijnen te ontdekken. In deze blogpost zet ik vijf terugkerende thema’s op een rij.

1. Je hart hoort voortaan in meerdere landen thuis

– Ik heb veel geleerd over mijn Nederlandse gebruiken, omdat die ineens niet begrepen worden of verkeerd geïnterpreteerd. – Dat als er in Nederland een dierbare ziek of stervende is de afstand van A naar B heel erg ver uit elkaar ligt. – Wat een verrijking het is om met een man uit een andere cultuur te trouwen, en hoeveel je leert van andere culturen.

Voor de rest van je leven ben je verbonden met meerdere landen. Je draagt je eigen geschiedenis met je mee terwijl je bouwt aan een nieuwe toekomst in een ander land. Je wordt onderdeel van meerdere culturen. De gebruiken uit het land waar je bent opgegroeid vergeet je niet en blijven belangrijk. Worden misschien zelfs wel belangrijker voor je. Ondertussen pas je je aan een nieuwe cultuur met haar gebruiken en omgangsvormen aan. Hoe ver je hier in gaat ligt overigens helemaal aan jezelf. Sommigen willen zoveel mogelijk integreren terwijl anderen ervoor kiezen meer hun eigen (Hollandse) gang te gaan. Waar je ook voor kiest, feit blijft dat je hart zich over meerdere landen verspreidt.

Het in meerdere landen thuishoren, kent zowel positieve als negatieve kanten. Het verrijkt je leven en verbreedt je kijk op de wereld. Tegelijkertijd is er voortaan altijd wel iemand of iets dat je mist.

Emigreren

2. Praktische zaken & regelgeving

– Het benodigde papierwerk. – Hoe lang het duurde voordat het visum in orde was. – Dat er helemaal geen werk bleek te zijn. – Dat je je na 8 maanden moet uitschrijven uit Nederland. – Dat het onzinnig was om toch nog zoveel mee te nemen. We namen minder mee dan we dachten nodig te hebben en het was nog steeds teveel.

Er komen een hoop praktische zaken kijken bij emigreren en die verschillen per land en persoonlijke situatie. De redenen waarom iemand emigreert, lopen heel erg uiteen. De een gaat voor zijn werk, de ander voor de liefde. Sommige mensen gaan op de bonnefooi en anderen vertrekken met een strak uitgewerkt plan. Wat je uitgangssituatie ook is, een goede voorbereiding is het halve werk. Het op de hoogte zijn van praktische zaken en de regelgeving in zowel Nederland als het land waar je naar toe gaat, vergemakkelijkt de emigratie. Weet waar je aan toe bent en welke (administratieve) stappen je moet zetten voor en na de emigratie.

En misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar sta ook eens stil bij een eventuele terugkeer naar Nederland. Wat als je na verloop van tijd terug wilt. Wat betekent dit dan voor jouw situatie?

3. Persoonlijke groei door emigreren

– Dat je nooit te oud bent om te leren. – Dat je dit al veel eerder had moeten doen. – Dat er eindeloos veel mogelijkheden, leermomenten en ervaringen te verkrijgen zijn door uit je “comfort zone” te stappen!

Emigreren is een uitgelegen kans voor persoonlijke groei. Want of je nou wilt of niet, emigreren doet wat met jou en je omgeving. Je wordt uit je comfortzone gehaald,  leert nieuwe mensen kennen met nieuwe gebruiken, normen en waarden. De wereld om je heen wordt letterlijk groter en alleen dat verandert je al. Je doet nieuwe ervaringen op en hiervan leer je. Bijvoorbeeld over hoe makkelijk je je aanpast of juist hoe graag je vasthoudt aan je eigen gewoonten.

4. Sociaal aanpassingsvermogen gevraagd!

– Dat je sociale netwerk in beginsel er niet meer is waardoor je als stel meer op elkaar aangewezen bent. Geeft andere dimensie aan je relatie. – De eerste jaren kende ik weinig Nederlanders, een paar vriendinnen. Nu is mijn Nederlandse boekenclubje me zo dierbaar. – Dat overal lieve bijzondere mensen wonen!

Emigreren vraagt sociaal gezien nogal wat van je. Je bekende omgeving met familie en vrienden laat je (fysiek) achter en je komt in een nieuwe omgeving terecht waar je nog niemand kent. We hebben allemaal, in meer of mindere mate, behoefte aan contact. Belangrijk is je te realiseren dat jij degene bent die nieuw is. Het initiatief ligt bij jou. Mogelijkheden om sociale contacten op te doen zijn bijvoorbeeld werk, sportclubs, vrijwilligerswerk en school (meer tips vind je via deze link). Tegenwoordig zijn er veel online groepen waar je lid van kunt worden, die locale activiteiten organiseren.

De relatie met je partner en je gezin kan ook veranderen. In het begin ben je meer op elkaar aangewezen dan daarvoor. Het samen delen van deze ervaring maakt je hechter. Tegelijkertijd kan het ook zijn dat je afhankelijker van elkaar wordt. Het contact met familie en vrienden in Nederland wordt anders. Je kunt niet meer zo makkelijk langs gaan. Je zult andere manieren van communicatie met elkaar aangaan.

5. Ignorance is bliss

– Ik ben juist blij dat ik bepaalde dingen niet wist, anders waren we misschien niet gegaan en nu doen we het gewoon nog een keer. – niets, want dan had ik niet durven emigreren.- Is dus helemaal waar… de positieve en negatieve ervaringen/verhalen/opmerkingen doen zeker wat met je.

Last but not least en persoonlijk vind ik dit een heel leuk antwoord: ‘Niks’. Het is maar goed dat je van te voren niet alles weet, want dan ga je misschien nooit. Wat niet weet wat niet deert, zullen we maar zeggen. Hoe goed je ook nadenkt en je voorbereidt, je kunt nooit alles van te voren weten. Ook familie en vrienden weten je vaak (goed) te vertellen waar je allemaal wel niet aan begint. En andere dingen vertelt juist niemand je (lees hier wat niemand mij vertelde). Er zullen altijd zaken of situaties zijn die je verrassen, die je van te voren nooit had bedacht en verwacht. Hier horen helaas ook hele ingrijpende levensgebeurtenissen bij.

Je kunt niet alles van tevoren weten en dat is waarschijnlijk maar goed ook. De kunst is om hier mee om te leren gaan. Positief en flexibel te blijven tijdens de emigratie en de periode daarna.

Conclusie

Iedere emigratie is een unieke en persoonlijke ervaring. Elke uitgangspositie is weer anders. Een goede voorbereiding is echter het halve werk en maakt je emigratie makkelijker en leuker. Realiseer je daarnaast dat je je niet op alles kunt voorbereiden. Er komen hoe dan ook onverwachte zaken, zowel positief als negatief, op je pad. Dat maakt jouw emigratie en de periode daarna een hele bijzondere ervaring. Wil je meer persoonlijke verhalen lezen van Nederlanders die zijn geëmigreerd? Lees dan de verhalen van Jasmijn, Myra, Nanja en Titia.

Heb jij ook emigratieplannen en zoek je gelijkgestemden? Wordt dan lid van de Facebookgroep van de Emigratiecoach.

 

Please follow and like us:
Vorig bericht
5 dingen die niemand je vertelt als je gaat emigreren
Volgend bericht
Uruguay – Het verhaal van Jasmijn

Gerelateerde berichten

3 reacties. Reactie plaatsen

 • Wilhelm van der Kolk.
  3 april 2017 1 h 55 min

  Emigreren?
  Ik verblijf nu met grote regelmaat op de Filipijnen. Onze familieband is niet zo sterk, dus wat anders was niet zo moeilijk.
  Maar mijn advies is: Als je wilt emigreren, ga het land eerst een paar keer bezoeken en niet met een reisgezelschap, maar op eigen toer. Zodat je de mensen leert kennen. Mijn kennismaking is het meest gekomen door muziek te maken. Muziek is internationaal, zonder taalproblemen. Ik ben dan ook van plan Nederland te verlaten, met alle nadelen die er komen kijken in het nieuwe land. Want de voordelen die ik voel, zijn veel groter.
  Er is veel informatie op internet en lees de forums van geemigreerde mensen.
  Succes Wilhelm.

  Beantwoorden
  • Hoi Wilhelm, bedankt voor je reactie. En een hele goede tip die geeft om eerst het land zelf te leren kennen. Dank je. Veel succes en plezier op de Filipijnen. Aimee

   Beantwoorden
 • […] ben heel trots op het artikel ‘emigreren, wat je van te voren had willen weten’. Dit is een blogpost waar ik best veel onderzoek voor heb gedaan onder een grote groep vrouwen die […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu