Hoe overleef ik deze rollercoaster?

Geen reacties

In de periode rondom een emigratie ga je door allerlei fasen heen. Het wordt niet voor niks vaak een rollercoaster genoemd. Je krijgt te maken met verschillende emoties en net als in een rollercoaster gaan die van hoog naar laag. Positieve emoties als blijheid, enthousiasme, opwinding en nieuwsgierigheid wisselen af met negatieve emoties zoals stress, paniek, je zorgen maken en je schuldig voelen.

Hoe overleef je deze emotionele achtbaan? De eerste stap is weten wat je kunt verwachten. Daarom neem ik je in dit blog mee op reis langs enkele veelvoorkomende emoties bij emigreren.

De droomfase

Genieten

Het idee om in het buitenland te gaan wonen is nog pril, als een zaadje dat nog geplant moet worden. Je geniet van het idee wat er allemaal mogelijk zou kunnen zijn. Je fantaseert en droomt erop los. Je voelt nog geen enkele beperking door realiteitszin of wat dan ook. De hele wereld ligt aan je voeten. Alles is nog mogelijk, alles kan nog.

Frustratie

Je droomt, denkt na en praat over je wensen en ideeën . Je laat je gedachten de vrije loop en je stelt je voor hoe mooi het allemaal kan zijn. Maar, er gebeurt niks… Met dromen alleen kom je er niet. Je wilt aan de slag. Als je geen stappen vooruit zet en maar blijft nadenken, krijg je te maken met frustratie.

Ik kan me nog wel herinneren dat mijn man en ik wéér zaten te praten over onze emigratieplannen. Wéér zeiden we tegen elkaar hoe gaaf het zou zijn als we in het buitenland gingen wonen. Maar we deden er niks mee. We werden er gewoon moe van, en ons enthousiasme werd een stuk minder. We konden wel blijven praten, maar het werd tijd om knopen door te hakken.

Tip: zorg dat je aan je droom werkt en deze handen en voeten geeft. Werk je idee uit en maak het concreter. Zo blijf je niet hangen in dromen en raak je ook niet gefrustreerd.

emoties

Werk je droom uit.

Emoties in het begin

De eerste euforie

De beslissing is genomen. Je gaat het doen! Dit is wat je wilt. Je gaat in het buitenland wonen en daar kijk je naar uit. Er bruist een tomeloze energie in je om je plan te gaan uitvoeren. Je wilt het wel van de daken schreeuwen zo blij ben je.

De eerste paniek

‘Oh jee, ik wil dit écht’… Dat je het meent als je met iemand over je plannen praat. Je wilt ervoor gaan om jou droom waar te maken. En samen met die nieuwe realiteit komt vaak ook de eerste paniek. Hoe moet ik dat dan regelen, wat moet ik allemaal doen? Wellicht heb je veel vragen over emigreren. Hele praktische vragen over verzekeringen en belastingen etc. Maar ook emotioneel betekent dit wat voor je. Hoe is emigreren voor mijn kinderen, wat betekent het voor mijn familie en vrienden?

Tip: In deze fase kan er veel op je af komen. Haal adem, neem een pauze. Je hoeft niet alles in 1 keer te regelen.

Keuzestress

Dit is ook het moment waarop de eerste keuzes gemaakt moeten worden. Wat wil je precies? Wat is belangrijk voor je en wat niet? Keuzes maken is echter niet gemakkelijk. Bij het selecteren wat noodzakelijk, belangrijk of niet belangrijk is, kan het zijn dat je niet durft te kiezen. Het idee ‘kies je voor het één, dan kies je niet voor het ander’, kan je parten spelen waardoor je blokkeert en je helemaal geen keuze maakt. Toch is het nodig keuzes te maken.

Keuzestress

Welke keuzes maak jij?

Aan de slag

Enthousiasme

Je verdiept je in wat er allemaal geregeld moet worden. Dingen worden uitgezocht en je gaat aan de slag met je emigratieplan. Jouw idee wordt steeds concreter en je kunt je energie kwijt in gerichte acties. Eindelijk gaat het gebeuren. Je bent er lekker mee bezig en komt steeds een stap verder. Je ziet helemaal voor je hoe het straks gaat worden. Enthousiasme voert de boventoon.

Omgaan met tegenslagen

Hoe meer je uitzoekt en informatie krijgt, hoe groter de kans dat er dingen tegenvallen. Dat huis dat je wilde kopen, blijkt ineens verkocht. De baan die je op het oog had gaat niet door etcetera. Het lijkt allemaal tegen te zitten. Je enthousiasme verdwijnt en je vraagt je af of dit ‘ooit’ nog gaat lukken.

Soms zit het mee, soms zit het tegen.

Leuke reacties

Je bent op het punt gekomen dat iedereen het mag weten. Jij wilt emigreren en vertelt hierover tegen je familie en vrienden. Je krijgt leuke en positieve reacties: ’ja, dat is echt wat voor jou’, of ‘dat heb ik ook altijd willen doen’. Je voelt je gesteund en begrepen door je omgeving. Geweldig dat iedereen zo blij voor je is. En misschien ben je stiekem ook wel opgelucht dat er begrip is voor jouw keuze.

Vervelende reacties

‘Zou je dat nou wel doen?’ of ‘straks spreekt je kind geen Nederlands meer’ zijn opmerkingen die je kunt krijgen als je je plannen kenbaar maakt. Je omgeving reageert helemaal niet enthousiast. Je krijgt goedbedoelde adviezen en er worden beren op je weg gezet. Of je krijgt te maken met ronduit negatieve reacties uit je omgeving en misschien begin je daardoor zelfs te twijfelen aan je plannen.

Tip: blijf je eigen plan trekken. Houd vast aan je keuze en weet waar je het voor doet.

De tijd verstrijkt

Opluchting

Je gaat eindelijk doen wat je altijd wilde of je kunt nu eindelijk die baan opzeggen. Het emigratieplan is nu concreet en je bent opgelucht dat het allemaal is gelukt. Je hebt er zin in, laat die verhuiswagen maar komen!

Verdriet

Met het dichterbij komen van de verhuizing breekt ook de tijd van afscheid nemen aan. De laatste keer naar yogales, naar de hockeyclub etcetera. Afscheidfeestjes van je werk, van je vrienden en familie. Maar ook de laatste keer naar dat ene winkeltje in de stad, spullen die niet meegaan wegdoen, en zo zijn er best veel ‘laatste keren’. Het besef van wat je achterlaat dringt steeds meer door en dat kan je verdrietig maken.

Tip: neem de tijd om goed afscheid te nemen. Maak hier bewust tijd voor vrij in de laatste weken voor je emigreert. En denk ook aan minder voor de hand liggende zaken zoals ‘nog een keer naar dat park’, of ‘bij die buurvrouw verderop in de straat langs gaan’. Een goed afscheid is belangrijk voor een nieuwe start.

Koudwatervrees

De laatste paar weken of dagen voordat je vertrekt kun je ineens overvallen worden door twijfel. Doe ik hier wel goed aan? Heb je er de hele tijd naar uitgekeken voel je je nu ineens heel onzeker. Dat is echte koudwatervrees en er zit maar 1 ding op: springen.

Na de emigratie

Verliefdheid

De roze bril. De eerste weken na de emigratie is alles fantastisch. Alles is goed en je geniet met volle teugen van je nieuwe paradijsje. Dit is echt een heerlijke tijd. Je hebt het gefikst: je bent op je nieuwe plek en alles om je heen is geweldig. Je hebt energie voor tien en staat te popelen om met je nieuwe leven te beginnen.

Tip: gebruik deze energie om je plek te vinden in je nieuwe omgeving, nieuwe contacten op te doen etcetera.

De eerste scheurtjes

Na een tijdje komen net als bij een verliefdheid de eerste scheurtjes. Het is toch wel erg heet in de zomer (om van die muggen nog maar niet te spreken). Of het duurt wel erg lang om nieuwe vrienden te maken. Vriendinnen uit Nederland die niks meer van zich laten horen. De wittebroodsweken zijn voorbij en het aanpassen aan je nieuwe leven is begonnen. Dat is niet altijd makkelijk en erover ‘klagen’ al helemaal niet. Het thuisfront zit niet op jouw klaagzang te wachten. ‘Jij wilde dit toch zelf?’

Als je roze bril af is ga je ook steeds meer cultuurverschillen zien. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Het is juist een verrijking van je leven. Maar het is niet altijd leuk en vraagt om aanpassingsvermogen.

Tip: wees je ervan bewust dat dit een normaal verschijnsel is bij emigreren. Schrik er niet van, het hoort erbij. De ‘expatcurve‘ beschrijft welke fasen je doorgaat (in het algemeen) na een verhuizing naar het buitenland.

Spanning & Sensatie

Er gebeuren allerlei leuke nieuwe dingen. Je ontdekt allerlei mooie plekjes in de buurt. Iedere dag ontdek je wat nieuws en geniet daar met volle teugen van. Je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en je leven is een groot avontuur.

Schuldgevoel

De tijd verstrijkt en op sommige momenten zul je last krijgen van een schuldgevoel. Je moeder is ziek en je kunt er niet even snel naar toe om haar te verzorgen. Je kinderen vinden het lastig op school en dat zie je aan ze. Je voelt je schuldig. Waarom moest je zo nodig naar het buitenland?

Heimwee

Heimwee na emigratie komt voor. En is niet zomaar op te lossen door weer terug te gaan. Realiseer je dat heimwee niet gek is en erbij hoort. Accepteer dat je het hebt en kijk vandaar uit hoe je er het beste mee om kunt gaan.

En er is nog veel meer

En zo zijn er nog veel meer emoties waar je mee te maken krijgt bij een emigratie. Hoe en in welke mate verschilt natuurlijk per persoon. Sta naast alle praktische zaken die geregeld moeten worden ook eens stil bij de emotionele kant van emigreren. Als je weet wat je kunt verwachten kun je er beter op inspelen. Je legt daarmee een stevige basis voor de bijzondere stap die je gaat zetten.

Wil je eens over je emigratieplannen van gedachte wisselen? Stuur me dan een berichtje op contact@deemigratiecoach.nl. Ik kom graag met je in contact. Wil je alvast meer tips lezen? Vraag dan gratis 100 tips voor een succesvolle emigratie aan.

 

 

Please follow and like us:
error
Vorig bericht
Emigratieplannen – hoe serieus ben je?
Volgend bericht
5 tips om het hoofd cool te houden bij emigratie

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu