10 tips om om te gaan met negatieve emoties uit je omgeving.

Als je vertelt dat je gaat emigreren, reageert misschien niet iedereen enthousiast. Het is natuurlijk ook best wel een boodschap die even geslikt moet worden. Zeker nabije familie en vrienden kunnen het moeilijk hebben met jouw besluit. Er zijn meerdere reacties mogelijk die ze gebruiken om uiting te geven aan hun emoties. Het kan zijn dat ze, ondanks dat ze het moeilijk vinden, toch enthousiast te zijn. Ze gunnen  jou je eigen geluk. Deze mensen mag je prijzen, want dit is heel waardevol voor jouw beleving van je emigratie. Maar het kan ook zijn dat iemand zoveel verdriet heeft dat hij niet in staat is om blij te zijn voor jou.

emoties
Verdriet overheerst soms als je over jouw emigratieplan vertelt.

Negatieve emoties

Er zijn verschillende manieren waarop iemand kan laten zien het moeilijk te hebben met jouw beslissing. Van een milde vorm waarin iemand je bijvoorbeeld kritische vragen stelt tot aan extreme vormen die je onder de noemer ‘emotionele chantage’ zou kunnen laten vallen. Enkele voorbeelden:

  • Als je daar gaat wonen kom ik nooit meer op bezoek.
  • Straks spreekt je kind geen Nederlands meer (en kunnen we niet met elkaar praten).
  • Dat is te ver weg, daar kan ik niet naar toekomen
  • Iedere keer intens verdrietig zijn als je erover praat
  • Weet je wel zeker dat je dit wilt?
  • Hoe kan je ons dit nou aan doen?
  • Je plannen niet serieus nemen (ja ja eerst zien dan geloven).
  • Er niet over (willen) praten.

Zelf ben je hartstikke enthousiast en dat staat dan in schril contrast me de emotionele reacties uit je omgeving. Voor de een is het heel makkelijk om hier mee om te gaan en voor de ander heel moeilijk.

Tien tips om om te gaan met de emoties uit je omgeving

Ik geef je 10 tips om om te gaan met de emoties uit je omgeving, zodat je ondanks die reacties kunt blijven genieten van jouw besluit. En je met plezier je kunt voorbereiden op deze bijzondere stap in jouw leven.

Tip 1 – Het zijn de emoties van de ander

Wat er ook gebeurt, hoe er ook gereageerd wordt, onthoud dat het de emoties zijn van de andere persoon. Het zegt niets over jou! Het zegt alles over de persoon in kwestie en probeer er ook zo naar te kijken.

Tip 2 –  Houd je droom voor ogen

Houd zelf je droom voor ogen. Bedenk waarom je naar het buitenland gaat. Welke mooie toekomst daar op je ligt te wachten. Denk hieraan als je het even moeilijk hebt.

Tip 3 – Stel je verwachtingen bij

Verwacht niet dat iedereen enthousiast is. Jijzelf speelt waarschijnlijk al langer met het idee om te vertrekken. Je hebt een droom en je bent enthousiast. In gedachten ben je iedereen in je omgeving al een paar stappen voor. Verwacht gewoon niet dat iedereen ook meteen enthousiast is of zal worden.

Tip 4 – Schakel hulp in

Zijn je ouders (of iemand anders) ontroostbaar en lukt het niet om hier met ze over te praten kijk dan of er iemand in de omgeving is die je daarbij kan helpen. Een zus, een broer die jou en je ouders extra kan ondersteunen in deze periode.

Tip 5 – Omring je met mensen die wel positief zijn

Ga op zoek naar mensen die wel enthousiast zijn. Die begrijpen dat jij naar het buitenland wilt. Die blij zijn voor jou. Omring je met hen en haal hier positieve energie uit. Op social media zijn er meerdere groepen die gaan over emigreren en wonen in het buitenland, zoals Emigreren forum en Wereldvrouwen.

emoties
Omring je met mensen die wél enthousiast zijn

Tip 6 – Zet door

Ga gewoon door met je plan. Laat je niet afleiden. Het kan goed zijn dat de mensen in je omgeving bijdraaien op het moment dat ze zien dat je echt serieus bent. En dat dit écht is wat je wilt.

Tip 7 – Maak een communicatieplan

Hoe houden jullie contact na de emigratie? Welke mogelijkheden zijn er. Bedenk een plan dat voor beide partijen werkt. Spreek bijvoorbeeld een vaste dag af dat jullie met elkaar bellen. Zeker in het begin kan het heel erg helpen om een vaste routine te hebben.

contact
Spreek af wanneer je contact met elkaar hebt.

Je kunt ook al afspreken wanneer iemand bij je op bezoek komt.

Toen ik naar Frankrijk vertrok in maart wist ik dat mijn moeder in april op bezoek zou komen voor de verjaardag van mijn dochter. Dat was voor ons allebei een heel fijn vooruitzicht. Het heeft mijn moeder ook heel erg geholpen dat ze zag hoe ik woonde en hoe mijn nieuwe omgeving eruit zag.

Tip 8 – Neem de emoties van anderen serieus

Ook al ben jezelf nog zo enthousiast. Het is niet niks voor de achterblijvers. Het is ook logisch dat zij hier verdrietig over zijn. Neem hun emoties serieus. Praat erover met elkaar. Dit wil niet zeggen dat je je laat tegen houden. Maar schep ruimte om ook dit met elkaar te delen.

Tip 9 – Neem afstand

Er kan een moment komen waarin je wat afstand wilt nemen. En dat is helemaal ok. Je hoeft jezelf niet te pijnigen en express steeds gekweld te worden. Neem op die momenten even afstand.

Tip 10 – Adem in & Adem uit

Deze tip werkt eigenlijk bij alles in het leven. 🙂 Blijf rustig. Adem een keer extra in en uit voor je reageert.

Jouw leven

Het is jouw leven en jouw beslissing.

Mocht je te maken krijgen met negatieve reacties op jouw besluit om te gaan emigreren is dat niet makkelijk. Zeker niet als de mensen die dichtbij je staan emotioneel en verdrietig zijn. Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen hier mee om te gaan. En weet dat het jouw leven en jouw beslissing is. Geniet van de mooie stap die je gaat zetten!

Wil je naar aanleiding van dit blog praten over jouw emigratie(plannen)? meld je dan aan voor een gratis sessie of stuur een mail naar contact@deemigratiecoach.nl

Please follow and like us:
Laat je me écht in de steek? Hoe om te gaan met emotionele reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.