Frankrijk is een prachtig land – alleen jammer van die Fransen.

Geen reacties

Frankrijk is een prachtig land. Het is alleen jammer dat er zoveel Fransen wonen.

Wie heeft bovenstaande quote niet wel eens gehoord, of sterker nog zelf uitgesproken. Ik hoor hem regelmatig als ik met Nederlanders spreek die in Frankrijk zijn. Of ze er nu wonen, een tweede huis hebben of hier op vakantie zijn. ‘De Fransen’ met hun eigen cultuur roepen nog wel eens reacties op bij ‘de Nederlanders’. Ik denk dat veel van deze reacties worden veroorzaakt door cultuurverschillen tussen de twee nationaliteiten. Verschillen leiden vaak tot onbegrip en daardoor vinden we de ander vaak niet zo leuk en geven we als ‘directe’ Nederlanders lekker af op de Fransen. Maar wat zijn nou die verschillen nou eigenlijk?

Eind januari verspreidde ik via sociale media een vragenlijst om eens te kijken wat Nederlanders die in Frankrijk wonen nou als grootste cultuurverschillen ervaren. Meer dan 100 mensen namen de moeite deze vragenlijst in te vullen. Hieronder deel ik de belangrijkste uitkomsten met jullie.

De vragenlijst vormt overigens het uitgangspunt voor een gratis online cursus die ik ga geven over cultuurverschillen tussen Frankrijk en Nederland. Details over deze cursus vind je via deze link.

Wat waren je verwachtingen voordat je naar Frankrijk verhuisde?

De eerste vraag ging over verwachtingen. Wat waren je verwachtingen voordat je naar Frankrijk verhuisde? Verwachtingen spelen vaak een grote rol in hoe we de realiteit achteraf uiteindelijk ervaren. Daarnaast vond ik het ook interessant om te weten waarom mensen graag naar Frankrijk willen verhuizen. De meeste antwoorden vielen in één van onderstaande catgeorieen.

 • Rust, natuur
 • Meer zon, ruimte, andere leefomgeving
 • Minder complex, simpeler leven
 • Minder regels

Wat is je het meeste tegengevallen aan wonen in Frankrijk?

De tweede vraag ging over wat uiteindelijk het meeste tegenviel. Verwachtingen spelen hierbij vaak een rol, maar ook in hoeverre je zelf flexibel bent en je kunt aanpassen aan de nieuwe situatie. Wat het meeste tegenviel waren de volgende dingen:

 • Bureaucratie, hoeveelheid regels
 • Mentaliteit: inflexibiliteit, moeite met veranderingen
 • Integreren (je wordt nooit echt  1 van hen)
 • Vrienden maken
 • Taal

Het is interessant om te zien dat bij de verwachtingen ‘minder regels’ wordt genoemd en bij de tegenvallers ook de hoeveelheid regels wordt genoemd. Het kan natuurlijk om verschillende regels gaan. Het kan juist ook extra tegenvallen omdat we het dus niet verwachten.

Regeltjes…

Heb je al iets gedaan om hier beter mee om te gaan, of makkelijker te maken? Zoja, wat precies?

Wat doen we er zelf aan om met deze verschillen om te gaan? Je kunt natuurlijk niks doen of gaan zitten klagen, maar daarmee wordt de situatie niet beter. Flexibel zijn en de boel aanpakken kunnen je wel helpen deze verschillen te overbruggen, of in ieder geval beter te begrijpen.

 • Taal verbeteren
 • Meedoen aan lokale evenementen
 • Loslaten, geduld hebben
 • Meer met Fransen omgaan

De taal spreken in Frankrijk is erg belangrijk. Het blijft een feit dat veel Fransen weinig tot geen andere talen spreken. Alle overheidscommunicatie gaat in het Frans. In winkels, bij klantenservices en in openbare gelegenheden wordt weinig tot geen Engels gesproken. Mijn eerste tip voor iedereen die overweegt naar Frankrijk te emigreren is om zo snel mogelijk de taal te gaan leren.

Wat is het grootste cultuurverschil dat je hebt ervaren tussen Nederlanders en Fransen?

Bij bovenstaande vragen kwam een aantal onderwerpen al aan bod. Maar wat zijn nou écht de allergrootste verschillen tussen Frankrijk en Nederland?

 • Directheid Nederlanders – Indirectheid Fransen
 • Hele andere eetcultuur
 • Fransen nemen de tijd – Nederlanders zijn meer gehaast
 • Franse bureaucratie en hiërarchie
 • De taal

Ik woon zelf nu 5 jaar in Frankrijk en voor mij is het allergrootste verschil de eetcultuur. Hoe de Fransen omgaan met eten en hoe het eetritme hun dagelijkse ritme bepaalt vind ik nog steeds ongelofelijk. Ik heb me inmiddels gedeeltelijk aangepast, maar als ik zou willen kan ik me er nog dagelijks over verbazen.

Leer meer over de cultuurverschillen

Om terug te komen op de uitspraak: ‘Frankrijk is een prachtig land, alleen jammer dat er zoveel Fransen wonen…‘ Ik denk dat deze uitspraak vooral voortkomt uit cultuurverschillen en het onbegrip dat daardoor wellicht ontstaat. Dat is jammer. Zeker als je in een land gaat wonen is het belangrijk de cultuur beter te leren kennen zodat je geen frustratie ervaart en je integratie makkelijker verloopt. Het is juist de bedoeling te kunnen genieten van je mooie, nieuwe omgeving. Want Frankrijk is tenslotte een prachtig land!

Om meer inzicht te geven over de dagelijkse verschillen tussen Nederland en Frankrijk geef ik een gratis online cursus: Thuis In Frankrijk – begrijp de Franse cultuur beter en voel je thuis in Frankrijk in 4 weken -. Deze cursus start maandag 17 februari en je kunt je aanmelden via deze link.

Vorig bericht
Maak je droom waar. Met deze 10 tips lukt het je!
Volgend bericht
Waarom een croissant geen picknick is…

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu