Geniet jij eigenlijk wel van al dat moois?

Geen reacties

Ik kijk uit het keukenraam. Het zonlicht valt op de stad Grasse met haar witte kathedraal. Ik geniet. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik hier mag wonen. Dat ik de stap zette om hier naar toe te emigreren.

Dat is niet alle dagen zo. Ik heb ervaren dat het ook anders kan zijn. Ook al woon je op de meest geweldige plek dat wil nog niet zeggen dat je automatisch gelukkig bent. Je kunt je, ook al ben je in een prachtige omgeving, heel ongelukkig voelen.

Hoe dat komt eigenlijk?

geniet

Het uitzicht uit mijn keukenraam.

Sociaal isolement

Een van de oorzaken waarom je (nog) niet geniet van je nieuwe plek is het ontbreken van een sociaal netwerk. Je hebt nog geen nieuwe kennissen en vrienden gemaakt. Er is niemand om jouw mooie omgeving mee te delen. Je partner is naar het werk, je kinderen zijn naar school en jij zit alleen thuis. Alleen met je gedachten en gevoelens.

Als je net ergens naar toe verhuisd bent is de kans groot dat je sociale leven nog niet is wat het was. Het kost nou eenmaal tijd (en energie) om een nieuwe vriendenkring op te bouwen. Daardoor kun je je erg verloren voelen.

Heimwee

Heimwee kan zomaar toeslaan. Je bent in je nieuwe omgeving, maar je hart is ergens anders. Je mist je familie en vrienden, het eten en de producten uit je thuisland, het weer, de seizoenen (ja zelfs de Nederlandse regen).

Heimwee komt regelmatig voor na emigratie, maar er wordt niet zoveel over gesproken. Er lijkt toch een soort taboe over te heersen. Het is ook niet zo maar op te lossen door terug te gaan naar Nederland, want dat gaat niet zomaar. Weet in ieder geval dat het vaker voorkomt en je hier dus niet alleen in staat. Accepteren dat je last hebt van heimwee is de eerste stap om er beter mee om te leren gaan.

Relatieproblemen

Een emigratie heeft impact op je leven, ook op je gezin en je relatie. In het begin ben je afhankelijker van elkaar. De onderlinge verhoudingen kunnen veranderen doordat bijvoorbeeld de een wel werkt en de ander niet. Dat kan leiden tot financiële afhankelijkheid, maar ook sociale afhankelijkheid. Deze veranderde situatie kan leiden tot relatieproblemen.

Sociale afhankelijkheid

Daarmee bedoel ik dat je voor je sociale contacten afhankelijk bent van je partner en je kinderen. Via hun werk en school heb je misschien wel contacten, maar niet zelf al iemand als vriend of kennis. Je bent van hen afhankelijk voor je sociale leven.

Stel dat je voor de liefde bent verhuisd en je vriend daar al allerlei vrienden heeft kun je daar makkelijk in mee gaan. Maar je wordt daardoor wel afhankelijk van je parter voor jouw eigen sociale leven. Het is belangrijk om daarnaast je eigen vrienden te gaan maken. Als je een keer ruzie hebt gehad of het loopt even niet zo lekker is het fijn dat je bij je ‘eigen’ vrienden terecht kan.

Financiële afhankelijkheid

Als je zelf een baan had voordat je naar het buitenland ging en nu niet meer en daardoor ook geen eigen inkomen meer hebt, dan word je afhankelijker van je partner. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, maar het kan wel een probleem vormen. Als jij gewend bent je eigen bijdrage te leveren, kan je financieel afhankelijk gaan voelen van je partner.

Je maatschappelijke rol verandert

Aansluitend op wat hierboven al staat over geen inkomen hebben, heeft het hebben van geen werk ook invloed op je rol in het gezin en in de maatschappij. Je voelt je wellicht minder nuttig. Je komt erachter dat alleen moeder zijn toch niet zo goed bij je past. Het huishouden geeft je niet de voldoening die je nodig hebt om je thuis te voelen in het buitenland.

geniet

Het huishouden is niet voor iedereen weggelegd.

Financiële problemen

Een B&B die niet goed loopt, een verbouwing die veel duurder uitvalt dan verwacht, onverwacht ontslag of een scheiding in het buitenland. Dit zijn maar een paar voorbeelden van situaties die kunnen leiden tot financiële problemen.

Financiële zorgen hebben vaak een grote impact op hoe je je voelt en je dagelijkse leven. En maken het moeilijk te genieten van de mooie omgeving waarin je je bevindt. Je gedachten zijn vooral bij het ‘overleven’ en de vraag hoe je aan deze financiële zorgen het hoofd kunt bieden.

Wat als je niet geniet? Wat te doen?

Als jij niet kunt genieten van de omgeving waar je nu woont. Ga dan voor jezelf eens na welke oorzaken daarvoor zijn. Herken je 1 (of meerdere) van bovenstaande punten? En kijk op welke manier je daar verandering in kunt brengen. Bedenk een eerste stap die je kunt zetten om je situatie te veranderen zodat ook jij weer volop kunt genieten van al het moois om je heen.

Ps. Wil je hier een keer over praten of hulp bij hebben? Meld je dan aan voor een gratis sessie.

Vorig bericht
Praat jij nog Nederlands in het buitenland?
Volgend bericht
6 Mythes over emigreren naar het buitenland

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu