Heimwee na emigratie – wat nu?

Geen reacties

Heimwee. Volgens wikipedia ‘het gevoel van verlangen naar huis, of algemener gezegd, naar de geborgenheid en de zekerheden van het bekende‘. Bij veel mensen bekend als iets waar kinderen last van hebben als ze gaan logeren. Wie kent niet de verhalen van kinderen die ‘midden in de nacht’ opgehaald moesten worden door hun ouders. Of het gevoel dat je ervaart op vakantie. Wat een superleuke vakantie had moeten worden, wordt overschaduwd door die ene gedachte: ‘wanneer kan ik weer naar huis’.  En soms zelfs leidt tot een vervroegde terugkeer naar huis.  Het gevoel verdwijnt als je weer thuis bent. Maar wat nu als je niet terugkunt naar ‘huis’. Wat doe je dan?

7heimwee

Heimwee na emigratie

Als je verhuist naar het buitenland kun je niet zomaar teruggaan. Je bent vertrokken met het idee om een nieuw leven op te bouwen. Alleen al vanwege praktische zaken is het niet mogelijk om terug te gaan. Ook dan kan heimwee de kop op steken. Bij jezelf of binnen het gezin. Iedere emigratie vraagt aanpassingsvermogen van iedereen die het raakt. Deze aanpassing verloopt algemeen volgens de verschillende fasen van de ‘Expat Curve’. Meer daarover lees je in dit blog. Ik wil hierbij benadrukken dat het gaat om een algemeen beschreven proces en dat dit voor iedereen anders en op persoonlijke wijze verloopt. Of je last en in welke mate is ook erg individueel en persoonlijk. Heb jij last van heimwee? Doe de Heimwee test.

Je kunt het niet voorkomen, wel beter mee om leren gaan

Heimwee na emigratie kun je niet voorkomen. Je kunt er wel beter mee om leren gaan. Hiervoor geef ik je vier tips:

  1. (H) erken dat je heimwee hebt. Het komt vaak voor, maar er wordt niet zoveel over gesproken. Dit komt aan de ene kant doordat de meeste mensen er niet graag over praten. Veel mensen schamen zich ervoor. Aan de andere kant wordt heimwee ook vaak niet begrepen. Als je er al over praat krijg je vervelende reacties uit je omgeving zoals bijvoorbeeld: ‘Je bent toch zelf naar het buitenland vertrokken’.
  2. Accepteer dat je heimwee hebt. Als je weet dat je last hebt van heimwee, wees dan zacht voor jezelf en accepteer het. Je bent heel normaal en niet gek! Het is belangrijk jouw gevoelens niet weg te stoppen.
  3. Verdiep je in jouw heimwee. Hoe ziet het er voor jou eruit? Wanneer heb je er last van, wat zijn de moeilijkste momenten? Door dit te onderzoeken krijg je meer inzicht in wat heimwee voor jou betekent. En dat geeft je mogelijkheden om er mee te leren omgaan.
  4. Kom in Actie. Zorg dat je actief blijft en op zoek gaat naar oplossingen. Bij heimwee is het van belang nieuwe, positieve ervaringen op te doen in je nieuwe omgeving. Blijf niet stilstaan bij je gemis, maar ga op zoek naar nieuwe mogelijkheden binnen je bereik.

Blijf niet rondlopen met gevoelens van heimwee

Heb je last van heimwee? Blijf er niet alleen mee rondlopen. Het komt vaak voor en hoort ook bij de aanpassingen na een emigratie. Je gevoelens kunnen delen met iemand anders is een eerste stap in het verminderen van de last. Wil je meer informatie over heimwee of je ervaring delen? Neem dan contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl of boek een gratis sessie.

 

Please follow and like us:
Vorig bericht
Denemarken – Het verhaal van Caryn
Volgend bericht
Emigreren – hoe doe je dat financieel?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu