Help, er komt visite! (Valkuilen & Tips)

3 reacties

Als je vertelt dat je gaat verhuizen naar het buitenland is de kans groot dat ‘men’ aankondigt om een keer langs te komen. Familie, vrienden, collega’s en kennissen willen graag een kijkje bij je nemen. Zeker als je naar een mooi plekje vertrekt dat erg intrek is. En hoewel het hartstikke leuk is als mensen enthousiast zijn, is het handig van te voren alvast na te denken over deze bezoekjes. Ze lopen namelijk niet altijd zoals je verwacht had. En het is niet leuk om voor onverwachte en onaangename situaties te komen staan. Hieronder beschrijf ik een aantal valkuilen bij het ontvangen van visite en tips om hiermee om te gaan.

Valkuil 1 – Het vakantiegevoel

De visite gaat ervan uit dat jij ook vakantie hebt. Je gasten zijn er lekker even uit. Ze komen eens heerlijk genieten en hebben het ware vakantiegevoel. Ze gaan er (makkelijk) van uit dat jij ook vakantie hebt. Je kunt toch wel iedere dag mee ergens naar toe? Sterker nog: ‘je kunt ons vast wel allerlei leuke plekjes laten zien’. Er wordt even vergeten dat jouw dagelijkse leven gewoon doorgaat. Werk, het huishouden, de kinderen op tijd naar school; het gaat allemaal gewoon door. En terwijl je gasten heerlijk liggen te relaxen sta jij nog gauw de was in de wasmachine te stoppen.

Visite

Valkuil 2 – De financiën

Als je visite krijgt heb je al snel te maken met extra kosten. Je haalt lekkere dingetjes in huis. Wie weet haal en breng je ze naar het vliegveld (extra benzine). Je gaat eens een keertje extra uit eten of met zijn allen naar een museum, pretpark of andere bezienswaardigheid. Allemaal kosten die je niet zou maken als je geen bezoek had. Visite kan een behoorlijke aanslag zijn op je normale financiële budget. Zeker als je gasten krijgt die het wel erg fijn vinden als de koelkast iedere dag lekker gevuld is.

Valkuil 3 – Privacy

Gasten hebben hoe dan ook impact op je privacy. Zeker als je ervoor kiest om ze in je eigen huis te laten logeren. Het hoe en wat is natuurlijk afhankelijk van de ruimte in je huis en de faciliteiten die je hebt voor je logees. Ik las laatst een quote die me hieraan deed denken: ‘Visite en verse vis blijven drie dagen fris’. De eerste keer dat ik hem las vond ik hem nogal cru. Hoe kan je dit nou denken? Het is toch juist leuk om bezoek krijgen? En toch heb ik ook ervaren dat na een paar dagen het eerste enthousiasme verdwijnt en (de eerste) ergernissen naar boven komen.  En hoe heerlijk het is als je na een paar dagen je huis weer voor jezelf hebt.

Valkuil 4 – Overige

En zo zijn er nog meer onderwerpen waar je verschillende verwachtingen over kunt hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het gebruik van jouw auto/scooter/fietsen/boot etc.
 • Speciale dieetwensen inwilligen of eten wat de post schaft.
 • Het gebruik van jouw shampoo/handdoeken/toiletartikelen (‘de koffer wordt anders zo zwaar’).
 • Kinderen: je visite vindt dat de kinderen wel een dagje kunnen thuis blijven van school want zij zijn er nu toch. Ze mogen vast wel later opblijven of erger nog: je visite heeft wel wat op te merken over jouw manier van opvoeden.

Tips voor een gezellige tijd met elkaar

De bedoeling is natuurlijk dat zowel jij als je gasten een hele fijne tijd samen hebben. Het is toch heel leuk als jij de omgeving waar je nu woont met hen kunt delen. Het zou zonde zijn als dit door verschillende verwachtingen zorgt voor onrust en zelfs spanningen. Met onderstaande tips kun je de kans hierop verkleinen:

Visite

Tip 1 – Denk er van te voren al over na

Denk voordat je afspreekt al na over hoe jij het graag wilt hebben. Hoe zie je het zelf voor je als er gasten komen? Wat zijn jouw verwachtingen omtrent het bezoek? Ga voor jezelf wat voor jou belangrijk is. Waar voel jij je prettig bij en wat wil je wel en wat wil je niet doen. Bedenk je bijvoorbeeld of je zelf vrij wilt nemen van je werk of dat je gewoon doorwerkt. Mogen de gasten in jouw eigen huis slapen of heb je liever dat ze naar een hotelletje gaan. Bepaal van te voren jouw grenzen. Het voordeel hiervan is dat je minder snel ‘overvallen’ wordt door de ideeën van de mensen in je omgeving

Tip 2 – Praat erover

Als je er voor jezelf uit bent op welke manier je het het fijnste zou vinden met je visite. Praat hier dan eerst over met je (eventuele) partner en kinderen. Hoe denken zijn erover? Zitten jullie op één lijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je partner hele andere ideeën heeft: ’Natuurlijk mogen mijn ouders bij ons in huis slapen!’ of ‘Nee hoor, ik heb helemaal geen vrije dagen meer’. Door hier van te voren met elkaar over te praten kun je afspraken maken waar je allebei achter staat. Er is niks zo vervelend om op het moment zelf (met de visite al op de stoep) ruzie met elkaar hierover te krijgen.

Ben je er zelf uit (met je gezin) kun je ervoor kiezen om dit ook met de gasten te bespreken. Zo weten ze wat ze van jou kunnen verwachten. Jij kunt ook bij hen peilen wat hun ideeën zijn en hoe zij het verblijf bij jou graag willen invullen. Ook hiervoor geldt dat je dit beter van te voren kunt bespreken dat op het moment zelf.

Tip 3 – Spreek je uit

Mochten de dingen toch niet helemaal lopen zoals je wilt. Probeer er dan meteen met elkaar over te praten. Zo voorkom je dat jouw humeur eronder lijdt en je er het hele verblijf last van houdt. Of dat ineens de emmer overloopt en ‘alles’ er in een keer uitkomt. Daarnaast voorkom je dat jij je ergert aan iets waar de ander zich echt niet bewust van is. Dat zou erg jammer zijn.

Kom maar op met die visite!

Visite kan heel erg leuk en gezellig zijn. Je kunt genieten van elkaars aanwezigheid en dingen doen die je mist als je ver van elkaar weg bent. Je kunt hen jouw (nieuwe) omgeving laten zien. Ik hoop dat je hele leuke tijd hebt met jouw visite!

 

Heb jij emigratieplannen en vind je het leuk om hier eens contact over te hebben? Stuur me dan een berichtje via contact@deemigratiecoach.nl. Meer lezen over emigreren? Kijk dan bij de overige blogs of op de Facebookpagina van De emigratiecoach.

 

 

Please follow and like us:
error
Vorig bericht
De Filippijnen – het verhaal van Titia
Volgend bericht
En wat ga jij daar dan de hele dag doen?

Gerelateerde berichten

3 reacties. Reactie plaatsen

 • Zeer herkenbaar verhaal, alle punten stuk voor stuk!
  Wat wij ons hebben aangeleerd, is dat wij een bedrag vragen voor de extra kosten. Symbolisch dat wel, maar het helpt echt. Op een eiland zoals Curaçao is het water en stroom gewoon duur. Water komt uit de zee en voordat het als drinkwater door de kraan komt is er veel aan gedaan om drinkbaar te maken. Idem vwb de stroom die opgewekt wordt door smerige, diesel gestookte, turbines. Gasten beseffen dat niet altijd en soms (vooral in het begin) staan ze we 3 tot 4 keer per dag onder de douche (want het is zo erg warm hier………) en staat de airco van de slaapkamer op stand diepvries.
  Daarom spraken wij vooraf al af dat wij euro 50,- per week voor het water en stroom rekenen, en dat scheelde uiteindelijk zeer veel in het verbruik van ons bezoek. Het bezoek is dan bewuster van de kosten en gaat hier ook naar handelen.

  Beantwoorden
 • […] Help er komt visite! […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu