Hup aan de slag! Het belang van een baan in het buitenland

Geen reacties

En wat ga jij daar dan doen? Dit was een van de meest gestelde vragen die ik kreeg toen ik vertelde dat ik naar Frankrijk ging emigreren. Mijn man had daar een baan gevonden en ik ging mee zonder uitzicht op werk. Ik zou wel kijken als ik daar was. Voorlopig had ik genoeg te doen: zorgen dat mijn dochter goed kon wennen, alle administratieve rompslomp in orde maken en natuurlijk genieten van de vrijheid. Want ook daar keek ik naar uit. Na 17 jaar werken was ik wel toe aan een sabbatical. Kortom ik had geen haast met het zoeken naar werk. Achteraf misschien niet de slimste instelling, want ik weet nu dat een baan hebben heel belangrijk is bij het slagen van je emigratie.

En dat weet ik niet alleen uit eigen ervaring, maar ik hoor het ook in de verhalen van klanten, vriendinnen, en andere vrouwen die in het buitenland wonen en daar hun nieuwe leven weer opbouwen. Wel of niet zelf werken is van invloed op hoe jij je voelt en hoe je je ontwikkelt na de verhuizing naar het buitenland. Voordat ik inga op de gevolgen van niet werken deel ik graag eerst een aantal redenen waarom je niet werkt. Soms is dat een vrijwillige keuze en soms ook niet.

baan

Geen baan? Waarom niet?

Soms is het je eigen keuze om geen baan te hebben en soms ben je min of meer in de situtaie gedwongen door de omstandigheden. Oorzaken waarom je niet aan de slag bent zijn:

• Jouw diploma’s worden in je nieuwe thuisland niet erkend. Je hebt jaren studie achter de rug en wilt ook na de verhuizing weer aan de slag. Helaas, de behaalde diploma’s worden niet erkend en je mag niet aan de slag. Soms moet je eerst weer in de schoolbanken om je te laten bijscholen. Denk hierbij aan verpleegkundigen, mensen in de kinderopvang, psychologen, advocaten etc.

• De lokale bevolking krijgt voorrang. Er is wel werk te vinden, maar jij wordt niet gekozen. De mensen uit de omgeving krijgen voorrang. Ze hebben een groter netwerk, kennen meer mensen, of omdat ze goedkoper zijn.

• Je spreekt de taal niet. Taal is een belangrijk onderdeel van de maatschappij. En zeker ook op de werkvloer niet onbelangrijk. Spreek je de taal niet zal het lastig zijn om werk te vinden. Zo kon ik hier als coach en trainer ook niet aan de slag. Daar is mijn Frans niet goed genoeg voor.

• Er is geen werk. Het kan natuurlijk zijn dat je naar een gebied bent verhuisd waar een erg hoge werkeloosheid is. En de banen dus sowieso al niet voor het oprapen liggen. Of dat in het land waar je woont een economische crisis optreedt waar jij de gevolgen van ondervindt. Of je bent naar een gebied verhuisd waar er gewoonweg geen werk is. Denk aan de verlaten gebieden op het platteland in Frankrijk. Er is daar niks te doen. Laat staan dat er een baan voor je is.

• Je wilt niet werken. Het is bijvoorbeeld jouw keuze om eerst voor de kinderen te zorgen. Je wilt voor hen alles goed geregeld hebben en hen helpen bij de overgang naar het nieuwe land. Het kan ook zijn dat het niet mogelijk is om werk met je gezinssituatie te combineren. In het algemeen is parttime werken in Nederland goed geaccepteerd. In het buitenland is dit vaak anders. Lange werkdagen met vaak nog lange reistijden naar het werk, maken het dan heel moeilijk om werk en gezin te combineren.

• Je mag niet werken. Je hebt geen werkvergunning en mag dus niet werken.

Het gaat niet om de baan

Genoeg redenen dus om in de situatie terecht te komen dat je geen baan hebt in het buitenland. Of je daar nu vrijwillige voor kiest of niet. Feit blijft dat je geen werk hebt. En dit heeft gevolgen voor jouw situatie en jouw integratie in het land waar je woont. Want het gaat natuurlijk niet alleen om de baan. Het gaat om alles wat met die baan te maken heeft. Het gaat om je eigen inkomen hebben, voldoening halen uit wat je doet, mensen ontmoeten en meedraaien in de maatschappij.

Wat je mist zonder baan

Gevolgen van geen baan hebben kunnen zijn:

• Geen eigen inkomen hebben en dus financieel afhankelijk zijn van je partner.

• Op 1 salaris moeten leven wat kan leiden tot geldzorgen.

• Geen collega’s hebben of andere mensen ontmoeten via je werk.

• Sociaal isolement: je komt de deur amper uit, want je hoeft toch nergens heen.

• Intellectuele uitdaging missen. Als je werkt op je eigen niveau dan worden je hersens uitgedaagd.

• Geen voldoening ervaren. Veel mensen halen waardering uit hun baan en die mis je.

• Een dagelijkse structuur missen. Alle dagen gaan een beetje op elkaar lijken. Een baan geeft je structuur en een vast dag- en weekritme.

Effect op je gevoelens

Heb je werk dan voorkom je bovenstaande situaties. Je wilt namelijk weer graag meedoen in de maatschappij, je steentje bijdragen. Je hersens willen uitgedaagd worden en je wilt laten zien wat je kan en daar ook voldoening uithalen. Ik schreef eerder al een blog over de risico’s van te afhankelijk worden van je partner. En geen eigen werk hebben vergroot de kans dat dat gebeurt.

De situaties die ik hier beschrijf beïnvloeden hoe je je voelt. Zeker als ze langere tijd voortduren. Het kan zijn dat je je niet meer op je plek voelt in je relatie. Je ervaart geen afwisseling meer in je leven. Je hebt thuis niets interessants meer te vertellen. Etc. Alle belang dus om dit te voorkomen, maar hoe doe je dat?

baan

Hup aan de slag!

Het korte antwoord is: hup aan de slag! Kijk welke mogelijkheden jij wel hebt om te werken. Ik zet er een paar voor je op een rijtje:

• Ga vrijwilligerswerk doen. Zeker als je niet mag werken is dit een goede oplossing. Ook al staat er geen financiële vergoeding tegenover het geeft je veel andere voordelen.

• Ga online werken. Online werken komt steeds meer voor. Denk hierbij aan Virtual Assistants, freelancers, vertalers, coaches etc. Een handige site waar je eens kunt kijken is die van Upwork. Daar kun je je registeren als freelancer en zoeken naar opdrachten die bij je passen. Een leuke Facebookgroep is de Wereldvrouwen in Zaken. Die bestaat uit allemaal vrouwen in het buitenland met een eigen business. Hier kun je naar hun ervaringen vragen.

• Verhuis. Verhuis naar een gebied waar meer werkgelegenheid is of een gebied met werk dat aansluit bij wat je kan. Stel dat de taal een probleem is, verhuis dan naar een land of regio waar die taal wel (meer) wordt gesproken. Ik weet dat het rigoureus klinkt, maar het is de moeite waard om te overwegen.

• Begin voor jezelf. Kijk welke mogelijkheden je hebt om voor jezelf te beginnen. Welke kansen zijn er in de markt?

• Omscholing. School je om naar een ander vak waar wel vraag naar is. Haal aanvullende modules die in het buitenland wel worden erkend. Hiermee vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt.

Wees creatief met het bedenken van je mogelijkheden. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt! Wil je hier over in gesprek met mij? Stuur me dan een bericht via contact@deemigratiecoach.nl of meld je aan voor een gratis sessie. Ik kom graag met je in contact.

contact

Conclusie

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je niet werkt in je nieuwe land. Dit kan een bewuste keuze zijn of een situatie die noodgedwongen is ontstaan. Het wel of niet werken is van invloed op hoe jij je voelt in je nieuwe omgeving. Een baan hebben brengt een hoop voordelen met zich mee. Onderschat niet wat het betekent als je geen baan hebt. Ik heb dat zelf ervaren na mijn emigratie naar Frankrijk. Ik ging echt dingen missen in mijn leven. En hoe langer het duurde hoe minder ‘happy’ ik me daarbij voelde. Ga voor jezelf eens na wat dit voor jou betekent. Mis jij werk? Hoe beinvloedt het jouw leven? Ik hoor het graag in een reactie onderaan dit blog.

Please follow and like us:
error
Vorig bericht
Emigreren – hoe kijk ik daar op terug?
Volgend bericht
Oost West Thuis Best – Voel je weer thuis!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu