Het verhaal van – Esther uit Frankrijk

4 reacties

In deze rubriek lees je iedere week een  persoonlijk verhaal van iemand die naar het buitenland verhuisde. Het blijft leuk om een inkijkje te krijgen in het leven van iemand anders. En ook leerzaam om te zien hoe anderen hun leven in het buitenland hebben opgebouwd. Aan de hand van een aantal vragen vertellen de deelnemers over hun leven in het buitenland en geven ze je tips hoe je je snel(ler) thuis kunt voelen in het buitenland.

Vandaag het verhaal van Esther die naar Frankrijk verhuisde. In 2002 verhuisde zij naar de Pays-de-Gex, een klein stukje Frankrijk tussen het Jura gebergte en Zwitserland. Dit is heel dicht bij Genève. Daarna verhuisde zij nog een paar keer en nu woont zij in de Bourgogne.

Wat vind jij het leukste aan het wonen in Frankrijk?

Het leukste aan het wonen in dit buitenland, Frankrijk dus, is het klimaat. Een landklimaat met warme zomers, maar wel gewoon vier seizoenen. Ondanks dat het verschil wel kleiner is geworden, kun je in Frankrijk toch met minder geld toe dan in Nederland. Ik had bijvoorbeeld in Nederland nooit in een vrijstaand huis met grote tuin kunnen wonen.

Wat vind je het moeilijkste aan wonen in het buitenland?

Op sommige momenten is de afstand met familie en vrienden heel erg voelbaar. Bijvoorbeeld als er iets ernstigs gebeurt en je zou graag snel terug willen. Dat is dan niet altijd zo snel mogelijk. Maar uiteindelijk is overal een mouw aan te passen. En met de moderne technologie zijn heel veel afstanden digitaal te overbruggen.

Zijn er dingen die je niet had verwacht die heel erg tegenvielen?

Nee, eigenlijk niet. Een goede, realistische voorbereiding voorkomt een hoop teleurstelling, denk ik.

Frankrijk

Het vrijstaande huis van Esther.

Welk advies geef jij aan iemand om zich snel thuis te voelen in het buitenland?

Ga erheen met een open blik en een open hart. Stel je voor aan je directe buren en roep ook hun hulp in, indien nodig. Je zult gewoontes en ongeschreven regels tegenkomen in elke nieuwe streek (net als in Nederland trouwens), die je zullen verbazen, maar accepteer die zoals ze zijn.

Leer zo snel mogelijk de taal, al is het maar een basisniveau. Communicatie is heel belangrijk.

Sluit je verder aan bij groepjes, clubjes en/of verenigingen in je nieuwe woonplaats. Zo ontmoet je snel nieuwe mensen. Stel je actief op in de gemeente of op de school van de kinderen. Dompel je onder in de gebruiken, feesten en vieringen die georganiseerd worden. En vergelijk niet constant alles met Nederland. Constateer de verschillen wel, maar blijf er niet in hangen. Zie ook de voordelen.

Gaan wonen in het buitenland is vooral in het begin heel vermoeiend. Actief integreren kost best veel energie, maar je krijgt er dan ook een heleboel voor terug.

Meer over Esther

Sinds kort ben ik een bedrijf begonnen in een andere bedrijfstak dan voorheen. Dus dat was wel weer een hele uitzoekerij, binnen de bekende Franse bureaucratie. Inmiddels staat mijn bedrijf EF Office Management al een beetje op de online kaart. Want met dit bedrijf bied ik diensten aan als Virtual Assistant en help ik ondernemers door hen werk uit handen te nemen op het gebied van administratie, social media marketing en organisatie.

Esther vind je onder andere op LinkedIn en Facebook.

Dank je wel Esther!

Esther, dank je wel voor het delen van jouw persoonlijke verhaal en je advies wat je geeft over het snel thuisvoelen in het buitenland. Veel succes met jouw bedrijf!

Wil je weten hoe ik terugkijk op mijn emigratie? Ik schrijf erover in dit blog. Vind je het leuk om zelf mee te doen aan deze rubriek en jouw verhaal te vertellen? Stuur me dan een bericht op contact@deemigratiecoach.nl.

Please follow and like us:
error
Vorig bericht
Wil jij groeien in 2019? 6 tips hoe je dit het beste doet!
Volgend bericht
Van emigratie naar nachtmerrie – hoe kan dat gebeuren?

Gerelateerde berichten

4 reacties. Reactie plaatsen

Leuk verhaal over en met Esther. Veel herkenbare zaken, andere weer niet…
Esther altijd positief dat werkt opbeurend!

Beantwoorden
Margriet Ravensbergen
18 januari 2019 20 h 04 min

Leuk & herkenbaar. Wij namen het advies van “Stel je voor aan je directe buren en roep ook hun hulp in, indien nodig.” wel heel erg letterlijk.

De avond van de verhuizing wilde mij meegereisde vader de wasmachine aansluiten. Hij draaide de kraan open en… stond met de kraan in zijn handen. Nu wisten we gelukkig waar de hoofdkraan zat en dat onze buurman een gepensioneerde loodgieter was. Dus ons voorgesteld en direct op hulp gevraagd en de hulp ook gekregen!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu