Het verhaal van – Gonnie uit Italië

Geen reacties

In deze rubriek lees je iedere week een  persoonlijk verhaal van iemand die naar het buitenland verhuisde. Het blijft leuk om een inkijkje te krijgen in het leven van iemand anders. En ook leerzaam om te zien hoe anderen hun leven in het buitenland hebben opgebouwd. Aan de hand van een aantal vragen vertellen de deelnemers over hun leven in het buitenland en geven ze je tips hoe je je snel(ler) thuis kunt voelen in het buitenland. Deze week lees je het verhaal van Gonnie uit Italië.

Gonnie en haar partner Jurgen zijn in februari 2016 naar Italië verhuisd. Na lang wikken en wegen besloten ze om de stap te zetten. Ze lieten zekerheden los, zwaaiden familie uit en gingen voorbereid op pad. In april van dat jaar kwamen de eerste gasten in hun B&B en draaiden ze meteen een fijn seizoen.

Persoonlijk kan ik toevoegen dat de stap naar het buitenland goed doordacht was, natuurlijk met de nodige twijfels of het wel gaat lukken en of we het wel leuk zouden vinden. Ondanks de goede voorbereidingen loop je tegen zaken aan die je vooraf niet had verwacht. Enerzijds omdat zaken nu eenmaal anders geregeld worden in Italië of omdat je onvoorziene gebeurtenissen op je pad krijgt. Hieruit kun je wel opmaken hoe graag je wilt en wat je ervoor over hebt. Na 3 jaar kunnen we zeggen dat we een juiste stap hebben genomen. – Gonnie

Italië

Gonnie & Jurgen

Wat vind je het leukste aan wonen in het Italië?

Het leukste aan het wonen in Italië wonen vind ik de manier van leven. Dit wil ik graag toelichten. Enerzijds is ons leven veranderd door een andere invulling. Van drukke kantoorbanen naar een levendige bed and breakfast met veelzijdig en afwisselend werk en leuke contacten. Anderzijds omdat het leven hier meer ‘basaal’ is. De echte zaken als ‘gezondheid, familie en financiële middelen die toereikend zijn om van te leven’ gelden hier.

De dag wordt genomen zoals hij komt, belangrijke zaken krijgen voorrang. Hulp geven en hulp krijgen staat hoog in het vaandel en is misschien ook gekoppeld aan het leven met elkaar hier op het platteland. We zijn allemaal buren van elkaar. Ook het leven heeft meer kwaliteit, ondanks dat je daarvoor weleens een stapje terug in de tijd doet. Bijvoorbeeld het drogen van de schone was in de buitenlucht (Er is wel een droger, maar hoe fijn is het dat er tijd is om was buiten te hangen). We bakken zelf brood en eten groenten uit de moestuin.

Italië

Welkom!

Wat vind je het moeilijkste aan wonen in het buitenland?

De onzekerheid vind ik het meest moeilijkst. Of misschien moet ik zeggen de onbekendheid. Langzaam maak je bijvoorbeeld kennis met het zorgsysteem. En de eerste keer dat je voor een kijkoperatie op pad moet (vanuit een preventieve controle) is het spannend omdat je niet weet hoe het in zijn werk zal gaan. En natuurlijk het gemis van familie, vrienden, naasten – alhoewel die regelmatig naar Italië komen en Nederland is dichtbij, maar iets meer dan een uur vliegen weg.

Welk advies geef jij aan iemand om zich snel thuis te voelen in het buitenland?

Praktische tips

We krijgen weleens mensen op bezoek die ook deze stap naar het buitenland willen maken. Ik adviseer ze altijd om zich goed in te lezen, zich goed voor te bereiden. Want er blijven altijd verrassingen komen.

Ook adviseer ik om een advocaat in de hand te nemen en niet alleen op een makelaar te vertrouwen, die hebben niet alle kennis in huis wat ook begrijpelijk is. Maar dat is meer de zakelijke kant.

Emotionele tips

Wat betreft het proces van thuis voelen zou ik adviseren om je open te stellen. Wij hebben letterlijk de poort open gezet. Dat is helemaal niet Italiaans, want de mensen hebben allemaal een automatische poort die dicht is. Niemand zal zomaar doorlopen zonder aanbellen. Nou bij ons deden ze dat wel. Misschien een beetje uit nieuwsgierigheid, maar zeker ook om kennis te maken en hulp aan te bieden.

Je kunt vooraf vanuit je ratio de juiste plek kiezen (dichtbij grote stad, vliegveld etc.), maar niet inschatten hoe je ontvangen gaat worden. Wij hebben daar 100% geluk in gehad. Vanaf dag 1 zijn we met open armen verwelkomd. Met Kerst, Pasen, oudjaar of andere feestdagen zijn we samen met een groep Italiaanse vrienden. We maken leuke uitstapjes met ze. Inmiddels kennen we best veel mensen en kent heel Montefano (zo lijkt het) ons 😊.

Prachtige regio

Ik wil graag iets extra’s over de regio zeggen. Vandaag hebben we een Zoover Award Gold behaald en krijgen we felicitaties van de mensen om ons heen. En dan antwoord ik altijd: de regio Le Marche is de eerste plaats waarom mensen onze bed and breakfast bezoeken en ze voelen zich welkom omdat de Marchegianen een open en vriendelijk volk is. Ik geef graag daarom 10 tips voor een vakantie in Le Marche.

Italië

De prachtige omgeving van Le Marche in Italië

Meer weten over Gonnie en Jurgen en hun leven in Italië? Lees dan ook hun ‘Ik vertrek‘ verhaal. Of neem een kijkje op de website van hun Bed and Breadkfast.

Dank je wel Gonnie!

Dank je wel Gonnie voor het delen van jouw verhaal en je tips hoe mensen zich sneller thuis kunnen voelen in het buitenland. Veel succes en pleizer met jullie avonturen in Italië.

Meer lezen? Lees ook de verhaal van Esther uit Frankrijk  en José uit Portugal. Vind je het leuk om zelf mee te doen aan deze rubriek. Stuur me dan een bericht op contact@deemigratiecoach.nl.

 

Vorig bericht
De expatcurve ontleed – de naakte waarheid
Volgend bericht
4 stappen om te voorkomen dat je in een zwart gat valt na je emigratie

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu