Het verhaal van – Griet uit Kroatië

6 reacties

In deze rubriek lees je iedere week een  persoonlijk verhaal van iemand die naar het buitenland verhuisde. Het blijft leuk om een inkijkje te krijgen in het leven van iemand anders. En ook leerzaam om te zien hoe anderen hun leven in het buitenland hebben opgebouwd. Aan de hand van een aantal vragen vertellen de deelnemers over hun leven in het buitenland en geven ze je tips hoe je je snel(ler) thuis kunt voelen in het buitenland. Deze week vertelt Griet over haar leven in Kroatië.

Wanneer ben je naar het buitenland verhuisd en naar welk land?

Ik ben Griet geboren in Gent en opgegroeid in een groen nest. Op mijn 18de besloot ik vegetariër te worden. Ik koos ervoor om gezond te leven en het is bovendien goed voor de dieren en het milieu. Mijn eerste vliegvakantie was in 1983 richting Kroatië, toen nog Joegoslavië. Ik was 22. Tijdens een avondwandeling langs de zee in Zadar, heb ik Anri ontmoet. Vakantieliefje!

Vakantieliefde

Na de vakantie schreef ik hem elke week een brief. Eén jaartje later, in de zomer van 1984, ben ik met vriendinnen terug naar Zadar gereisd. Spannend! Drie dagen onderweg met de auto van papa. Wat was Kroatië toen nog ver weg. Het was een prachtige vakantie. Toen ben ik echt verliefd geworden, op Anri, op Zadar én op Kroatië.

Nieuw leven

In de lente van 1985 zijn we getrouwd in België. We hebben er samen meer dan 25 jaar gewerkt en gewoond. Met onze twee kinderen, Jasmina en Marin, reisden we elk jaar in de zomer naar Zadar. Toen we beiden 50 werden, begon het plan te groeien om naar Kroatië te verhuizen. Steeds meer toeristen ontdekten het prachtige land. Het idee om een B&B te beginnen was snel gemaakt. In 2011 vertrokken we naar Zadar om er een nieuw leven te starten. Onze kinderen bleven in België wonen.

Kroatië

Griet en haar man Anri

Wat vind je het leukste aan het wonen in Kroatië?

Prachtige omgeving

Elke dag opstaan met zicht op zee. Gezonde lucht. Prachtige natuur. Eilanden. Bergen. Zon en aangename temperaturen. Onze groentetuin. De plaatselijke groenten- en fruitmarkt.

Met zijn allen zingen

Kroaten die zingen in groep, daar kan ik echt van genieten! Ik heb bewondering voor hun zangtalent. Geen feest zonder zingen. Zoals deze zomer toen de Kroatische voetbalspelers terugkwamen van de wereldbeker met een mooie tweede plaats. In de stad was een groot feest. Op het centrale plein werd de ganse avond gezongen. Kroaten zijn heel trots op hun land en hun sporters. Ze kennen ook vele liedjes uit het hoofd. Dan sta je daar midden in de mensenmassa en hoor je klein en groot meezingen. Een moment om nooit te vergeten.

Fruit en groente uit eigen tuin.

Wat vind je het moeilijkste aan wonen in Kroatië?

De taal

Het moeilijkst is de taal. Dit is natuurlijk één van de eerste dingen die je moet leren om je aan te passen aan het land. Ik geef toe dat dit bij mij nog veel beter kan. Kroatisch leren is echt het moeilijkste wat ik ooit gedaan heb. Ik doe mijn best en volg ook wel privéles en ik kan wel een gesprek volgen, maar o wee het spreken. Ik ben zo bang om fouten te maken.

Familie missen

Verjaardagen vind ik ook moeilijk. Dit is iets wat je met familie moet vieren. We missen onze kinderen maar het meest nog onze kleinzoon. Hij is nu 2 jaar en hij verandert zo snel.

Gelukkig zijn we supergezond en hebben we nog geen dokter nodig gehad. Maar ziek zijn is hier echt een probleem, zeker als je de ziekenzorg in België gewoon bent. Dokter en verplegers zijn vriendelijk en behulpzaam maar de omstandigheden waarin ze werken moeten dringend aangepast worden. Zwaar ziek zijn zou dan ook de enige reden zijn om terug naar België te keren.

Kroatië

De familie van Griet

Zijn er dingen die je niet had verwacht die heel erg tegenvielen?

Het papierwerk

Iets dat tegengevallen is? Daar moet ik eens over nadenken. Volgens mij is alles supergoed meegevallen en zijn we nog steeds dankbaar dat we de stap gezet hebben. Of misschien toch iets. Het geduld dat je hier moet hebben om alle papierwerk in orde te krijgen. We hebben het geluk dat Anri hier geboren is en dus de taal spreekt. Het heeft bijna een jaar geduurd voor alle documenten voor ons bedrijf in orde waren. Soms dachten we: hebben zie hier in de stad nu echt geen computers?

Omgang met de natuur

Nu ik erover nadenk zijn er toch een paar dingen waar ik me aan erger: Zoals overal met de auto naar toe rijden. Op zondag met de auto naar de kerk, terwijl ze een paar straten ver wonen. Geen rekening houden met fietsers in het verkeer. Roken op straat, op terras, op café. Het gebruik van plastiekzakjes.

Andere denkbeelden

Waar ik ook van geschrokken ben is de manier waarop ze over homo’s denken en praten. Anri heeft het opgegeven om met sommige van zijn vrienden hierover in discussie te gaan.

Welk advies geef jij aan iemand om zich snel thuis te voelen in het buitenland?

Wees zelf een goed voorbeeld

Ga op ontdekking in het land en leer het kennen. Fietsen, wandelen, stadjes bezoeken. Geniet van de goede dingen van het land, het mooie van de mensen. Pas je aan maar blijf jezelf.  Als je echt weet dat sommige dingen beter kunnen, wees dan een voorbeeld. Zoals afval sorteren, met de fiets naar de winkel, katoenen zakjes mee nemen naar de markt, minder vlees eten, dingen die we in België zo gewoon waren. Wij hebben geleerd dat het soms beter is te zwijgen in plaats van een discussie aan te gaan.

Kroatië

Prachtige natuur in Kroatië

Wil jij verblijven in Kroatië? Dat kan in de B&B van Griet en haar man!

B&B Kuća Bajlo

Kuća Bajlo is een vegetarische B&B, omdat we zelf vegetariër zijn en gezonde voeding heel belangrijk vinden. Toen we in België woonden, kozen we ervoor om zoveel mogelijk biologische en natuurvriendelijke producten te gebruiken. Voor ons sprak het voor zich dat we dit in onze B&B zouden doortrekken.

Zadar

Dalmatië is een smalle kuststrook gelegen in het zuidwesten van Kroatië. Zadar ligt aan de zee en centraal in Dalmatië, de perfecte uitvalsbasis om verschillende daguitstappen te plannen.

Belevenissen delen met onze gasten is het mooiste dat er is

Als het even kan, gaan we graag met onze gasten wandelen in de bergen, fietsen op de eilanden of zeilen naar de Kornati eilanden. We zijn zelf nog elke dag verwonderd over hoe mooi Kroatië wel is. Dit kunnen delen met onze gasten is toch het mooiste wat er is.

Bedankt Griet!

Bedankt Griet voor het delen van jouw verhaal en de tips om je sneller thuis te voelen in het buitenland!

Lees ook de verhalen van Gonnie, José, Marjolijn. Vind je het leuk om zelf mee te doen met deze rubriek en jouw verhaal te vertellen? Stuur me dan een bericht via contact@deemigratiecoach.nl of via de Facebookpagina van De Emigratiecoach.

Please follow and like us:
Vorig bericht
Hoe dankbaarheid je helpt om je sneller thuis te voelen
Volgend bericht
Naar het buitenland – een onvergetelijke ervaring!

Gerelateerde berichten

6 reacties. Reactie plaatsen

  • Het verhaal van Griet leest als een fairy tail en is het ook… Heel mooi hoe Aimée Griets verhaal hier weet weer te geven… We mochten van dichtbij de verhuis van Griet en Anri naar Zadar meemaken en telkens we bij hen op bezoek gaan voelen we het geluk en de liefde die er hangt! Griet en Anri en Zadar zijn onlosmakelijk verbonden met mijn man Koen die 5 jaar geleden plots is overleden. Ik ben hen dan ook heel erg dankbaar dat ze onze dochter Charlotte komende zomer de kans bieden om bijna een ganse maand bij hen te verblijven en te mogen meeproeven (letterlijk en figuurlijk) van hun leven daar en om op die manier ook dicht bij haar papa te kunnen zijn…

    Beantwoorden
  • Het was een eerste keer kennismaken met een B&B. Eigenlijk houden we er van om het tijdens onze vakantie ‘onder ons’ te houden. Family quality time. Geen nood aan omgaan met andere mensen. Ik was dan ook geschrokken en een beetje argwanend toen mijn echtgenoot B&B Kuca Bajlo voorstelde voor onze derde reis naar Kroatië. Het bleek een uitstekende keuze te zijn. Griet en Anri, hun B&B, de passie waarmee zij deze B&B runnen, de ongedwongen manier waarop ze met hun talrijke gasten omgaan, het heerlijke zelfbereide ontbijt (vegetarisch is nochtans echt niet ons ding), de BBQ, georganiseerde wandeltochten, het delen van hun vele tips waardoor je het beste haalt uit je uitstappen maakten ons eerste B&B avontuur onvergetelijk. Zo onvergetelijk dat we er maar blijven terug gaan!

    Beantwoorden
  • Wat een mooie reactie. Dankjewel Lieve.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu