Het verhaal van – Marjolijn over Amerika & Frankrijk

Geen reacties

In deze rubriek lees je iedere week een  persoonlijk verhaal van iemand die naar het buitenland verhuisde. Het blijft leuk om een inkijkje te krijgen in het leven van iemand anders. En ook leerzaam om te zien hoe anderen hun leven in het buitenland hebben opgebouwd. Aan de hand van een aantal vragen vertellen de deelnemers over hun leven in het buitenland en geven ze je tips hoe je je snel(ler) thuis kunt voelen in het buitenland. Deze week lees je het verhaal van Marjolijn, zij woonde in Amerika en nu in Frankrkijk.

1. Wanneer ben je naar het buitenland verhuisd en naar welk land?

Vertrokken als au pair

Ik ben op mijn 17e naar Amerika gegaan, als au-pair en heb daar ook gestudeerd, political science aan Georgetown university. Daarna weer terug naar Nederland waar ik Hogere Europe Studies heb gedaan en aansluitend aan de VU sociale wetenschappen, Cultuur, Organisatie en Management. In het kader van een Erasmus uitwisseling ben ik een half jaar naar Besançon gegaan om te studeren, daar ontmoette ik in 1996 mijn ex-man. In 2001 kwam ik terug om mij hier te vestigen, in 2004 zijn we getrouwd en in 2005 en 2006 kregen we onze kinderen, een jongen en een meisje, nu 12 en 13.

buitenland

Marjolijn en haar twee kinderen

 

Eigen bedrijf in Frankrijk

Van 2004 tot 2014 had ik mijn eigen bedrijf in de Franse Alpen, wat ik regelde vanuit Besançon (ik was veel van huis). Een bedrijf in sportieve begeleiding en een restaurant. In 2013 ben ik gescheiden maar we zijn buren gebleven met het oog op de opvoeding van de kids. Ik heb altijd lesgegeven aan de universiteit in Besançon waar ik gestudeerd heb, dit naast het hebben van mijn bedrijf. In 2014 verkocht ik het bedrijf en ben ik full time les gaan geven, aan diverse universiteiten, van Lyon tot Straatsburg maar m.n. in Besançon. Ook aan Business Schools en sinds 1 januari ben ik officieel Maitre de Conference aan de universiteit, wat zoiets is als lector in het Nederlands. Dit ben ik aan de Rechten en Economische Wetenschappen faculteit. Ik geef les in Political Science, Economie en Marketing, altijd in het Engels. Daarbij ben ik gemeenteraadslid en actief voor Amnesty International.

Reis om de wereld

Met de kinderen maak ik een reis om de wereld in etappes. Ik reis verder ook voor mijn werk omdat we uitwisselingsprogramma’s hebben met New York en Montreal. We hebben een Golden Retriever waar we dol op zijn en veel mee op pad gaan. Dit is mijn leven in een notedop.

Marjolijn

2. Wat vind je het leukste aan het wonen in het buitenland?

Dat je altijd anders bent en mensen dat interessant vinden en veel willen weten (niet dat ik mijzelf zo interessant vind hoor!). Ik woon nu bijna al langer in het buitenland dan in Nederland dus uiteindelijk weet ik niet meer echt hoe het is om in Nederland te wonen…Verder om van 2 walletjes te kunnen eten, te ‘profiteren’ van de tradities hier maar ook de tradities in Nederland. En als derde: dat mijn kinderen zo internationaal en dus open-minded opgroeien.

Ivy, De Golden Retriever van Marjolijn.

3. Wat vind je het moeilijkste aan wonen in het buitenland?

Het wonen in het buitenland heb ik geen moeite mee, het is een soort tweede natuur geworden om me aan te passen en met verschillende culturen moeiteloos om te kunnen gaan. Ik ben geen fan van de Fransen. Ik heb veel lieve vrienden, super collega’s en een geweldige ex-schoonfamilie. Maar de sombere mood van de Fransen en het navelstaren is iets wat me oprecht irriteert. Het ook niet openstaan voor ‘anders’ en nieuwe mensen, altijd erg de kat uit de boom kijken, vind ik oprecht jammer. Het niet spontane. Dit gezegd hebbende, vind ik Fransen wel erg loyaal en als je eenmaal met ze bevriend bent dan plukken ze de sterren voor je van de hemel. Ik vind Fransen vaak ook ingewikkeld, het moeilijk doen als het makkelijk kan. Niet pragmatisch. Ik vind ze wel erg gul, in alle opzichten.

4. Zijn er dingen die je niet had verwacht die heel erg tegenvielen?

Zie punt 3. Het heeft de band met Nederlandse vrienden (vaak ook in het buitenland wonend) wel versterkt, gek genoeg. En het scheidt ook het kaf van het koren. De echte vrienden blijven dat, waar je ook woont.

5. Welk advies geef jij aan iemand om zich snel thuis te voelen in het buitenland?

Probeer zoveel mogelijk deel te nemen aan lokale activiteiten. Clubjes of vrijwilligerswerk, de sportschool of lokale sportvereniging, en why not de gemeenteraad. Op scholen zijn er vaak veel initiatieven, sluit je daar bij aan, je zal sneller opgenomen worden als je je actief opstelt. Indien je introvert bent dan is Frankrijk een moeilijk land om te integreren, ze verwachten echt dat het van jou uitkomt, een enkeling steekt een hand uit maar vaak alleen als je binnengebracht bent door iemand die ze al kennen.

Bedankt Marjolijn!

Bedankt Marjolijn voor het delen van jouw persoonlijke verhaal en de tip aan mensen waardoor ze zich sneller thuis kunnen voelen in het buitenland.

Meer lezen? Lees ook de verhaal van Gonnie uit ItalieEsther uit Frankrijk  en José uit Portugal. Vind je het leuk om zelf mee te doen aan deze rubriek. Stuur me dan een bericht op contact@deemigratiecoach.nl.

Please follow and like us:
Vorig bericht
4 stappen om te voorkomen dat je in een zwart gat valt na je emigratie
Volgend bericht
Hoe dankbaarheid je helpt om je sneller thuis te voelen

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu