Hongarije

Hongarije – het verhaal van Alex en Martina

1 reactie

Verhalen van Nederlanders die naar het buitenland vertrokken. In de rubriek – Het verhaal van – lees je iedere maand een persoonlijk emigratieverhaal. Aan de hand van een aantal vragen geven ervaringsdeskundigen een inkijkje in hun emigratie en hun persoonlijke leven. Vandaag het verhaal van Alex en Martina, zij vertrokken in 2016 naar Hongarije.

1. Wanneer dacht je voor het eerst na over emigreren?

Al vele jaren hadden wij Martina en Alex de Ruijter – van Bijsterveldt de wens om op tijd te stoppen met werken in loondienst en dan iets te gaan doen wat we echt leuk vinden.

We zijn geen stil zitters en vinden het leuk om wat te doen in de recreatiesfeer met onze hobby’s erin verweven. Drie dagen per week gingen we wel met onze boot naar de Biesbos in Brabant en de boot moest ook in het verhaal voorkomen.

Ook mede gezien de enorme ontwikkelingen in de Nederlandse maatschappij waarvan wij vinden dat veel wat ons voor later beloofd is (denk aan eerder stoppen met werken en een mooi pensioen) ongeloofwaardig wordt. Daardoor hadden wij zoiets van we gaan nu genieten en we zien wel.

Alex en Martina

2. Hoe ben je begonnen met je voor te bereiden op Hongarije?

Al rond 2013 gingen we naar de emigratiebeurs om eens te kijken welke landen vertegenwoordigd waren en wat er allemaal bij zou komen kijken.

Onze droom was namelijk een huisje aan het water met wat grond en eventueel daarop een camping realiseren. De kinderen waren inmiddels het huis uit en dit was eigenlijk wel het moment om de switch te maken. We zijn allebei nog heel vitaal en uitstellen tot later hadden we al lang laten varen.

Op de emigratiebeurs liepen we toevallig een stand binnen van Hongarije en wat ons opviel waren de leuke huizenprijzen en toevallig kwam het werkgebied van deze makelaar overeen met de Biesbos. Er mocht gemotoriseerd gevaren worden op het Tisza meer en de natuur was prachtig. Het klimaat is heerlijk; lange zomers korte winters. Mensen met gewrichtsklachten komen op dit heilzame klimaat af. En de kuurbaden zie je tot in het kleinste dorp, er wordt nog volop gekuurd hier voor elke beurs een bad!

Hoe ging het verder na de emigratiebeurs?

We zijn er toen op vakantie geweest met de rugzak om te kijken dat iedere vakantieganger er goed kan reizen. Het was fantastisch qua vervoersmogelijkheden. In 2014 hebben we hier deze boerderij gekocht wat zonder deze makelaar nooit gelukt zou zijn. Soms gaat het wel zonder makelaar maar dan is het risico aan jezelf.

Ten eerste vanwege de taal die een van de moeilijkste ter wereld is en deze makelaar opende loketten die we nodig hadden om toch grond in het buitengebied te kopen wat normaal voor buitenlanders niet mogelijk is in Hongarije. Het bestemmingsplan moest worden aangepast en kronen betaald worden. Al gauw bleek dat hij met de goede contacten veel voor elkaar kon krijgen en dat zou handig zijn als we dus wat gingen ondernemen. De bureaucratie is hier enorm.

Bij de simpelste vergunningen bijvoorbeeld een visvergunning  zet je hier al vele handtekeningen, moet je de naam van je moeder vermelden en krijg je natte of droge stempels zoals ze dat hier noemen. De communistische manier van denken is nog altijd aanwezig en niemand doet iets uit eigen initiatief als dat handiger zou  zijn.

Hongarije

3. Wat vond je het makkelijkste aan de emigratie?

Al gauw bleek dat je in het toerisme alles het beste simpel kunt houden , een kleine dorpscamping en wat kamerverhuur gaat prima.  Je kan hier tenslotte best leven van een klein inkomen. Maar als je het groot aan gaat pakken wordt het een lange reis met waarschijnlijk een teleurstelling qua omzet. Veel grote campings zijn nog  gepacht van de staat of staan te koop. Onrendabel omdat het seizoen heel kort is, juli en augustus en de Hongaar weinig geld heeft voor vakantie. De meesten gaan niet dus je moet je richten op buitenlanders als doelgroep. Er hebben hier vele Nederlanders en Belgen een tweede huis die ook graag een gastenverblijf of camperplek verhuren. Dus veel concurrentie in jouw doelgroep.

Ons huis werd niet verkocht en na twee jaar hebben we het uit de verkoop gehaald. Het wordt nu verhuurd aan onze zoon en dat is heel fijn. Hij wil zich nog niet  nu al settelen met een eigen huis omdat hij nog wat wil rondkijken met zijn werk bij verschillende bedrijven in Nederland.

Dat kwam ons prima uit waarbij wij op koningsdag 2016  officieel zijn vertrokken naar Hongarije en onze baan  versneld eigenlijk hebben opgezegd. We gingen ervoor wat in een goed bui in februari is beslist. Dus  in 2016 geen 3 maanden verlof  zoals in 2015 maar definitief vertrekken.

In 2014 hadden we de drie gastenkamers opgeknapt in 4 weken tijd toen we het in september officieel gekocht hebben. In 2015 waren we er 3 maanden van alle opgespaarde vakantiedagen.

Nu in 2016 zou het onbetaald verlof worden maar zoals ik al vertelde we gingen zonder terug te keren.

In Hongarije

Daar aangekomen zijn we meteen naar de burgemeester gegaan op open spreekuur en gevraagd wat de verordeningen zijn als je een camping met kamerverhuur start. Dit werd een verhaal op papier in het Hongaars, dat kon niet worden vertaald terwijl er wel een tolk van het gemeentehuis bij zat die vloeiend Duits praatte en ons te word stond! Over 10 jaar is dit nog zo want de logica om dit even vertaald op voorraad te leggen ontbreekt hier. De burgemeester praat ook geen andere taal terwijl er al wel Engels gedoceerd wordt op school maar is iemand van een politieke partij.

Hongarije

4. Wat vond je het moeilijkste aan de emigratie?

Dat van die Hongaarse taal is en blijft het moeilijkste van de emigratie. Je kunt dit niet uit boeken leren want ze  spreken de 44 letters (wij hebben er 26 in het alfabet) totaal anders uit. Bovendien kan een woord op 4 verschillende manieren worden uitgesproken met dan een totaal andere betekenis.

Je leert het tijdens het boodschappen doen(woorden) en door met de mensen te praten. Om het goed te leren moet je er bijna zijn opgegroeid.

We hebben de financiële ruimte om de camping en de kamerverhuur klein te houden en dat is het meest winstgevend omdat de boekhouding dan ook eenvoudig door jezelf gedaan kan worden. De BTW wordt anders 27% en de boekhouders verdienen hier doorgaans meer dan de ondernemers met een camping.

Ook je PR is niet makkelijk omdat de doelgroep die in Hongarije op vakantie gaat  nou eenmaal klein is. Gelukkig  komen we in dit najaar in een televisieprogramma  op de Nederlandse tv die onze emigratie gevolgd hebben. Gemiddeld kijken daar 2 miljoen mensen naar dus dat wordt onze advertentie (toevoeging Aimee: de uitzending van ‘Ik vertrek’ met Alex en Martina wordt 2 september 2017 uitgezonden op de Nederlandse televisie).

De boekingen beginnen al aardig te lopen via een boekingssite en we genieten volop er is geen druk zolang we ons huis in Nederland verhuren.

5. Welke tip wil je meegeven aan toekomstige emigranten?

Wat ik als tip aan de  toekomstige emigranten mee zou willen geven is, kijk goed rond waar je in Hongarije zou willen wonen qua klimaat. Wij zitten tegen de poesta en hebben weinig regen, maar in de zomer is het soms droog en dor. Door de klimaatsveranderingen was 2015 toch groen en de winters zijn milder dan voorheen. Kijk ook goed waar je qua infrastructuur gaat wonen zodat je niet een half uur moet rijden om een supermarkt te vinden. In de korte winter kan je toch insneeuwen en zit je hier en daar geïsoleerd op het platteland. Niet alles is hier goedkoop! Levensmiddelen zijn dezelfde prijs als in Nederland bijvoorbeeld. Bij Hongarije denkt men vaak dat alles goedkoop is, niet dus.

Neem je geen makelaar informeer je dan goed via mensen die er al geruime tijd wonen alvorens te kopen. Het lijkt hier soms wel 50 jaar terug in de tijd. En hier in ons dorp leven de mensen erg relaxed.

Maar alles is er van dienst tot product in de winkel, van  goede tandartsen en  goede privéklinieken waar je voor 60 euro  een complete medical check –up kan krijgen. Vooral veel pensionado die hier hun pensioen zonder belasting laten overkomen hebben hier een mooie financieel leefbare oude dag. De laatste jaren groeit deze toestroom enorm wat iets zegt over het financiële klimaat in Nederland. Ook met het vliegtuig vlieg je binnen 2 uur van Eindhoven, Rotterdam of ander vliegveld zo hier op Debrecen of Boedapest, een prachtige wereldstad.

Wij blijven voorlopig nog even en we zien Hongarije nu in een ijltempo moderniseren.

Hopelijk wordt het geen Nederland maar behoud het zijn cultuur.

6. Wat je zelf nog wilt toevoegen of aandacht wilt geven.

Als je ons wil volgen dat kan via Facebook :Natuurcamp-inn Tisza-To

Of via onze website www.natuurcamp.com.

Bedankt!

Bedankt Alex en Martina voor het delen van jullie persoonlijke emigratieverhaal! Wil je meer lezen? Lees dan ook de verhalen van onder andere Jasmijn, Esther en Nanja.

Heb jij ook emigratieplannen en wil je daarover eens van gedachte wisselen? Nemen dan contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl. Ook is er een besloten FB groep voor mensen die dromen van of plannen maken om te emigreren.

Please follow and like us:
Vorig bericht
Wat ik doe als ik in Nederland ben
Volgend bericht
Help, een noodgeval! 6 tips om je voor te bereiden

Gerelateerde berichten

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu