Keuzestress – waarom keuzes maken zo moeilijk is

Geen reacties

Je denkt na over emigreren. Het idee om naar het buitenland te gaan kan leuk en spannend tegelijkertijd zijn. In deze beginfase zullen over het algemeen positieve emoties zoals enthousiasme en opwinding overheersen. Je bent bezig met een bijzondere stap in je leven. Je kijkt er naar uit. Alles kan nog. En dat is meteen ook een valkuil. Als alles nog kan en je veel keuzes hebt, weet je misschien ook niet zo goed waar mee te beginnen.

Het is belangrijk niet te blijven hangen in dromen, maar je ideeën om te gaan zetten in acties. En daar hoort het maken van keuzes bij. Neem je geen beslissingen dan blijf je hangen en kom je niet vooruit. Zolang je geen keuze maakt, blijf je twijfelen. Om met je ideeën aan de slag te gaan is de tijd daar om keuzes te gaan maken.

Keuzes maken is nodig;

  • Het geeft je focus en daardoor gebruik je je energie gericht
  • Het geeft je inzicht inzicht
  • Je weet wat je prioriteiten zijn
  • Je blijft in beweging

 

Weet wat je wilt

Keuzes maken is echter niet gemakkelijk. Bij het beslissen wat noodzakelijk, belangrijk of niet belangrijk is, kan het zijn dat je niet durft te kiezen. Het idee ‘kies je voor het één, dan kies je niet voor het ander’, kan je parten spelen waardoor je blokkeert en helemaal geen keuze maakt.

De eerste stap is in ieder geval om te weten wat je wilt. Waarom wil jij emigreren, wat zijn jouw drijfveren? In het blog ‘Van emigratiedroom naar actie‘ geef ik je tips om erachter te komen wat voor jou belangrijk is. Als je weet wat jouw prioriteiten zijn kun je deze als uitgangspunt nemen voor je beslissingen.

Keuzes maken blijft moeilijk, waarom eigenlijk?

Ook als je weet wat je wilt is het soms moeilijk om keuzes te maken. Waarom is dat eigenlijk?

Mensen hebben een voorgeprogrammeerde angst om te verliezen.

Hier komt een interessante theorie bij kijken die gaat over verliesaversie. Dit begrip komt uit de psychologie en wordt tegenwoordig veel toegepast bij marketing. Het komt er in het kort op neer dat iets verliezen meer pijn doet dat iets winnen. Als we kiezen voor het één, kiezen we niet voor iets anders. We ‘verliezen’ iets. En dat doet pijn. Sterker nog: we hebben meer en langer last van wat we verliezen dan vreugde van datgene dat we winnen. Daarom kiezen (en verliezen) we dus liever niet. Twee filmpjes waarin het principe wordt uitgelegd vind je hier:

https://www.youtube.com/watch?v=g83efRRrRfA (kort)

https://www.youtube.com/watch?v=eWzluybe-ow&t=43s (iets langer)

Tips om kiezen makkelijker te maken

Zoals gezegd is het om vooruit te komen wel nodig dat je keuzes maakt. Met de volgende tips maak je het jezelf wat makkelijker:

1) Wees je ervan bewust dat keuzes maken nodig is

2) Weet wat je wilt en houd je einddoel in gedachten

3) Zet sommige ideeën in de koelkast, maar kies er één waar je als eerste mee aan de slag gaat.

4) Kom in actie. Neem die beslissing.

Meer emigratietips kun je hier aanvragen.

Conclusie

Om met je emigratiedroom aan de slag te gaan is het nodig keuzes te maken en beslissingen te nemen. Dit is niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk.

Heb jij moeite met het nemen van beslissingen omtrent je emigratieplannen? Stuur me dan een berichtje op contact@deemigratiecoach.nl en ik neem contact met je op.

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
error
Vorig bericht
Emigreren betekent ook afscheid nemen
Volgend bericht
Net geëmigreerd: hoe is dat? – Ilse vertelt

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu