Droom

Maak je droom waar. Met deze 10 tips lukt het je!

Daar stond hij dan, Duncan Laurence. Zichtbaar geëmotioneerd en uitzinnig van vreugde. Hij kuste de glazen microfoon en zei: ‘This is for never giving up on your dream, this is for music’. Zijn droom kwam uit.

‘Wij’ wonnen het Eurosongfestival. Ik keek vol trots naar de televisie en voelde een traantje prikken. Niet eens zozeer vanwege de overwinning, maar vanwege de woorden van Duncan. Wat hij zei over je droom waarmaken en dat je nooit mag opgeven, raakte mij.

Ik zag voor me hoe hij jarenlang had moeten ‘bikkelen’, had moeten vechten om zijn droom waar te maken. Hoe hij in de goot was beland voor zijn droom. Geen idee of dit waar is hoor, maar ja ik heb een levendige fantasie … 😉 En daar was het moment waar het allemaal ‘goed’ kwam. Zijn droom kwam uit.

Ik dacht na over de dromen in mijn eigen leven. Eén droom die ik had was om ooit in het buitenland te gaan wonen. Ik wilde het lef en de moed hebben om dat te doen. Om het avontuur aan te gaan en iets groots te doen in mijn leven. In 2015 was het zover en daar zal ik altijd trots op zijn.

Allemaal hebben we dromen, maar hoe laat je die nou uitkomen?
Hoe maak je een droom eigenlijk waar? Wat is er voor nodig? Ik geef je hieronder 10 tips die mij helpen bij het realiseren van mijn dromen.

‘Wij’ wonnen het songfestival

Tip 1 – Weet wat je droom is

Dit klinkt misschien als een inkopper, maar het is niet altijd even duidelijk wat je droom is. Soms heb je geen droom, of lijkt het alsof je geen droom hebt. Misschien is jouw droom weggestopt onder de lagen van alle dagelijkse beslommeringen. Of heb je jouw droom weggestopt omdat je denkt dat het toch niet lukt, of in je omgeving word je niet gestimuleerd in je droom, dus laat je het maar zitten.

Laat je droom naar bovenkomen en onderzoek hem.

Droom
Hoe ziet jouw droom eruit?

Tip 2 – Neem de beslissing

Neem de beslissing dat je je droom gaat waarmaken. Je hoeft nog niet te weten hoe je dat gaat doen. Maar de allerbelangrijkste stap is om een beslissing te nemen.

Tip 3 – Bedenk meerdere scenario’s

Bedenk scenario’s hoe je droom kunt waarmaken. En scenario is een mogelijke manier waarop je je droom kunt waarmaken. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Hoe meer scenario’s je bedenkt, hoe groter de kans dat je droom uitkomt. Schrijf drie of vier mogelijke manieren uit.

Tip 4 – Maak een actieplan

Deel je grotere droom op in haalbare doelen. Als je droom te groot lijkt kan dit je overweldigen. Het risico is dan dat je niks doet. Dan kun je voorkomen door kleinere stappen te bedenken die je wel overziet.

Toen ik ‘serieus’ aan de gang ging met mijn emigratiedroom, liep ik op een gegeven moment vast. Ik was bang en kon het niet meer overzien. Liep vast en vond het niet meer leuk om erover na te denken. Ik realiseerde me dat ik het veel te groot in mijn hoofd maakte en veel te belangrijk, alsof mijn hele leven samen zou vallen met dit moment. Ik heb toen wat afstand genomen en gekeken op welke manier ik het wat kleiner kon maken. Toen ik me bedacht dat we altijd terug konden gaan, kon ik het wel aan om de plannen verder uit te werken.

Een actieplan bestaat uit de acties die nodig zijn om je doel te behalen. Dit kan een overzicht zijn van alle zaken die je moet regelen en uitzoeken. een actieplan is gedetailleerder dan een scenario.

actieplan
Maak een actieplan

Tip 5 – Zoek gelijkgestemden

Verzamel mensen om je heen die je steunen. Praat met mensen die je begrijpen en die je motiveren om je droom waar te maken. Het is natuurlijk hartstikke fijn als je directe omgeving je met alles steunt. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Familie en vrienden kunnen je plan ‘gek’ vinden. ‘Zou je dat nou wel doen…?’ Of ze manipuleren je, of maken je ‘bang’, omdat ze je niet willen laten gaan. Dat gebeurt bij emigratieplannen nog wel eens. Realiseer je dat het jouw droom is het niet die van hen. Zoek naar mensen die ook zo’n droom hebben en vind daar steun en support.

Droom
Omring je met mensen die je optillen

Tip 6 – Begin aan je droom!

Begin met het uitvoeren van je droom. Informeer wat er voor nodig is. Tip 4 gaat over het maken van een actieplan. Neem ook echt die eerste stap. Het heeft geen zin om te blijven dromen zonder daadwerkelijk actie te ondernemen. ‘A dream without action is just a wish’.

Tip 7 – Zet door

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Bij het waarmaken van je droom kom je geheid voor lastige momenten te staan. Dingen die tegenvallen, plannen die niet doorgaan etc. Er zit maar 1 ding op en dat is niet opgeven.

In de media verschenen na de overwinning van Duncan de verhalen van hoe hij 2.5 jaar lang het liedje bijschaafde. En er verder aan werkte en weer doorging om het helemaal goed te maken. Hij zette door, net zolang totdat het voor hem helemaal af was.

Bord
Geef niet op!

Tip 8 – Spreek je droom uit

Als jij een droom hebt en je houdt hem voor jezelf is het makkelijker om voor jezelf goed te praten als het nog niet is gelukt. De mens zit wat dat betreft zo in elkaar dat ons eigen (onder)bewustzijn ons voor de gek kan houden. Excuses die we hebben waarom we de benodigde stappen niet zetten vinden we vaak zelf heel logisch, omdat het ons eigen brein is dat ons dit vertelt. We geloven wat we onszelf vertellen, of het nou waar is of niet.

Als jij hardop uitspreekt naar anderen toe wat jouw droom is, kun je je niet meer verschuilen achter jezelf. Je wordt gedwongen verantwoordelijkheid te nemen over wat je wilt bereiken. Dat zet je aan tot actie.

Het is spannend om met je droom naar buiten te komen. Je hoeft het ook niet meteen te doen, maar realiseer je dat het delen van je droom je kansen vergroten om hem waar te maken.

Megaphone
Spreek je droom uit. Houd hem niet voor jezelf.

Tip 9 – Geloof dat je het kan

In navolging op punt 8: het is voor je bewustzijn spannend als je dromen gaat waar maken. De inspanning en de risico’s zijn niet favoriet bij ons brein. Die houdt liever alles bij het oude. Het zal dan ook gaan tegensputteren. Gedachten als ‘dit kun je niet’, ‘dit kost te veel tijd’ en ‘wie ben jij om dit te doen’ zullen bij je opkomen.

Of merk je dat je steeds iets aan het uitstellen bent? Kijk dan eens eerlijk naar jezelf en onderzoek waar dit door komt.

Gelukkig kun je je gedachten trainen en ze er toe zetten te geloven dat jij dit kunt en je zult zien dat het dan ook gaat gebeuren.

Tip 10 – Geniet!

Geniet van de weg die je aflegt voor je droom. Geniet van de tussentijdse successen die je behaalt en de groei die voorafgaat aan het halen van je droom.

Je droom waarmaken doe je voor jezelf. En als het dan zover is, als het gelukt is dan is dat zo mooi. Kijk maar naar die stralende Duncan. Dat beeld sprak boekdelen. Ik had hier graag een grote foto van hem geplaatst, maar dat gaat niet vanwege de autersrechten. Wel een link naar een artikel over hem in Hart van Nederland. Daar zie je ook zijn blijdschap.

Heb jij een droom die te maken heeft met jouw leven in het buitenland? Ik kan je daar bij helpen. Neem contact met me op voor een gratis gesprek en je krijgt meteen persoonlijke tips.

Please follow and like us:
Vorig bericht
5 eerste hulp tips bij een te lange to-do-lijst!
Volgend bericht
Frankrijk is een prachtig land – alleen jammer van die Fransen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu