Laat ik maar meteen met de deur is huis vallen: het leven is niet altijd geweldig als je geëmigreerd bent. Je bent niet altijd happy. Het lijkt misschien allemaal fantastisch: je bent je droom achterna gegaan, je zit op een fantastisch nieuwe plek, je bent de liefde achterna gegaan. Wat de reden ook was: je hebt een mooie en bijzondere stap gezet, met de nodige positieve verwachtingen.

Maar helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Na je emigratie kom je er pas achter wat verhuizen naar het buitenland écht betekent. Na verloop van tijd weet je dat je sommige dingen niet gegaan zoals je gehoopt had. Enkele voorbeelden:
• Vrienden maken is moeilijker dan je denkt
• Je voelt je (financieel) afhankelijk van je partner
• Je huis voelt niet als een thuis
• Het contact met de achterblijvers verloopt niet zoals je wilt
• Je hebt last van heimwee

Als je eerlijk tegen jezelf bent, voel je je helemaal niet zo happy. Wat een mooi avontuur had moeten worden valt tegen. En om dit toe te geven is niet makkelijk. Zeker ook niet omdat je omgeving er vaak geen begrip voor heeft. Je wilde toch zelf zo graag naar het buitenland vertrekken? Weet in ieder geval dat je hier niet de enige bent. Veel mensen krijgen hier in meer of mindere mate mee te maken.

Opmerking: in onderstaande tekst verwijs ik naar Nederland als land van herkomst, maar dit kan natuurlijk ook een ander land zijn.

happy

9 aandachtsgebieden na emigratie

Je goed voelen in het buitenland is niet een kwestie dat 1 ding op orde moet zijn en dan is alles goed. ‘Happy’ zijn na een emigratie vraagt op meerdere gebieden in je leven aanpassing en flexibiliteit. Om je plek helemaal te vinden in het buitenland en je ‘gelukkig’ te voelen is het nodig om de volgende gebieden optimaal tot uiting te laten komen.

1. Sociaal leven
2. Familie en gezinssituatie
3. Werksituatie
4. Rol in de maatschappij
5. Contact met ‘achterblijvers’
6. Heimwee
7. Taal
8. Je huis als thuis
9. Ontspanning, hobby en vrije tijd.

Als je problemen ervaart na je emigratie of je niet goed voelt, komt dat vaak doordat 1 of meerdere van deze gebieden niet aansluit bij wat jij wilt. Of dat een van die gebieden tegenvalt in tegenstelling tot wat je verwacht had. En dat zorgt voor wrijving of spanning in je leven. Hieronder beschrijf ik ze alle negen uitgebreider.

1. Sociaal leven

Een verhuizing naar het buitenland is een behoorlijke aanslag op je sociale leven. Je laat vrienden, familie, collega’s en kennissen achter en belandt in een nieuwe omgeving. Misschien ken je al iemand op de nieuwe plek, maar de kans is groot dat je sociaal gezien helemaal opnieuw begint. En hoewel de gewenste mate van contact voor iedereen anders is, is het weer opbouwen van je sociale leven een belangrijke stap. Belangrijk voor je integratie en het kunnen aarden in je nieuwe omgeving. Uiteindelijk hebben we allemaal behoefte aan menselijk contact.

Het opbouwen van een nieuw sociaal leven kost tijd en energie. In de praktijk kan het erg tegenvallen hoeveel tijd en energie. Ook kan blijken dat de mensen in je nieuwe omgeving helemaal niet zo openstaan voor ‘nieuwkomers’ zoals jij.

2. Familie/gezinssituatie

Hier vallen verschillende dingen onder die te maken hebben met je gezin. Hoe is de emigratie voor je gezin. Wat betekent het voor je kinderen. Maar ook de relatie die je hebt met je partner. Een verhuizing naar het buitenland heeft natuurlijk effect op je gezin. Zeker als je met kinderen emigreert zul je je in eerste instantie om hen bekommeren. Scholen zoeken en nieuwe vriendjes maken, de taal leren etc. Kinderen zijn over het algemeen flexibel, maar als je kind om wat voor reden dan ook niet kan wennen dan heeft dat een effect op jouw gezin.

Als je met een partner verhuist ben je in het begin meer op elkaar aangewezen. Samenhangend met je nieuwe sociale situatie ben je meer op elkaar aangewezen. Het is heel speciaal om deze stap met elkaar te kunnen delen. Een veel voorkomend ‘probleem’ is echter de verandering in onderlinge afhankelijkheid. Als meereizende partner heb je bijvoorbeeld je baan opgezegd en moet je wennen aan het feit dat jij geen eigen inkomen hebt. Dit wordt soms nog versterkt als je geen werkvergunning hebt en dus ook niet mag werken.

3. Werksituatie

Hoe is je werksituatie nu je geëmigreerd bent. Heb je werk, mag je werken en doe je het werk wat je het liefste wilt? Dat zijn vragen die bij dit onderwerp horen. Heb je het werk dat je graag zou willen hebben. Of neem je genoegen met een baan die niet bij je past omdat je niks anders kunt vinden vanwege bijvoorbeeld de taal. Het kan ook zijn dat je diploma’s niet herkend worden en dat je daarom iets anders met gaan doen. Of eerst weer in de schoolbanken moet voordat jij het werk kunt doen dat je ook in Nederland deed.

4. Rol in de maatschappij

Vandaag liep ik door een park en zag een hele grote boom. Zijn wortels waren dik en liepen de grond in. Op sommige plekken kwamen ze aan de oppervlakte om vervolgens weer stevig de grond in te gaan. Toen ik het zag moest ik aan dit blog denken. Hoe sta jij in de maatschappij… Ben je stevig geworteld en heb je je plek gevonden? Heb je activiteiten en bezigheden die je verbinden met de omgeving om je heen?

Mocht je nog niet geworteld zijn loop je het risico je een buitenstaander te worden. Je hebt nog niet je eigen plek gevonden en voelt je misschien wat verdwaalt. Je bekijkt de wereld als het ware van een afstandje. En misschien voel je die afstand ook wel letterlijk als je bijvoorbeeld nog niet geaccepteerd bent, of als je veel cultuurverschillen ervaart.

5. Contact met de ‘achterblijvers’

‘Natuurlijk houden we contact’… hoe vaak zal het bij het afscheid niet gezegd zijn. Helaas kan dit in realiteit erg tegenvallen. Zeker na verloop van tijd wordt dit gewoon minder. Uit het oog uit het hart… En dit gaat zeker niet altijd bewust! Contact onderhouden wordt moeilijker door bijvoorbeeld:
• Afstand: je kunt niet overal meer bij zijn. Je beste vriendin is jarig en jij kunt er niet bij zijn.
• Tijdsverschil: dagschema’s lopen niet meer gelijk. Als jij aan je ontbijtje zit gaat de rest van de wereld naar bed… je kunt dan minder makkelijk bellen of Skypen met iemand omdat de tijden zo uit elkaar liggen.

Maar ook emotioneel kan er afstand ontstaan. Je durft misschien niet alles te vertellen over het leven dat je nu leeft. Misschien uit angst dat het thuisfront dat niet op prijs stelt. Of je weet dat je familie niet achter jouw keuze stond en vind je het daarom moeilijk om te vertellen hoe het gaat. Zeker als het wat slechter met je gaat. Het kan ook zijn dat je niet over alles meer op de hoogte wordt gehouden. Je mist feestjes en belangrijke gebeurtenissen waardoor je het idee krijgt dat je er niet helemaal mee bij hoort.

Happy

6. Heimwee

Als je verhuist naar het buitenland kun je niet zomaar teruggaan. Je bent vertrokken met het idee om een nieuw leven op te bouwen. Alleen al vanwege praktische zaken is het niet mogelijk om terug te gaan. Ook dan kan heimwee de kop op steken. Heimwee na een emigratie komt veel voor. Het is een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt, maar wat zeker wel bestaat. En het is niet zo gemakkelijk op te lossen, want je gaat niet zomaar even terug. Je kunt het niet voorkomen, maar wel beter mee om leren gaan.

7. Taal

Eén van de meest ingrijpende ‘dingen’ bij het wonen in een nieuw land en iets waar je constant mee in aanraking komt is ‘de taal’. Alles is taal. De communicatie met de mensen om je heen. De contacten op de school van je kinderen. Een praatje op straat, nieuwe vriendschappen, begrijpen waar je heen moet, uitleggen aan de arts waar je last van hebt en dat is nog maar een kleine greep uit de voorbeelden. Je ontkomt niet aan de taal. De taal spreken is ontzettend belangrijk bij het opbouwen van een nieuw leven.

Als dit achterblijft, kan dit gevolgen hebben voor de aansluiting die je hebt met de mensen om je heen. Zij verstaan jou niet en jij hen niet. Je mist dan een groot stuk van communicatie over en weer met je omgeving. Ook kan het moeilijker zijn om je emoties te uiten. Juist in een periode waarin je veel emoties doormaakt.

8. Je thuis voelen

Voel je je thuis waar je nu woont? Is je huis al een thuis? Fysiek ben je nu verhuisd. Toch duurt het soms voordat je huis ook echt een thuis wordt. Geef aandacht aan je huis en zorg voor een goede basis, waar je je helemaal prettig voelt.

Maak van je huis een thuis.

9. Ontspanning, hobby en vrije tijd.

Emigreren is niet niks. Het vraagt veel van je. Op praktisch niveau en op emotioneel niveau. Er komt een hoop op je af en zeker in het begin is er veel te regelen. Neem je voldoende tijd om te ontspannen. Een mooie manier waarop je dat kunt doen is tijd te besteden aan je hobby’s. Wat deed je in Nederland en heb je dat weer opgepakt nu je verhuisd bent? Gun jezelf genoeg ‘me-time‘.

Zorg dat je weer happy wordt!

Als jij je niet happy voelt na je emigratie is de kans groot dat 1 of een aantal van bovenste gebieden niet is zoals je het graag zou willen. Je ‘nieuwe’ leven is nog niet in balans. En dat is wel nodig om je op je gemak te voelen in je nieuwe situatie.
Doe de test! Ga voor jezelf na hoe jij er voor staat. Geeft alle negen gebieden een cijfer tussen 0 en 10 Een 0 betekent dat je heel erg ontevreden bent over dit gebied en een 10 betekent dat je heel tevreden bent. Kijk eens naar je cijfers. Welke schieten uit naar boven en welke naar beneden? Deze laatste gebieden kunnen wel wat extra aandacht gebruiken om meer balans te brengen in je leven na de emigratie.

Wil jij eens met mij van gedachten wisselen over jouw situatie? Neem dan contact met me op voor een gratis brainstormsessie. Voor meer tips en informatie kun je de Facebookpagina van De emigratiecoach volgen.

Please follow and like us:
Niet happy na je emigratie? Werk aan deze 9 levensgebieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.