‘Zeg nooit ‘nooit’’ is een veel gehoorde uitspraak als je verzucht iets noooooiiiit meer te doen. En toch ga ik dit vandaag zeggen: ik ga nooit meer in een land wonen waar ik de taal niet van spreek. In het buitenland wonen is echt een hele mooie ervaring en heeft mijn leven ontzettend verrijkt. Maar die taal…

Eén van de meest ingrijpende ‘dingen’ bij het wonen in een nieuw land en iets waar je constant mee in aanraking komt is ‘de taal’. Alles is taal. De communicatie met de mensen om je heen. De contacten op de school van je kinderen. Een praatje op straat, nieuwe vriendschappen, begrijpen waar je heen moet, uitleggen aan de arts waar je last van hebt en dat is nog maar een kleine greep uit de voorbeelden. Je ontkomt niet aan de taal. Zeker niet als je van plan bent ergens langer te verblijven. Het is ook niet voor niets een van de meest gehoorde adviezen aan emigranten in spé: leer de taal!

 

taal

10 nadelen van een nieuwe taal

Doordat een taal zo doordringt in je leven is het ook zo belangrijk dat je er mee uit te voeten kunt. Ik gaf al een paar voorbeelden, maar hier zet ik tien nadelen op een rij van de taal niet goed spreken.

1. Je verstaat de mensen niet (en zij jou ook niet). Toch lastig als dat wel is wat je wilt.
2. Het is heel vermoeiend. Je oren tuiten en je hoofd bonkt van alle nieuwe woorden.
3. Dingen regelen kost meer tijd en energie (maak maar eens een afspraak bij de garage en ga dan uitleggen dat je auto een raar geluid maakt…)

Ik heb eens samen met mijn man een video-opname gemaakt van onze auto toen hij een heel raar geluid maakte. Het lukte mij niet om uit te leggen wat er aan de hand was. Dat filmpje hielp uiteindelijk om het probleem te vinden.

4. Je voelt je dommer dan je bent. Ik zeg soms maar niks omdat ik niet weet hoe ik iets moet zeggen. Het lijkt dan misschien of ik het allemaal niet snap. Op zo’n moment voel ik me best ‘dom’.
5. Je vergist je in tijdsafspraken. Cijfers zijn ook een hele uitdaging in de taal. En het is mij dus regelmatig gebeurd dat ik of te vroeg of te laat op een afspraak kwam.
6. Praten is niet hetzelfde als schrijven. Ook weer een aspect van de taal. Kom je er mondeling nog wel uit, moet je ineens iets gaan schrijven…


7. Je kunt je ongenoegen moeilijk uiten. Ik schreef al dat emoties uiten extra lastig is. Soms als de dingen tegenzitten, wil je gewoon even duidelijk zeggen wat je ergens van vindt. Dat lukt dan dus niet.
8. Je kind moet je helpen met de taal. ‘Nee, mama zo spreek je dat niet uit hoor…’
9. Alles gaat langzamer. Even snel iets regelen op het postkantoor. Het kan zo 10 minuten langer duren omdat je staat te hannesen en te hakkelen.
10. In groepen ben je de ‘stille wille’. Als je 1 op 1 met iemand spreekt kun je ook goed naar het gezicht en de mond kijken en andere non-verbale signalen. Maar in een groep is dit veel minder, gaat alles nog sneller. Dat is echt een uitdaging.

Geen nieuwe taal meer!

In het Frans maak ik me inmiddels redelijk uit te voeten. Maar ik moet er niet aan denken om ergens te wonen waar ik de taal helemaal niet van spreek, zoals Rusland of Japan. Ik zou het niet meer kunnen opbrengen om een nieuwe taal te leren. Gelukkig blijft er voor mij genoeg over met de vijf talen die ik wel spreek, mocht het avontuur weer gaan kriebelen.

Dit blog is overigens niet bedoeld om je te weerhouden van verhuizen naar een nieuw land of een avontuur aan te gaan. Want het is het absoluut allemaal waard! Onderschat alleen het belang van de taal niet en geef het een prominente plek in je voorbereidingen.

Wat lijkt jou het moeilijkste aan het leren van een nieuwe taal? Laat het me weten in een reactie onderaan dit blog.

Wil jij meer weten over emigreren? Heb je zelf plannen om naar het buitenland te gaan en wil je daarover eens van gedachte wisselen? Stuur me dan een berichtje op contact@deemigratiecoach.nl. Of kijk op de Facebookpagina van De Emigratiecoach.

Please follow and like us:
Oh nee, niet nog een nieuwe taal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.