Oost West Thuis Best – Voel je weer thuis!

Geen reacties

Je thuis voelen

Voor mij is me thuis voelen heel belangrijk. Ik ben graag thuis. Ik houd er van om in mijn eigen vertrouwde omgeving te zijn, met mijn eigen spullen. Dan voel ik me veilig en op mijn gemak. Ik heb ooit noodgedwongen bij iemand in huis gewoond en dat vond ik echt niet fijn. Ik miste mijn eigen ruimte en was heel blij dat ik daarna weer een huisje voor mezelf vond. Een huisje dat ik mijn eigen thuis kon maken.

Jouw eigen plek

Ik denk dat voor veel mensen een ‘thuis’ belangrijk is. Het is de basis waar vanuit je je omgeving leert kennen. Het is de plek waar je je kunt terugtrekken als je daar behoefte aan hebt. Die je kunt inrichten naar jouw smaak. Een thuis waar jouw waarden en normen gelden. Je thuis voelen gaat verder dan alleen je fysieke huis. Als je naar het buitenland verhuist komt hier nog een cultureel aspect bij.

Als je verhuist dan kom je in een nieuw huis terecht. En meestal voelt dit niet meteen aan als thuis, daar gaat tijd overeen. En soms komt dat gevoel helemaal niet. In het blog van vandaag ga ik wat dieper in op welke niveaus je je thuis kunt voelen en geef ik je tips wat jezelf kunt doen om je (meer) thuis te voelen.

Wat maakt een thuis?

Het is goed om te beseffen dat je thuis voelen verder gaat dan alleen je fysieke huis. Er zijn verschillende aspecten die hierbij meespelen.
• Mentaal
• Je fysieke huis
• Je directe omgeving (tuin, straat, buurt)
• Het land en de cultuur

Deze aspecten spelen allemaal een rol in de mate waarin jij je thuisvoelt.

Waar zit je met je gedachten?

Afscheid nemen van je oude thuis

Al ben je verhuisd naar een nieuwe omgeving, je gedachten zijn nog niet altijd mee. Het kan zijn dat je in gedachten nog in Nederland bent of bij je oude huis. Naast het verwelkomen van je nieuwe omgeving, neem je tegelijkertijd afscheid van je oude omgeving. Het is niet zo dat je van de ene op de andere dag gewend bent. Als je veel aan Nederland blijft denken en je hebt last van heimwee, lees dan dit blog over heimwee.

Stress

De periode voor een verhuizing is vaak stressvol. Er moet veel geregeld worden op praktisch vlak. Er wordt afscheid genomen van de omgeving en van de mensen die achterblijven. Het is spannend om weer ‘opnieuw te beginnen’ en nieuwe mensen te leren kennen.

thuis

Waar zit jij met je gedachten?

Je fysieke huis

Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij vrij snel thuis voelde in het huis waar ik nu woon. En echt goed uit leggen waar dat door kwam is moeilijk, maar het had in ieder geval te maken met de kleuren in huis. De blauwe luiken (zo typisch Frans) en de gele gordijnen aan de binnenkant. De bloemen in de tuin en de hele uitstraling van het huis sloot aan bij wat ik prettig vind.

Je kunt niet altijd kiezen

Het kan natuurlijk ook anders zijn. Dat hoe het huis eruit ziet niet bij je past. Als je verhuist naar het buitenland heb je niet altijd de keuze om een huis te kiezen wat helemaal bij je past. Je werkgever biedt je bijvoorbeeld een paar huizen aan en daar moet je er maar 1 van kiezen. Of ben je 1 keer op een neer gegaan om huizen te kijken en moest er snel besloten worden.

Een extra bijkomstigheid is dat veel mensen die naar het buitenland gaan in eerste instantie een huis gaan huren. Hierdoor kun je je huis maar beperkt aanpassen aan jouw wensen. Je kunt niet de muren verven of de keuken verbouwen. In mijn geval huur ik zelfs gemeubileerd en ‘moet ik het doen’ met de meubels die er al in staan.

Je directe omgeving

Het thuisgevoel gaat verder dan alleen je huis. Je directe omgeving is hierbij ook heel belangrijk. Hoe goed ken je de buurt, de mensen die er wonen. Ben je al bekend met de winkeltjes, restaurantjes, maar ook kun je weer je hobby’s en sporten beoefenen in je nieuwe omgeving. Kun jij de dingen doen waar je je prettig bij voelt op de plek waar je nu woont?

Help, waar is mijn dochter?

Toen ik net in Grasse woonde wist ik hier helemaal niks. Zonder TomTom kon ik niet mijn dochter uit school halen. Ik had het echt niet kunnen vinden. En ik voelde me toen helemaal niet thuis, ik voelde me ontheemd. Het idee dat ik niet precies wist waar mijn dochter haar school was maakte me heel verdrietig. Nu drie jaar later is dat helemaal anders. Ik rijd overal heen en heb echt het idee dat ik de omgeving hier nu ken. Dat draagt bij aan mijn gevoel van ‘me thuis voelen’.

thuis

Leer je omgeving kennen!

Het land waar je woont

Ook dit speelt mee bij de mate waarin jij je thuis voelt. Wonen in een ander land brengt geheid cultuurverschillen met zich mee. Dat waar jij zo gewend aan bent en waar je waarschijnlijk niet eens meer over nadenkt, kan ontzettend verschillen met wat je nu om je heen ziet. Dat wat voor jouw vertrouwd is gaat er nu anders aan toe. Dat maakt je onzeker, je weet niet goed wat je wel of niet moet doen. Dingen die voor iedereen vanzelfsprekend lijken zijn dat voor jou niet.

Ik vond bijvoorbeeld dat hele ‘kusgedoe’ hier in Frankrijk in het begin heel lastig. Wie kus je nou wel en wie niet. En hoeveel kussen geef je nou precies. Ik voelde me niet op mijn gemak en me hierin ook niet thuis.

Tips om je meer thuis te voelen

Deze tips werken het beste als je eerst voor jezelf nagaat op welk aspect je je het minste thuis voelt. En neem dan de tip die daar het beste bijpast.

1) Breng je gedachten een paar keer per dag consequent naar je nieuwe huis en omgeving. Zeg het eventueel hardop: ‘Dit is waar ik nu woon. Dit is mijn nieuwe huis’. Accepteer, laat toe dat dit nu je plek is. Neem je huis bewust in je op.

2) Maak je fysieke huis meer eigen. Maak een hoekje waar jij je helemaal thuis voelt. Schilder een muur in jouw favoriete kleur. Koop nieuwe glazen, kussens of andere woonaccessoires die jou een goed gevoel geven.

Het zit soms in echt kleine dingen. Zo kocht ik een tijdje geleden een nieuwe theepot en daar ben ik echt heel blij mee. Ik geniet er iedere keer van en voel me thuis. Dat komt denk ik omdat ik mezelf gunde iets in huis te halen wat ik echt heel mooi vond.

thuis

Maak een hoekje waar jij je thuis bij voelt.

3) Ga de omgeving verkennen. Lopend, fietsen of met de auto. Trek erop uit. Bezoek winkeltjes, cafeetjes of andere locaties in de buurt. Ga op zoek naar plekken die je aanspreken. Ga eens een paar keer naar dezelfde bakker en kijk om je heen. Maak een praatje. Vergroot je thuisgevoel. Zorg dat je bekend raakt met je omgeving.

4) Ga de verbinding aan met de nieuwe cultuur. Dit kun je doen door lokale mensen te ontmoeten, te kijken wat er in de gemeente wordt georganiseerd en daar ook naar toe te gaan. Nodig je buren eens uit voor een drankje.

5) Ontspan. Verhuizen is een spannende, vermoeiende en stressvolle periode. Gun jezelf de rust om hiervan bij te komen. Hoe beter jij je voelt, hoe makkelijker je aan je thuis kunt werken.

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens

Een nieuw thuis heb je niet zomaar geregeld. Je hebt wel een huis, maar dat is niet automatisch een thuis. Daar komt meer bij kijken. Wat is voor jou belangrijk om je thuis te voelen? Ik hoor het graag in een reactie onderaan dit blog.

Mocht je naar aanleiding van dit blog contact willen hebben om te kijken hoe jij je meer thuis kunt voelen? stuur me dan een bericht op contact@deemigratiecoach.nl of via de Facebookpagina van De Emigratiecoach. Ik kom graag met je in contact.

Vorig bericht
Hup aan de slag! Het belang van een baan in het buitenland
Volgend bericht
Eerste hulp na emigratie – Pak die verbandtrommel!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu