Op naar succes! 5 tips om van je emigratie een groot succes te maken

Geen reacties

In het buitenland wonen kan een hele mooie ervaring zijn. Het is voor velen een droom die uitkomt. Op zoek naar meer rust en ruimte, nieuwe culturen en mensen, voor de liefde. Duizenden Nederlanders vertrekken jaarlijks naar het buitenland om daar een nieuw leven te beginnen. Maar hoe maak je van zo’n buitenlandervaring een succes? Of je nu tijdelijk in het buitenland woont of ‘voor altijd’ hoe zorg je ervoor dat je echt kunt genieten van deze bijzondere stap?

Tip 1 – Bereid je goed voor

De eerste stap voor een fijne tijd in het buitenland begint al voordat je daadwerkelijk vertrokken bent. Met je voor te bereiden op je verblijf in het buitenland leg je de basis voor je latere geluk en het succes van je emigratie. ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ is niet voor niets een bekend spreekwoord en dat geldt ook voor emigreren.

Hoe kun je je het beste voorbereiden? Ik heb het nu niet over de praktische zaken die je van te voren moet regelen, maar meer over zaken waar je later, in het nieuwe land veel aan hebt.

De taal

De taal. Dit zal je vast niet verbazen. De taal is en belangrijk onderdeel van de communicatie met de mensen om je heen. Als je de taal niet spreekt kun je je niet verstaanbaar maken. Begrijp je minder. Kost het je meer moeite om dingen te regelen in je nieuwe thuisland etc. Neem taallessen voordat je emigreert. Investeren in de taal betaalt zich dubbel en dwars terug.

Contact onderhouden

Denk na over hoe je contact wilt onderhouden met ‘de achterblijvers’. Van te voren gaan we er vaak van uit dat het contact allemaal goed blijft, dat we elkaar regelmatig spreken. In de praktijk blijkt dit toch niet vanzelf te gaan. Het kan geen kwaad daar van tevoren al met elkaar over te praten. Spreek bijvoorbeeld een vast contactmoment af of maak een specifieke ‘Whats app’ groep aan.

Leer je land kennen

Verdiep je in het land waar je heengaat. Wat voor politiek systeem heerst er, welke cultuurverschillen zijn er met Nederland, hoe is het zorgsysteem etc. Op internet vind je tegenwoordig veel informatie. Ook zijn er veel Facebookgroepen van Nederlanders in een bepaald land, waar je je vragen kunt stellen. Juist als je naar een land gaat dat je al denkt te kennen. De landen dichtbij (denk aan de Europese Unie) blijken nog wel eens meer te verschillen van Nederland dan gedacht. Als je dat niet verwacht is de ‘schok’ des te groter.

Hoe zit het met de financiën?

Bekijk je financiële situatie voor en na emigratie. Hoe sta je er nu voor en hoe straks? Schat zo goed mogelijk in hoeveel geld je in de nieuwe situatie te besteden hebt. Wellicht ga je van 2 naar 1 salaris of verandert er iets anders belangrijks in je uitgaven- en inkomstenpatroon.

Geldzorgen hebben is nooit fijn, maar in het buitenland kan het je belemmeren om zoveel mogelijk te genieten van je omgeving. Je hebt ook vaak meer uitgaven omdat je meer uitstapjes wilt maken om de omgeving te ontdekken, omdat je naar Nederland wilt reizen om familie en vrienden te zien, je gaat meer uit om sociale contacten op te doen. Spaar in Nederland al zoveel mogelijk geld om een buffer te hebben in het buitenland.

Betrek je kinderen erbij

Als je kinderen hebt, bereidt hen ook voor op de verhuizing naar het buitenland. Zorg dat de emigratie voor hen ook een succes wordt.

Succes
Een goede voorbereiding is het halve werk!

Tip 2 – Gebruik je positieve energie

De eerste periode in het buitenland is bijzonder. Je bent nog helemaal ‘fris’ in je nieuwe land. Vaak overheerst in deze weken een bepaalde euforie. Je hebt het toch maar gedaan. Alles is nog leuk en nieuw. Deze periode wordt ook wel ‘de wittebroodsweken’ genoemd.

Meteen na je emigratie

Een kenmerk van deze tijd is dat je over een grote mate van positieve energie beschikt. En die kun je goed gebruiken voor om een aantal basiszaken te regelen die bijdragen aan je succes:

 • Verken je nieuwe omgeving zodat je je snel thuisvoelt
 • Maak nieuwe kennissen en vrienden
  • Geef een welkomstparty
 • Regel je administratie. Zowel de afronding met Nederland als alle dingen in het buitenland
 • Bereid je voor op een noodgeval. Niemand zit te wachten op een noodgeval, maar als je je er op voorbereidt wordt het minder erg als het je wel overkomt.
  • Maak kennis met een huisarts voordat er wat aan de hand is
  • Zoek een tandarts (en eventuele andere specialisten die je verwacht nodig te hebben).
  • Zet belangrijke adressen in je navigatiesysteem
  • Zoek een garage in de buurt waar je met autopech naar toe kunt gaan
  • Kijk of je ergens een reservesleutel van je huis kunt achteraten
Gebruik je positieve energie!

Tip 3 – Rust uit

Na de eerste opwinding gaat je houding veranderen. Je komt in rustiger vaarwater terecht. Je zult merken dat sommige dingen normaler worden, dat je er niet meer zo heel veel geregeld hoeft te worden. Dit kan een periode zijn waarin je meer behoefte hebt aan rust en ontspanning. Je hebt de afgelopen tijd veel geregeld, zowel voor als na je emigratie. Het kan voelen als een marathon die je net hebt gelopen. Je hebt die eindstreep gehaald en nu kun je bijkomen. Neem die tijd ook want er zullen weer nieuwe dingen op je pad komen die weer aandacht gaan vragen.

Het is een echte rollercoaster!

Naar het buitenland verhuizen is een echte rollercoaster waar ook verschillende emoties met mee spelen. Nu je wat meer rust in je dagelijkse leven hebt komen die emoties wat makkelijker naar de voorgrond. Houd hier rekening mee.

Neem tijd om te rusten en te ontspannen na je emigratie.

Tip 4 – Laat je verwachtingen los

Voordat je naar het buitenland vertrok had je een droom. Je had een bepaald beeld hoe je leven er in het buitenland uit zou zien. Wellicht gebaseerd op je ervaringen tijdens de vakantie, of gebaseerd op verhalen van andere mensen. Nu woon je er zelf en merk je hoe jouw nieuwe thuisland écht is. Er zijn geheid dingen die anders gaan dan verwacht, die tegenvallen. Er zullen teleurstellingen zijn, dingen die moeilijker gaan dan verwacht.

Richt je op wat er wél is

Vaak hebben deze teleurstellingen te maken met verwachtingen die we hebben van onszelf, maar ook over andere mensen. Of met onverwachte cultuurverschillen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Vrienden maken is veel moeilijker dan verwacht.
 • De school van de kinderen valt tegen
 • Het huis wat ik huur valt tegen
 • Je blijkt wel heel erg afgelegen te wonen
 • De taal is moeilijker dan verwacht
 • Je mist Nederland veel meer gedacht
 • Mensen die langs zouden komen, komen niet
 • Er is geen werk te vinden

Het beste is om je verwachtingen los te laten. Het beeld wat je van te voren had aan te passen aan de realiteit van alledag. Succes ervaar je door niet vast te houden aan iets wat niet is, maar door je te richten op wat er wel is en daar volop van te genieten.

Tip 5 – Werk aan je succes op de lange termijn

Na de eerste hectische periode en de rustigere periode daarna komt de tijd om na te denken hoe jij je leven op de langere termijn in het buitenland wilt inrichten. Hoe zie jij jezelf over een jaar? Vraag jezelf af op welke gebieden jij je verder wilt ontwikkelen. Wil je de taal beter spreken, je vriendenkring verder uitbouwen, je financiële situatie verbeteren?

Hoe ziet je leven er over een jaar uit?

Vorige maand schreef ik een blog waarin ik laat zien hoe het kan dat je in een situatie terecht komt waar je niet in wilt komen. En toch overkomt het je. Dit komt doordat veranderingen soms zo langzaam gaan dat je ze niet door hebt. Niemand wil dit. Om dit te voorkomen is het van belang alert te blijven of je nog tevreden bent. En zo niet dat je hier tijdig stappen in onderneemt.

Succes
Hoe staan jouw pionnen er over een jaar bij?

Maak van jouw emigratie een succes!

In het buitenland wonen is een bijzondere ervaring. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je gezin. Het is een verrijking van je leven en een ervaring die niemand je meer afpakt. Het allerliefste wil je natuurlijk dat dit een mooie, goede ervaring is 🙂 Een echt succes!

Meer weten over hoe je van jouw emigratie een succes kunt maken? Vraag dan het gratis ebook op ‘3 geheime tips om je thuis te voelen in het buitenland‘.

Please follow and like us:
Vorig bericht
Emigreren naar Mallorca – Het verhaal van Erna
Volgend bericht
5 dingen die ik zeker doe als ik in Nederland ben

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu