Stel, je partner krijgt een mooie baan aangeboden in het buitenland. Het is een prachtige kans voor jullie. Jij staat wel open voor een nieuw avontuur. Zo gezegd, zo gedaan. Jullie vertrekken vol enthousiasme naar het buitenland. Jij hebt je baan opgezegd en kijkt uit naar je nieuwe leven. Je weet nog niet precies wat je gaat doen, maar dat zie je dan wel. Je gaat eerst lekker genieten van deze bijzondere stap en trouwens; er is voorlopig genoeg te regelen. Maar na een tijdje kom je erachter dat je wereldje toch wel klein is geworden. En je daardoor afhankelijk bent geworden van je partner. Je bent niet meer die zelfstandige, onafhankelijke vrouw die de hele wereld aankan. Aan de buitenkant zie je het misschien niet, maar diep van binnen weet jij het… Je bent té afhankelijk geworden van je partner.

Geen eigen werk, geen eigen inkomen

Natuurlijk gebeurt het niet in 1 nacht dat je ineens afhankelijk bent van je partner en je je daarbij niet langer prettig voelt. Dat gaat geleidelijk aan. Eén van de belangrijkste oorzaken is het feit dat je in het nieuwe thuisland geen werk hebt. En geen eigen werk betekent geen eigen inkomen.

Redenen waarom je niet meteen weer gaat werken:
• Je gaat voor de kinderen zorgen
• De administratie moet eerst op orde gemaakt worden
• Je krijgt geen werkvergunning
• Je wilt eerst genieten
• De diploma’s die je hebt zijn in je nieuwe land niet geldig
• Je vindt geen geschikte baan

Je gevoel van vrijheid ebt weg

De eerste tijd geniet je van deze nieuwe vrijheid. Je zit in de wittebroodsweken van je emigratie, maar dan begint het te knagen. Je leven lijkt zo fantastisch, maar je bent niet gelukkig. Wat eerst zo ideaal leek is dat niet meer.

• Je voelt je niet meer nuttig
• Je wilt je vak weer uitoefenen
• Je mist de intellectuele uitdaging
• Je mist collega’s
• Je mis dagelijkse structuur in je leven

Té afhankelijk van je partner

En op een dag realiseer je je dat je te afhankelijk bent geworden van je partner. Hij is degene die het geld verdient. Hij heeft de leuke collega’s en maakt van alles mee op zijn werk. In sommige landen gaat het zelfs zo ver dat alleen hij een bankrekening mag openen. Dat je jouw man moet vragen of hij een telefoonabonnement voor je af wil sluiten omdat alleen hij mag tekenen.

• Je bent financieel volledig afhankelijk van de inkomsten van je man
• Je sociale leven komt via je partner in de vorm van zijn collega’s en vrienden
• Nieuwtjes hoor je via je partner die wel buiten de deur komt
• Je hebt wellicht geen eigen vervoer en bent ook daarvan afhankelijk van je partner
• Jij maakt ‘niks’ mee en je partner wel

Impact op je leven

Deze ontstane afhankelijkheid raakt je als vrouw. In je waardigheid en hoe jij jouw plek in de wereld ziet. Zeker als je altijd zelfstandig bent geweest. Als je altijd je eigen boontjes hebt gedoopt, je eigen inkomen hebt verdiend. Er vindt een verschuiving plaats van binnen. En die verschuiving brengt de nodige risico’s met zich mee.

Het lijkt misschien in het begin allemaal niet zo erg. Maar op de lange termijn veranderen je gevoelens. De basis van de zelfstandigheid die je altijd hebt gehad wordt langzaam kleiner. En daarmee voel je je ook ‘kleiner’ worden. Je houdt je meer in, je geeft wat minder tegengas (in je relatie). Want hé, je zit wel ergens ver weg zonder sociaal vangnet, dus ja wat kan je nou ondernemen…

afhankelijk

Voorkomen is beter dan genezen

Je bent echt de enige niet die zichzelf ergens onderweg verloren is. Dat accepteren is al een hele goede stap. Wees je daarnaast bewust dat je wat aan je situatie kunt doen. Voorkomen is beter dan genezen. Met de volgende tips kun jij voorkomen dat je ongelukkig wordt in je te afhankelijke situatie.

1. Wees je bewust van het feit dat je afhankelijker wordt van je partner. Denk hier voor het vertrek naar het buitenland al over na.

2. Onderschat de gevolgen van je situatie niet. Denk niet ‘oh dat zal wel meevallen’ of ‘dat zie ik later allemaal wel’. Dat zijn echt valkuilen waar je invalt door de roze bril die je in het begin op hebt.

3. Denk na over de lange termijn. Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn: wil je weer werken, wat is daar voor nodig etc. Hoe bouw je weer een sociaal leven op?

4. Praat met je partner. Neem hem mee in jouw gedachten. Vertel hem wat belangrijk voor je is. Zoek samen naar een oplossing.

5. Zorg voor een eigen netwerk. Zowel op sociaal als zakelijk vlak. Maak je eigen vrienden. Zoek (vrijwilligers)werk of begin een eigen bedrijf vanuit huis. Ps. denk je aan een het starten van een online business, maar weet je niet hoe je dat moet doen. Neem dan eens contact op met Merel Westenberg, coach voor online ondernemers.

6. Maak een actieplan. Als je weet wat jij nodig hebt op de lange termijn maak dan een plan op welke manier je dat kunt doen. Denk hierbij aan het zoeken van (vrijwilligers)werk, een sportclub, het laten omzetten van je diploma’s etc. Alles wat nodig is om een zelfstandig leven te leiden in het buitenland.

Wees eerlijk naar jezelf toe

Mocht je toch in de situatie komen dat je niet gelukkig bent. Wees dan eerlijk naar jezelf toe. Erkennen dat dit zo is, is niet makkelijk, maar wel nodig om weer vooruit te komen. Vanuit daar kun je kijken wat jij daar aan kunt doen. En zorgen dat jij weer die zelfstandige vrouw bent die vol enthousiasme naar het buitenland vertrok.

Hoe is jouw situatie nu je in het buitenland woont? Herken je iets van bovenstaande punten en wil je daar eens over praten? Stuur me dan een bericht op contact@deemigratiecoach.nl of via de Facebookpagina van De Emigratiecoach.

Please follow and like us:
Voorkom dat je té afhankelijk wordt van je partner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.