Terug naar Nederland? 6 mogelijke oorzaken.

2 reacties

Afgelopen jaar vertrokken er weer duizenden Nederlanders naar het buitenland. Op zoek naar een beter leven, hun droom achterna. Maar waar je eigenlijk niet zoveel over hoort is de groep die op redelijke korte termijn weer terugkeert. Waarom doen ze dat eigenlijk? Wat beweegt iemand die al die moeite doet om te emigreren en huis en haard achterlaat om vervolgens weer terug te keren naar Nederland?
Hoe komt het dat je eerst vol enthousiasme naar het buitenland vertrekt om vervolgens binnen ‘no-time’ weer terug te keren? Daar zijn een aantal redenen voor die ik in dit blog graag belicht.

1 – Werk

Het werk zit erop

De meest bekende oorzaak om terug te keren naar Nederland is de expat waarvan de werkperiode in het buitenland verloopt. De taak zit erop, je keert weer terug naar het moederbedrijf in Nederland. In dit geval weet je van te voren meestal dat het einde van je buitenlandperiode er aan komt. Dit wil overigens niet zeggen dat de terugkeer daardoor makkelijker is. Misschien niet zo onverwacht, maar daardoor niet per se makkelijker.

Geen inkomen meer

Inkomen heb je nodig om van te leven. Het wegvallen van je inkomen kan een reden zijn om terug te keren naar Nederland. Een tijdje terug werd Griekenland hard getroffen door een financiële crisis en dat had directe gevolgen voor het toerisme. De toeristen bleven namelijk weg en veel hoteleigenaren, eigenaren van b&b’s, restauranthouders en vele anderen ondervonden daar de gevolgen van. Ook de Nederlanders in Griekenland.

Het kan ook voorkomen dat je ontslagen wordt bij het bedrijf waar je in dienst bent. Een reorganisatie gooit roet in het eten. Of die lang beloofde contractverlening blijft uit. Ja, wat doe je dan? Ga je terug naar Nederland of niet?

Het kan ook zijn dat je helemaal geen werkvisum krijgt. Een tijdje is dat misschien wel leuk, maar op het gegeven moment gaat het kriebelen. Dan wil je weer aan de slag en komt de omhoog of jouw toekomst wel in het buitenland ligt.

Andere werkgerelateerde omstandigheden

Als jij de taal van het land waar je woont niet spreekt. Dan is het lastig om werk te vinden, of werk te vinden op jouw eigen niveau. Dit kan een reden zijn om weer terug te keren naar Nederland en daar aan de slag te gaan. In navolging daarop: Nederland is een van de weinige landen waar zoveel parttime banen zijn. In veel landen bestaat dit concept helemaal niet. Als je niet fulltime wilt werken kan dat een reden zijn om terug te gaan.

2 – Heimwee

Heimwee kennen we vooral van (jonge) kinderen die uit logeren gaan. In het ergste geval wordt de logeerpartij of vakantie voortijdig afgebroken. En verdwijnt de heimwee weer. Heimwee na emigratie bestaat echter ook en komt vaker voor dan je denkt. Maar terug naar huis is dan niet zo gemakkelijk.

Toch kan het gebeuren dat je terug naar Nederland verlangt. Dat je niet kunt wennen, dat je ongelukkig bent (en blijft). Dat de situatie onhoudbaar wordt en de keuze wordt gemaakt om naar Nederland terug te keren.

Terug

Heimwee komt ook voor na emigratie.

3 – De liefde (is over)

Je bent voor de liefde naar het buitenland vertrokken. We kennen allemaal wel de mooie en romantische verhalen van verre liefdes. Kijk maar, naar het Tv-programma ‘Grenzeloos Verliefd’ en je wordt meegezogen in wereldse liefdesverhalen. Diezelfde liefde kan echter ook overgaan. En dan? Blijf je in het land waar je naar toe ging of besluit je terug te gaan?

Scheiding

Een scheiding kan ook leiden tot terugkeer naar Nederland. Wat als je gezamenlijk toekomst aan duigen valt? Ik moet er wel eerlijk bijzeggen dat terugkeer na een scheiding niet zo eenvoudig is, zeker niet in het geval dat er kinderen bij betrokken zijn.

Verliefd op een Nederlander

Maar het kan ook anders gaan. Dat je in het buitenland woont en verliefd wordt op een Nederlander die in Nederland woont. Een omgekeerde emigratie voor de liefde. Dat is natuurlijk een hele fijne reden om weer terug te gaan naar het land waar je oorspronkelijk vandaan komt.

Terug

De liefde is over. Ga je terug naar Nederland?

4 – Een cultuurschok die maar niet overgaat

Het lukt je niet om te wennen. Je voelt je maar niet thuis. Je probeert van alles, maar het lukt niet om te aarden. Het idee dat je van te voren had blijkt helemaal niet te kloppen. De cultuurverschillen breken je op. Je emigratie pakt heel anders uit dan je verwacht had. Het integreren lukt niet.

Zelf ben ik de laatste tijd heel erg bezig geweest met het Franse schoolsysteem. Hoewel ik wist dat het anders zou zijn (over het algemeen wat strenger), bleek het voor mijn dochter toch moeilijk om te aarden op de publieke school. Wij vonden gelukkig een alternatief voor haar, maar als dat niet was gelukt was dit zeker een reden geweest voor mij om terug te keren naar Nederland.

5 – Voor de achterblijvers

Toen je naar het buitenland vertrok liet je familie en vrienden achter. Deze kunnen later een reden vormen om weer terug te keren. Je ziet daarbij vooral een verdeling tussen ‘voor de kinderen’ en ‘voor de ouders’.

Terug naar Nederland voor je kind

Niet alle kinderen emigreren mee. Oudere kinderen die studeren of al werken kiezen ervoor om in Nederland te blijven. In sommige gevallen blijven ook jongere kinderen achter. Zij kiezen er bijvoorbeeld voor om bij hun andere ouder te gaan wonen om zo in Nederland te blijven. Wat de reden is, feit blijft dat een kind of meerdere kinderen niet meegaan naar het buitenland.

Als het dan minder goed gaat met je kind. Bijvoorbeeld door ziekte of door stress dan kan dat een reden zijn om als ouder terug te keren. Of je mist je kind zo erg dat er voor jou geen andere optie is om weer terug te keren. Ik ken persoonlijk een vrouw die haar 15-jarige zoon zo vreselijk miste dat zij na een paar maanden Italië weer terugkeerde naar Nederland.

Terug naar Nederland voor je ouders

Een veelgehoorde zorg van Nederlanders in het buitenland is de zorg voor hun ouders. Zolang het met iedereen goed gaat zijn de afstanden vaak goed te overbruggen. Maar op het moment dat je ouders ouder worden en meer behoefte krijgen aan hulp, wordt dat steeds moeilijker. Je schuldgevoel gaat knagen, je wilt er voor ze zijn, je weet nooit hoe lang je nog van elkaar kunt genieten. Reden genoeg om te besluiten teug te keren naar Nederland. Of wat ik ook veel zie gebeuren is dat mensen van ver weg terugkomen naar Europa. Spanje is toch een stuk korter vliegen dan Australië.

Terug

Wat als het niet meer zo goed gaat met je ouder wordende ouders?

6 – Vanwege ziekte

De gezondheidszorg in Nederland is over het algemeen van een hoog niveau. Dat kun je niet van alle landen in de wereld zeggen. Als je eigen gezondheid achteruit gaat zet dat je wel aan het nadenken. Ook hiervoor geldt dat alles goed gaat het prima toeven is in het buitenland, maar wat als dat niet meer zo is? Dat wordt nog versterkt door een aanwezig sociaal netwerk en je kunnen uiten in de Nederlandse taal.
Geen makkelijke beslissing

Wel of niet terug naar Nederland?

De beslissing om terug te keren naar Nederland wordt over het algemeen niet lichtzinnig genomen. Net als dat de meeste mensen niet van de een op de andere dag vertrekken is over deze beslissing ook goed nagedacht. Er komen praktische zaken bij kijken zoals werk en huisvesting, maar ook de emotionele kant speelt een belangrijke rol. Je bent tenslotte niet voor niet in eerste instantie vertrokken.

Terugkeren moet je ook niet onderschatten. Het is vaak nog moeilijker dan vertrekken. Er bestaat zelfs een term voor: Reverse Culture Shock.

Heb jij wel eens nagedacht over een terugkeer naar Nederland? Ik hoor het graag in een reactie onderaan dit blog.

Please follow and like us:
error
Vorig bericht
6 Mythes over emigreren naar het buitenland
Volgend bericht
Met 10 minuten per dag je sneller thuisvoelt in het buitenland

Gerelateerde berichten

2 reacties. Reactie plaatsen

Hi Aimee, goed overzicht! Ik zie nog 2 andere kindgerelateerde redenen om terug te gaan
– als je kind in het buitenland niet de juiste hulp kan krijgen met bijvoorbeeld autisme, dyslexie of hoogbegaafdheid. In veel landen is daar zeker buiten de grote steden weinig support voor.
2- je kind gaat naar de (middelbare) school. Voor veel expats kan dat een reden zijn om terug te gaan. Tijdens de middelbare school willen ouders vaak liever niet verhuizen en gaan dan terug naar Nederland. Of in landen waar het onderwijs niet zo goed is of goed onderwijs heel duur is, besluiten mensen daarom terug te gaan.
Groetjes!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu