Wachtkamer

Zit je in de wachtkamer? Zo ga je er mee om.

Geen reacties

Je hebt besloten te emigreren en gaat plannen maken. Het moment tussen het nemen van deze beslissing en de daadwerkelijke emigratie is een boeiende en spannende periode. Je gaat vol enthousiasme aan de slag met je plannen en voorbereidingen. Maar soms kun je niet verder met het uitvoeren van je plan. Je moet ergens op wachten. Je wilt wel vooruit, maar je bent er nog niet. Je zit in ‘de wachtkamer’.

Waarom in de wachtkamer?

Er zijn verschillende reden waardoor je  in de wachtkamer kan zitten:

 • Je wilt eerst je huis verkopen voordat je gaat
 • Je hebt daar nog geen baan/inkomen gevonden
 • Je wacht op goedkeuring van je baas/bedrijf
 • Je hebt nog niet genoeg geld gespaard
 • Je wilt dat je kinderen ouder zijn en zelfstandig kunnen ‘achter’ blijven
 • Je wacht op je visumaanvraag
 • Je wordt ziek

Zo gooide bij mij een burn-out de planning door de war. De beslissing was min of meer genomen toen ik te maken kreeg met burn-out klachten. En ik moest eerst gaan werken aan mijn gezondheid voordat ik onze emigratieplannen weer serieus kon oppakken. De plannen werden tijdelijk in de ijskast gezet.

Wachtkamer

Gevoelens die je parten kunnen spelen

Wat de reden ook is, het feit blijft dat je wilt emigreren, maar je op dat moment nog niet kunt gaan. Soms duurt deze periode kort, maar soms ook lang. Veel langer dat je wilt. In de wachtkamer zitten is niet fijn. Gevoelens waar je mee te maken kunt krijgen zijn:

 • Ongeduld: je wilt door met je droom waarmaken en dat lukt zo niet
 • Angst: betekent uitstel misschien afstel? Je wordt bang dat het er misschien nooit van komt
 • Frustratie en boosheid: waarom wil niemand dit huis kopen?!
 • Twijfel: moet ik dit of dat nog wel doen nu ik toch wegga?

Zo twijfelde ik heel erg of ik nog een nieuwe baan moest gaan zoeken. Ik wist dat ik in mijn baan niet meer op de goede plek zat (die burn-out was een duidelijk signaal)  en op zoek wilde naar iets anders. Maar ja waar zou ik die moeite nog voor doen? Een nieuwe baan zou me in het begin veel energie kosten en die kon ik beter gebruiken voor mijn emigratieplannen.

 • Schaamte: wéér krijg je die vraag vanuit je omgeving ‘wanneer jullie nou eens gaan?’ Tja dat weet je zelf ook niet (meer). Misschien durf je er daardoor ook minder over te praten. Ben je bang dat mensen je toch niet meer geloven.

Zes tips om het beste te maken van deze periode

Hoe kun je deze periode zo aangenaam mogelijk doorkomen? Op welke manier zorg je ervoor dat de tijd in de wachtkamer geen verloren tijd is. Hoe blijf je positief en vol vertrouwen dat jouw emigratie echt wel komt.

1) Houd het einddoel voor ogen. Vergeet niet waar je naar toe werkt en hoe jouw droom eruit ziet. Maak eventueel een mooi moodboard met jouw plannen erop uitgewerkt, met foto’s van jouw favoriete omgeving en hang die ergens op.

2) Accepteer je gevoelens en emoties. Ze horen erbij. Geef ze een een plekje in dit hele proces.

3) Ga door met je voorbereiden. Deze periode is natuurlijk heel erg geschikt om je op van alles voor te bereiden. Neem taalles, spaar geld, verdiep je in de cultuur van het land. Lees er boeken over etc.

Wil je meer tips om je te kunnen voorbereiden? Vraag dan de 100 emigratietips op.

4) Zoek gelijkgestemden. Zoek naar mensen die in een zelfde situatie zitten. Jullie begrijpen elkaar en daar kun je steun uit halen. Je kunt met elkaar praten over dingen die anderen niet begrijpen.

5) Blijf in beweging. Zorg dat je niet helemaal tot stilstand komt in je huidige situatie. Blijf nieuwe vriendschappen aangaan, ga toch wel op die sportclub, zoek die nieuwe baan. Je leven gaat gewoon door. Blijf beslissingen niet uitstellen omdat je gaat emigreren.

6) Blijf genieten: de periode voor je emigratie is een bijzondere periode. Als je eenmaal geëmigreerd bent, komt hij nooit meer terug. Blijf ervan genieten ook al duurt het allemaal langer dan je zou willen.

De wachtkamer

De meeste mensen die naar het buitenland verhuizen hebben er in meer of mindere maten mee te maken. Het is een periode van vooruitkijken naar de toekomst die je voor jezelf (en je gezin) in gedachten hebt. Mocht deze periode voor jouw ‘te lang’ duren, gebruik dan bovenstaande tips om er zoveel mogelijk uit te halen als je kunt.

Heb jij ook emigratieplannen en wil je daarover eens van gedachte wisselen? Neem dan contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl. Ook is er een besloten FB groep voor mensen die dromen van of plannen maken om te emigreren.

 

 

 

 

Please follow and like us:
Vorig bericht
Hoe stel je doelen die je ook echt haalt?
Volgend bericht
Emigreren betekent ook afscheid nemen

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu