Vandaag eens een iets ander blog dat wat je van mij gewend bent. Het heeft niet zozeer met emigreren te maken, maar geldt voor iedereen die nu voor een zomervakantie staat. Al heeft het er wel indirect mee te maken want de zomervakantie hier is zooooooo lang. Wel 9 lange weken. Al zijn er landen waar de schoolvakantie nog veel langer duurt. In Italië en Spanje volgens mij wel 3 maanden.

Hoe lang duurt die zomervakantie?

De eerste vakantie hier had mijn dochter nog geen vriendjes. En ik had me helemaal niet gerealiseerd hoe lang 9 weken eigenlijk is. En om eerlijk te zijn kon ik haar na 2 weken al achter het behang plakken. Zonder te overdrijven: er zijn heel wat ruzies geweest in die vakantie.

Dat kwam onder andere door:

• Ik had niks voorbereid. Geen leuke uitjes, geen dagplanning. Ik dacht dat het allemaal wel vanzelf zou lopen. Ik zou op de dag zelf wel kijken waar ‘we’ zin in hadden.
• Er was geen dagstructuur. Niet op een vaste tijd opstaan, niet op vaste tijden eten, geen regelmaat in het kijken van TV en het gebruik van de Ipad.
• Ik, die in die ‘chaos’ ook nog tijd voor mezelf wilde hebben.
• Een onverwachte hitte die we niet gewend waren

Eén keer en nooit meer!

Het werd uiteindelijk één lange brei van dagen zonder structuur met onuitgesproken wensen en behoeften. Een kind dat zich verveelde en geen structuur had. Je kunt je misschien voorstellen dat dat geen optimale combinatie was. Het was regelmatig echt niet gezellig in huis. Er zijn een aantal middagen geweest waarop ik mijn man belde of hij alsjeblieft eerder naar huis kon komen omdat ik het echt niet volhield. Ik was aan het einde van die vakantie aan het einde van mijn Latijn. Dit was echt een ‘1 keer en nooit meer’ ervaring.

zomervakantie
Eén keer maar nooit meer

Hoe kom je die vakantie wel door?

De jaren daarna was ik gelukkig voorbereid op de lange zomervakantie. Wat ik anders deed was onder andere het volgende.

• Ik boekte twee keer een vakantie van een week verspreid over de 9 weken.
• Ik maakte samen met mijn dochter iedere ochtend een dagplanning. Waarbij we allebei activiteiten bedachten. Hierin verspreide ik activiteiten en de tijd voor Ipad en TV.
• Ik plande zowel tijd samen als tijd alleen in. Voor allebei duidelijk.
• We bedachten samen leuke uitjes en verdeelden die regelmatig over de weken. Zo hadden we actieve dagen en rustdagen en wisten we dat ook van te voren.
• De huishoudelijke taken namen we mee in de planning.
• Iedere dag gingen we even naar buiten. Als was het maar een half uurtje wandelen of naar de speeltuin. Zo doorbreek je de dag en voorkom je dat je aan het einde van de middag je verveelt.
• Ik maakte een lijstje met plekken waar we makkelijk andere kinderen konden ontmoeten. Speeltuinen, zwembaden en speelparken. Daar kon mijn dochter dan met andere kinderen spelen.
• We deden af en toe wat ‘huiswerk’ om de hersentjes op gang te houden.
• Ik plande in wat ik minimaal aan mijn bedrijf wilde werken en deed dat ook.
• In het weekend liet ik mijn man wat meer alleen doen met onze dochter zodat ik wat tijd voor mezelf had.
• Niet onbelangrijk: inmiddels had mijn dochter wat meer vriendjes en konden we ook daar mee afspreken.
• We kochten een airconditioning om het huis cool te houden. Daarmee voorkwamen we een hoop oververhitte momenten.

Lekker ontspannen, ook voor mama!

Er staat er weer 1 voor de deur 🙂

Over twee dagen begint er weer een nieuwe zomervakantie. Ja 9 volle weken geen school en mijn dochter dus thuis. En hoewel ik erg houd van de rust en vaste structuur van een normale schooldag kijk ik uit naar deze vakantie. Lekker genieten van mijn dochter. We hebben leuke uitjes en vakanties op het programma staan en ik weet nu hoe ik van de komende weken een ontspannen periode kan maken. Een die voor ons allemaal in het gezin fijn is.

Allemaal genieten

Je kunt De emigratiecoach ook volgen via Facebook.

Please follow and like us:
Tips om de lange zomervakantie te overleven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.