Van emigratie naar nachtmerrie – hoe kan dat gebeuren?

Geen reacties

Vorige week sprak ik Anna*, ze had een gratis sessie aangevraagd. Het was even puzzelen vanwege het tijdsverschil, maar het lukte. Via mijn Skypescherm zag ik haar zitten. Ik was benieuwd naar haar verhaal want bij een eerste gesprek weet ik natuurlijk niet wat er komt. Na een korte wederzijdse introductie stelde ik haar een paar vragen. Toen begon zij over haar emigratie te vertellen.

In een paar minuten tijd vertelde ze me in hoofdlijnen hoe haar emigratie en de periode daarna was verlopen. Haar verhaal raakt me. Het gaf zo’n integer inzicht in hoe het leven na een emigratie (onverwachts) kan lopen en hoe verschillende situaties met elkaar verstrengeld kunnen raken in het buitenland.

Haar verhaal bleek een voorbeeld van hoe, alle succesverhalen ten spijt, het soms anders loopt. De rooskleurige verhalen van mensen die naar het buitenland vertrekken, de romantische beelden in TV programma’s als ‘Grenzeloos verliefd’ en ‘Ik vertrek’. Zo gaat het dus niet altijd. Aan de hand van het verhaal van Anna wil ik graag een aantal punten uitlichten die hierbij een rol spelen.

1 – ‘Gedwongen emigratie’

Meestal denken we dat we dat mensen emigreren omdat ze dat leuk vinden. Zeker in de huidige tijd waarin we veel keuze hebben en overal mogelijkheden lijken te hebben. In de meeste gevallen vertrekken we vanwege positieve dingen zoals:
* de liefde
* rust, ruimte en de natuur
* het avontuur aan willen gaan
* een carrièrekans

Maar wat als je keuze om te emigreren meer gebaseerd is op een negatieve prikkel. Het is niet echt een keuze die je zelf wilt maken, maar meer ‘gedwongen’ door de omstandigheden.

Oorzaken hiervoor kunnen zijn:
* werkeloos geworden, alleen in buitenland een kans krijgen
* je partner krijgt geen verblijfsvergunning in het land waar je samen wilt zijn
* je diploma’s zijn niet geldig zijn in het land waar je woont of heen wilt
* je komt niet in aanmerking voor het juiste visum
* je partner kan niet aarden in Nederland en wil terug naar zijn/haar vaderland

Aan de beslissing om te emigreren liggen vaak meerdere beweegredenen ten grondslag. Niet voor iedereen zijn die positief. Soms kies je voor de beste optie, maar sta je er met je hart niet achter. Wil je Nederland helemaal niet verlaten, maar zie je op dat moment geen andere mogelijkheid om naar het buitenland te vertrekken.

Emigratie

Wel of niet emigreren?

2 – Financiën vallen tegen

Het is altijd moeilijk in te schatten hoeveel je precies gaat verdienen in het buitenland, wat je inkomsten en uitgaven zullen zijn. Natuurlijk kun je vooronderzoek doen en je goed informeren, maar er zit altijd een inschattingscomponent bij. Je weet vaak niet wat de precieze kosten van levensonderhoud zijn, of hoeveel er netto op je bankrekening wordt bijgeschreven.

Voor mijn emigratie naar Frankrijk heb ik een uitgebreid kostenplaatje gemaakt. Maar ook daar zaten inschattingen bij. Het belastingsysteem zat anders in elkaar, dus bruto en netto bedragen waren moeilijk te vergelijken. Sommige dingen wist ik van te voren ook niet. Bijvoorbeeld dat ze op school warm eten en dat je daarvoor als ouders dus wel moet betalen. Het bedrag wat je daarvoor betaalt, is afhankelijk van je inkomen. Wij betaalden het volle pond. Geen bedrag om niet overheen te komen, maar wel onverwacht.

In het geval van Anna, blijft er maandelijks minder geld over dan verwacht, wat tot gevolg heeft dat zij niet 1 x per jaar naar Nederland kan reizen. Dit was juist een doorslaggevend punt bij het wel of niet gaan emigreren. Dat dit dus nu financieel niet kan is een flinke teleurstelling en beïnvloedt de manier waarop zij naar de emigratiebeslissing (zie kernpunt 1) kijkt.

3 – Druk op de relatie

Een verhuizing naar het buitenland is altijd een spannende periode. Hoe je het ook went of keert, of je er naar uitkijkt of niet, het is een (grote) verandering in je leven voor jou en je gezin. De periode voor de verhuizing is vaak stressvol door alle dingen die geregeld moeten worden. En als je dan eenmaal verhuisd gegaan bent begint een periode van het hervinden van balans, het aarden en integreren. Zeker als je met kinderen verhuisd heb je ook nog de zorgen of het met hen allemaal weer goed gaat. Of zij hun draai weer vinden in het buitenland.

In de periode na de emigratie kan het zijn dat de druk op je relatie toeneemt. Dat hoeft geen probleem te zijn, want dat kan altijd gebeuren. Je kunt emigreren en de periode daarna vergelijken met een snelkookpan. Alles komt net wat meer onder druk te staan. Dit kan je merken in je relatie.

Bij Anna ontstonden er meningsverschillen over de uitgaven en de manier waarop zij hun sociale leven invulden. Daarnaast ontstond er onbegrip over het belang van het wel of niet naar Nederland gaan. Dit zorgde voor onrust en legde extra druk op de relatie.

4 – Het sneeuwbaleffect, toenemende twijfels en zorgen.

In het verhaal van Anna zorgen bovenstaande punten voor een sneeuwbaleffect. De keuze voor emigratie was al een moeilijke geweest om te nemen. De beslissing om te emigreren was niet ‘van harte’ genomen, meer gebaseerd op de kans om in het buitenland wel aan de slag te kunnen. Het financiële plaatje bleef echter achter bij wat ze van te voren hadden ingeschat wat leidde tot minder mogelijkheden voor reizen naar Nederland en het kunnen doen van hobby’s voor de kinderen.

Al deze dingen bij elkaar zorgen ervoor dat Anna zich zorgen maakt over de toekomst. Ze twijfelt of ze wel de juiste beslissing heeft genomen. Of deze emigratie wel goed is voor haar kinderen. Hoe ze deze situatie kan veranderen etc. Daar komt nog bij dat zij en haar man over sommige dingen een andere mening hebben wat voor spanningen in de relatie zorgt.

Sneeuwbaleffect

5 – Weinig mensen om mee te praten.

Anna probeert het vooral zelf op te lossen. Ze vindt het moeilijk om met de mensen in Nederland hierover te praten. Zij begrijpen niet goed wat het precies betekent als je naar het buitenland gaat. Bovendien wil ze ook niet dat haar familie zich zorgen gaat maken. Dus worstelt ze in haar eentje en probeert te bedenken wat ze nu moet doen.

Dromen die uitblijven

Het verhaal van Anna raakte me. Ze beschreef zo duidelijk hoe alle dingen met elkaar verstrengeld waren geraakt en zij nu in een situatie terecht was gekomen waarvan ze niet goed weet wat ze daar aan kan doen. Haar emoties zaten hoog. Met tranen in haar ogen vertelde zij haar persoonlijke verhaal. Ik zie een moedige vrouw die voor een betere toekomst voor haar en haar gezin een dappere stap heeft gezet. Die met de beste bedoelingen en positieve verwachtingen naar het buitenland is vertrokken. Om dan te ervaren dat het allemaal ander loopt.

Blijf er niet alleen mee rondlopen

Ik was blij dat Anna contact zocht. Zo kon ze het verhaal van haar emigratie vertellen. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. En je kunt zelf de eerste stappen zetten om dit sneeuwbaleffect weer om te buigen. Door je gedachten uit te spreken worden ze overzichtelijker en krijg je vaak al meer inzicht in je situatie en wat je daar zelf aan kunt doen.

Daarnaast heb ik Anna aangeraden de ‘dankbaarheidoefening’ te doen. Door iedere dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent leg je een positieve basis voor verandering. Deze oefening wordt uitgebreid beschreven in het gratis ebook ‘3 geheime tips om je snel thuis te voelen in het buitenland’.

Heb jij een moeilijke tijd in het buitenland en wil je daar hulp bij? Stuur me dan een bericht via contact@deemigratiecoach.nl of meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek.

*Anna is een gefingeerde naam i.v.m. privacyredenen.

Please follow and like us:
error
Vorig bericht
Het verhaal van – Esther uit Frankrijk
Volgend bericht
Het verhaal van – José uit Portugal

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu