4 stappen om te voorkomen dat je in een zwart gat valt na je emigratie

Geen reacties

Het klonk eigenlijk perfect zoals ze het vertelde. Ze had al vrienden gemaakt, was aardig gesetteld in haar nieuwe huis. De katten ook overigens, waar ze heel blij mee was. Ze ging een maand vrijwilligerswerk doen en voelde zich al aardig thuis in haar nieuwe huis. Alles verliep voorspoedig. Niks aan de hand dus, zou je denken. En toch maakte ze zich zorgen. Ze was bang om in een zwart gat te vallen. Want na die maand vrijwilligerswerk lag alles open: geen werk, geen bezigheden, geen plan, geen doel en dat benauwde haar.

Wat zeg je? een zwart gat…

  • volgens WikiWoordenboek: in een (zwart) gat vallen niet meer weten wat te doen (na een drukke periode).
  • volgens Ensia: in een zwart gat vallen in een sombere, onzekere situatieterechtkomen.
zwart gat

Het zwarte gat

Het begint al voor je emigratie

Om het zwarte gat te verklaren wil ik wat meer context scheppen. En dat begint al met de periode vóór de verhuizing naar het buitenland. Dit is vaak een drukke periode waarin je je volop aan het voorbereiden bent op je emigratie. Het is een leuke, spannende tijd waarin vaak positieve gevoelens overheersen. Ook al vind je het misschien spannend, je kijkt er wel naar uit.

Je richt je vooral op de praktische kant van de emigratie

In deze voorbereidingsfase richt je je over het algemeen op de praktische kant van de verhuizing. Hoe komen je spullen in het buitenland? Hoe kom ik aan een huis? Wat moet ik allemaal nog regelen in Nederland? Etc. Er is een hoop te doen en daar gaat je aandacht naar toe. De emotionele kant is er zeker ook, maar krijgt wat minder aandacht in dit stadium. Je neemt deze emoties als het ware mee naar de periode na je emigratie en dat zorgt voor een ontlading als je eenmaal gesetteld bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vermoeidheid, opgebouwde spanning en gevoelens van gemis.

De honeymoon gaat over

Als je net in het buitenland woont, is vaak alles geweldig. Dit komt overeen met de gevoelens van een verliefdheid. Alles is leuk en geweldig en de positieve dingen wegen goed op tegen de negatieve dingen uit je omgeving, die je waarschijnlijk nog niet eens bewust opmerkt. Deze periode wordt ook wel de ‘honeymoonfase’ genoemd en komt uit de expatcurve. Je ziet alles door een roze bril. In deze fase ben je vooral blij en zul je nog geen last hebben van het zwarte gat.

De eerste periode na je emigratie is als een verliefdheid. Je ziet alles door een roze bril.

De ‘zwart-gat-cocktail’

Er komt een moment waarop alles in begint te dalen. Zowel de inspanningen die je hebt verricht voor je emigratie en het wennen aan de omgeving waar je nu woont. Je begint je te realiseren wat je gedaan hebt. De roze bril gaat af en je ervaart ook de minder leuke kanten van de stap die je hebt gezet. Dit is volgens mij hét moment waarop dat zwarte gat om de hoek komt kijken. De cocktail bestaat uit:

  1. Ruimte die ontstaat in je leven
  2. Je blik die je weer naar buiten en naar de toekomst richt
  3. ‘Vergeten’ emoties van voor je emigratie
  4. De eerste cultuurschok

Er ontstaat ruimte

De eerste contacten zijn gelegd, de kinderen zijn naar school. De benodigde administratieve dingen zijn geregeld. Er is weer tijd om over de toekomst na te denken. De volgende vragen komen wellicht bij je op: wat wil ik eigenlijk? Wat kan ik hier? En hoe ga ik dat voor elkaar krijgen? Deze vragen leiden tot twijfels over je toekomst en vergroten wellicht je gevoelens van onzekerheid.

Je richt je blik weer naar buiten

Bij het vooruitkijken richt je je blik weer naar buiten, op de omgeving waar je nu bent. Dat is onbekend terrein. Hoe gaan de dingen hier? Je trekt als het ware een nieuwe weide wereld in en dat is onzeker. De onzekerheid neemt toe. Je weet gewoon niet hoe de dingen precies geregeld worden. Doordat de vaste grond onder je voeten weg is, word je onzekerder over je mogelijkheden. Het is moeilijker om keuzes te maken en beslissingen te nemen.

‘Vergeten’ emoties

Doordat er meer ruimte ontstaat zul je merken dat ook de emoties van voor de emigratie naar boven kunnen komen. De vermoeidheid van alles regelen, de stress of het allemaal wel goed zou gaan, het besef dat je echt vertrokken bent etc. Tijdens de praktische voorbereiding was je gericht op een doel: jouw emigratie. Dat doel is nu weg en krijgen je emoties de ruimte om naar boven te komen.

Eerste cultuurschok

Daarnaast zul je je bewuster worden van de dingen die je niet leuk vindt aan je nieuwe omgeving. Je roze bril is af. Je zult tegen dingen aanlopen die je niet had verwacht, die anders gaan dan gepland, waar je ook mee om moet leren gaan. Het kan zijn dat je je afvraagt waar je aan begonnen bent. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat:

  • lokale mensen voorrang krijgen bij een vacature
  • Je sommige dingen in de cultuur raar vindt, niet leuk vindt of niet begrijpt.
  • Je diploma’s niet geldig blijken te zijn
  • Dingen regelen veel langer duurt dan verwacht

4 stappen om niet in een zwart gat te vallen

Gelukkig hoef je er niet echt in te vallen. Je kunt er wat aan doen.

Stap 1 – Schijn het licht erop!

Onderzoek jouw situatie – Schijn het licht erop – wat is er aan de hand? Waar maak je je de meeste zorgen over? Waar zie het meeste tegen op? Schrijf voor jezelf op wat je binnen nu en 1 maand zou willen veranderen. Stel jezelf de vraag: wat als de klok nu 1 maand verder is, wat is er dan anders?

zwart gat

Schijn licht op jouw situatie.

Stap 2 – Stel jezelf een doel

Stel jezelf een (korte termijn) doel dat aansluit bij de verandering die je wilt hebben. Stel je ziet er tegen op om niks te doen te hebben. Bedenk dan wat je kunt doen om dit te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld werk zoeken, een hobby oppakken, sporten etc.

Stap 3 – Bedenk een eerste actie om te doen

Welke acties leiden tot het doel dat je bij stap 2 hebt bedacht? Omschrijf je actie zo concreet mogelijk. Hoe concreter jij je doel omschrijft, hoe groter de kans is dat je hem ook écht doet. Dus niet: ik ga me inschrijven bij het uitzendbureau, maar: ik ga morgenmiddag bij uitzendbureau <naam> langs om me in te schrijven en neem mijn CV meteen mee. Wat is de eerste stap die jij nu kunt zetten?

Stap 4 – kom in actie

Doe het! Om je situatie te veranderen moet je in actie komen. Het heeft geen zin om er over na te blijven denken en te denken en mee te zitten en te twijfelen. Daar verandert niks door, sterker nog, meestal gaat het slechter.

Wees lief voor jezelf!

Naast bovenstaande tips wil ik het volgende benadrukken: gun jezelf de ruimte. Naast actie ondernemen is lief zijn voor jezelf heel belangrijk. Je zit in een nieuwe fase van je emigratie. Accepteren dat dit zo is hoort erbij.

Wil jij deze stappen zetten, maar weet je niet goed hoe of wil je de blik van een objectief persoon erbij hebben? Dan is het 30-dagen coachingstraject een goede optie voor jou. Tussen nu en een maand voel jij je meer thuis in het buitenland en hoef je niet bang te zijn voor het zwarte gat.

Please follow and like us:
Vorig bericht
Het verhaal van – Gonnie uit Italië
Volgend bericht
Het verhaal van – Marjolijn over Amerika & Frankrijk

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu