Waarom een croissant geen picknick is…

6 reacties

Het eerste schooluitje met picknick

Vijf jaar woon ik inmiddels in Frankrijk en zoals in het hele leven zijn er momenten die je vergeet en momenten die je waarschijnlijk ‘nooit’ meer vergeet. Vandaag wil ik er eentje uit de laatste categorie met jullie delen. Die gaat over mijn dochter, een croissant en pain au chocolat en een picknick.

Het was de eerste keer dat mijn dochter, toen 5 jaar oud, met school op een uitje ging. Volgens het briefje van school zouden ze ’s ochtends met de schoolbus vertrekken en ter plaatse ook lunchen. Het vriendelijke verzoek was dan ook om een picknick mee te geven. Dat kon toch niet moeilijk zijn?

Voor mij is een picknick een koude maaltijd, die makkelijk meegenomen en gegeten kan worden. Aangezien mijn dochter dol is op croissants en pain au chocolat leek me dat een goede en lekkere keuze. Handig ook, want ik hoefde ’s ochtends alleen maar even langs te bakker te rijden om ze te kopen. Flesje water erbij en klaar is kees. Zo gebeurde het dat mijn dochter vol goede moed op schooluitje vertrok met haar Picknick in haar rugzakje.

Lekkernijen bij de Franse bakker

Mam, dit kan echt niet hoor!

Opgetogen en nieuwsgierig naar hoe het die dag geweest was stond ik haar op te wachten bij het schoolplein. Toen ze de schoolbus uitkwam vroeg ik haar natuurlijk hoe het geweest was. Nou, over het uitje zelf kreeg ik niks te horen, maar wel ‘de volle laag’ over de croissant en pain au chocolat. ‘Mam, dat is dus echt niet wat ze bedoelen met een picknick. Niemand had dat bij zich! En de juffrouw heeft tegen me gezegd dat dát echt geen picknick is. Dus de volgende keer moet ik echt wat anders mee hoor!’

Daar stond ik dan. Eerst in ontkenning (hoezo is dit geen Picknick?), toen in ongeloof (hadden ze dat echt tegen mijn kind gezegd!), daarna boos (hoe durfden ze!) en toen kwam de schaamte (ik was toch wel een hele slechte moeder). Toen ik weer bijgekomen was van mijn emoties realiseerde ik me dat ik vol tegen een cultuurverschil was aangelopen. Ik, als Nederlandse, met de lunch van boterhammen met kaas in mijn achterhoofd tegen de Franse eetcultuur van uitgebreid eten in de middag. Bedenk daarbij dat croissants en pains au chocolat horen bij het ontbijt of het gouter. en zeker niet bij de lunch.

Tegen een cultuurverschil aangelopen

De combinatie die ik had meegegeven aan mijn kind was ondenkbaar in de ogen van de Franse lerares. De Franse eetcultuur is dermate belangrijk en ‘ingeroest’ dat ze er dus ook gerust iets van zeggen. Wat de lerares precies gedacht heeft weet ik niet. Misschien vond ze mij maar een ‘domme’ buitenlandse die niet wist hoe het hoorde of was ze gewoon met haar verkeerde been uit bed gestapt en was dit de druppel. Ik heb geen idee. Feit was dat ik met mijn neus op de feiten werd gedrukt: een croissant is geen picknick!

picknick
Oeps, mama hoe kon je dit nou doen… Een croissant is geen picknick

Wat is dan wel een goede picknick?

Nadat ik mijn dochter een keer extra had geknuffeld vroeg ik haar wat de andere kindjes dan bij zich hadden. De Picknick bleek bij de meesten te bestaan uit een sandwich, salade of stuk pizza. Aangevuld met een yoghurtdrankje, compote of dessert. En een zakje chips als snack. Wist ik dat ook weer 🙂 Ik heb me daarna nooit meer ‘vergist’.

Het feit dat ik me dit moment nog goed herinner komt niet door het wel of geen croissant meegeven, maar wel door het feit dat mijn dochter ‘de dupe’ was van een cultuurverschil waar ik me als ouder niet van bewust was. Dat je wordt aangesproken door je juffrouw op wat je moeder je heeft meegegeven. Daar ben ik nog wel een tijdje verontwaardigd over geweest. Mijn dochter kon er tenslotte niks aan doen. Maar hoe (sommige) leraren met de ouders omgaan is weer een heel ander verhaal 😉

Gratis online cursus over cultuurverschillen

Woon jij in Frankrijk en loop je ook tegen cultuurverschillen aan? Maandag 17 februari start ik met een gratis online cursus over verschillen tussen Nederland en Frankrijk. Meer details over de cursus vind je via deze link.

Vorig bericht
Frankrijk is een prachtig land – alleen jammer van die Fransen.
Volgend bericht
Gaat Frankrijk op slot? Het besef komt en daarmee de eerste tranen.

Gerelateerde berichten

6 reacties. Reactie plaatsen

 • Ja, echt waar. leuk geschreven en een picknick is een volledige maaltijd ! heerlijk dat ze tijd nemen om lekker te eten!

  Beantwoorden
 • Heel grappig, ik heb exact hetzelfde mee gemaakt. Ik had een broodje hagelslag meegegeven,staat denk ik gelijk aan een pain au chocolat….Niet goed dus! Ik vond het toen wel heel vervelend dat mijn dochter een “standje” kreeg over haar meegekregen eten i.p.v mij er op aan te spreken. Vanaf dat moment kreeg ze hetzelfde mee als haar klasgenootjes. Opgelost!

  Beantwoorden
 • Mocht dit bij mij gebeuren dan zou ik de leerkracht ook wel even aanspreken over haar wangedrag.

  Beantwoorden
 • volgens franse begrippen “moet” je 2 keer per dag warm eten. Dat was in ieder geval zo in 1980. Ik was het beu om OOK OP ZONDAG 2x te koken, en stapte over of een KOUDE MAALTIJD ’s avond, namelijk ham en slaatje enz. Toen ik mijn zoontje van 3 daarna naar bed stuurde huilde hij half : “maar mama, me hebben nog niet gegeten !”
  (ik ben zelf vlaamse maar mijn zoontje was – vanwege de franse vader, een echt fransmannetje aan het worden

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu