Wat ik doe als ik in Nederland ben

4 reacties

Sinds ik in Frankrijk woon ga ik regelmatig terug naar Nederland. Ik geniet ontzettend van deze tripjes en van de mogelijkheid om mijn vaderland weer ‘op te snuiven’. Meestal ben ik er ongeveer een week. Maar wat doe ik allemaal in die week? Wat moet er nou echt even gebeuren?

Familie & vrienden bezoeken

Het zal jullie waarschijnlijk niet verbazen: met stip op nummer 1. In de eerste plaats kom ik terug om mijn familie te zien 🙂 . Om bij te praten en te knuffelen. Want hoewel we goed contact onderhouden via online middelen zoals Facetime, gaat er toch niks boven echt face-to-face contact en een dikke knuffel. Belangrijke gebeurtenissen, zoals verjaardagen, vieren we alvast of alsnog met terugwerkende kracht. Zo vierden we afgelopen april lekker met de hele familie de verjaardag van mijn dochter die 7 werd. Niemand hoefde zo iets te missen. Naast familie is er altijd ruimte om af te spreken met vrienden. Lekker bijkletsen over hoe het nu gaat. Vaak vergezeld van een lekkere borrel. We gaan op (verlaat) kraambezoek of langs bij iemand die een nieuw huis heeft.

Het mooie wat ik gemerkt heb is dat hoewel de tijd die we met elkaar doorbrengen minder is geworden, deze wel intenser is.

Familie 🙂

Op zoek naar Hollandse lekkernijen en producten

Sommige dingen smaken gewoon het lekkerste in Nederland. En niet alles is in het buitenland te krijgen, dus dat haal je dan als je terug bent. Mijn top vijf van dingen waar ik wel even naar op zoek ga bestaat uit:

 • Pindasaus (sate/chinees)
 • Drop
 • Bitterballen/kroket
 • Mayonaise (die Franse mayo is echt niet lekker!)
 • Nederlandse tijdschriften en boeken (dat mis ik toch wel echt hoor. Ik ben gek op lezen en ik vind het heerlijk om in een boekhandel door de boeken en tijdschriften te bladeren. Ik heb me thuis inmiddels aan een Franse Flow gewaagd en een boek van Lars Kepler, maar dat is nog wat te hoog gegrepen voor mij)

Hoe zou jouw lijstje eruit zien? Ik hoor het graag in een reactie onderaan dit blog.

Bucketlist

Bitterballen!

Nederland

Nederlandse tijdschriften

Genieten van de Nederlandse omgeving

Jaren heb ik in Leiden gewoond en nog steeds voel ik me helemaal thuis als ik daar kom. Ik geniet van het centrum met alle bekende plekjes, de grachten en de herinneringen die ik aan deze mooie stad heb. Leiden staat meestal op het lijstje om te bezoeken. Net als Rotterdam, waar mijn man is geboren en getogen. Deze vakantie (augustus 2017) hebben we daar een hele dag vertoefd. We hebben gelopen totdat we geen benen meer hadden. We halen herinneringen op (weet je nog dat je me voor het eerst meenam naar…) of we verbazen ons over de veranderingen die we zien (kijk nou, dat leuke winkeltje is weg).

Daarnaast geniet ik van het landschap, de bloemen, de weilanden met koeien. Alles voelt zo vertrouwd en bekend. Ik kan zelfs genieten van een heerlijk fris regenbuitje en de wind 🙂

Nederland

Rotterdam

 

Nederlands praten!

En dan bedoel ik vooral in de winkels. Oh wat is het toch gemakkelijk om in het Nederlands je verhaal te kunnen doen. Waar je precies naar op zoek bent of wat je nodig hebt. Zo had ik deze keer een speciale zalf nodig voor mijn dochtertje. Het was toch wel heel erg prettig om dat in het Nederlands te kunnen uitleggen aan de mevrouw bij de apotheek. In Frankrijk was dat een hele bevalling geworden 😉 (Ps. ik heb het doosje bewaard zodat ik het in Frankrijk eventueel de volgende keer kan laten zien, dat scheelt weer een hoop gestuntel). Of die keer dat ik wilde weten of een kledingstuk wel echt goed paste. Het gesprek verliep zo lekker vlot. Daar kan ik dan echt van genieten.

Nederland vergelijken met Frankrijk

Niet verstandig om dit te veel te doen, maar zonder dat ik er erg in hebt gebeurt het toch. Wat is het hier druk, nat en koud. Dat heb je in Frankrijk niet/wel. Dat is hier toch wel beter/slechter geregeld. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik de twee landen met elkaar vergelijk. En dan besef ik dat het is zoals het is. Ik voel me op twee plekken thuis en ze hebben allebei voor- en nadelen. Dus geniet ik in Nederland van de Nederlandse dingen en in Frankrijk van de Franse. Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik twee landen van zo dichtbij mag ervaren.

Heimwee hebben

Je zou het misschien niet verwachten maar als ik in Nederland ben, heb ik regelmatig last van heimwee. En waar heb ik dan heimwee naar? Dat is tweeledig:

 1. Ik heb heimwee naar mijn huis in Frankrijk, waar mijn katten zijn. Het is de plek waar ik me thuis voel en graag ben.
 2. Heimwee naar de tijd van voor mijn emigratie. De tijd dat mijn hart nog niet in twee landen thuishoorde. Dat het leven wat dat betreft nog ‘eenvoudig’ was. Ik vraag me op sommige momenten dan af ‘waarom ik zo nodig naar het buitenland wilde verhuizen’. Voortaan zal ik met twee thuizen leven en dat is niet altijd makkelijk.

Meer weten over heimwee? Lees dan deze blogpost.

Genieten!

Gelukkig kan ik regelmatig terug naar Nederland. Maar het is ook weer niet zo dat ik iedere maand op de stoep sta. Dus als ik er dan ben, dan geniet ik. Geniet ik van alles wat ik doe en meemaak. Ik laad me op voor de periode dat ik er daarna weer niet ben en ik alle bovengenoemde dingen weer een tijdje moet missen.

Droom jij van emigreren of heb je plannen om naar het buitenland te gaan? Wil je hierover eens van gedachten wisselen? Neem dan contact met me op via contact@deemigratiecoach.nl. Ook is er een (besloten) Facebookgroep waarin je gelijkgestemden kunt vinden.

Vorig bericht
Vakantie en werken aan je emigratie tegelijkertijd
Volgend bericht
Hongarije – het verhaal van Alex en Martina

Gerelateerde berichten

4 reacties. Reactie plaatsen

 • Pieta van Vuuren
  11 augustus 2017 10 h 31 min

  Leuk verhaal Aimée. Wat ik als eerste ga doen in Nederland is een bezoekje aan Donner brengen. Ik ben ook gek op lezen. Ik koop dan ook veel boeken. Niet bij mijn eerste bezoek bij Donner. Ik stel het altijd een beetje uit voor later, kan ik nog weer een keer naar Donner. Hou jij van Russische literatuur ? Ik ben lid van een FB boekenclub, die alleen maar Russische literatuur bespreekt. Interessant maar moeilijk. Trouwens om koffie bij Donner te drinken met een stuk appeltaart erbij is ook niet te versmaden. Verder kan ik gewoon in mijn uppie door de stad slenteren en mensen kijken. Ook al woon ik hier al een hele tijd vind ik het toch fijn om in mijn eigen taal te praten. Ik weet niet of je nog in Nederland bent, maar geniet van alles en tot de volgende keer. Pieta.

  Beantwoorden
  • Hoi Pieta, dank je wel voor je leuke reactie. Heerlijk he die boekenwinkels. Ik heb gisteren lekker bij Kooyker in Leiden rondgesnuffeld. Al viel het me wel op dat de boekhandels ‘kleiner’ zijn geworden. Het assortiment is niet meer zo uitgebreid als een paar jaar terug. Dat komt waarschijnlijk door de concurrentie van online winkels. Russische literatuur lees ik niet zoveel. Lees je die boeken in het Nederlands of in het Frans, of Russisch? Appeltaart… stond niet op mijn lijstje, maar heb ik wel wee keer gegeten. Veel groetjes, Aimee

   Beantwoorden
 • Ha, leuk om te lezen 🙂

  Hoofdreden om NL te bezoeken is hier idd ook dierbaren knuffelen. Maar als we er dan tóch zijn…

  Pindasaus – jaaaa! Hier (Zweden) gooien ze er kokos door. Ook lekker hoor maar soms wil ik die goeie ouwe
  Bitterballen/kroket – oeh ja daar kan ik soms echt naar smachten. Hoewel… niet genoeg om zelf klaar te maken, dat dan weer niet. Schijnt nogal bewerkelijk te zijn.

  Verder:
  Rookworst
  Groene spliterwten (tov de gele erwten hier. Best lekker maar toch anders)
  Hagelslag, witte-chocoladepasta en speculoos voor de kindjes
  Drank (erg duur hier)
  Paracetamol en ibuprofen (idem)
  Afhaalchinees. Veel Aziatische restaurants hier en allemaal erg lekker, maar heb nog nergens de goeie ouwe babi pangang kunnen vinden.
  Sudocreme

  Dat vergelijken… ai dat kan ik ook niet laten 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu